Openbare Basisschool De Voorzaan

Baltischestraat 25 1506 NM Zaandam

Schoolfoto van Openbare Basisschool De Voorzaan

Het team

Toelichting van de school

Een school krijgt op basis van het aantal leerlingen en het opleidingsniveau van de ouders financiering van het Ministerie.
In de grafiek “hoeveel fte is er beschikbaar voor de instelling” wordt de school afgezet tegen de gemiddelde schoolgrootte. Bij minder leerlingen zijn er dus minder middelen beschikbaar en dus ook minder personeel. Omgekeerd uiteraard ook, bij meer leerlingen zijn er meer medewerkers op de school.
De gegevens die u ziet zijn van beide locaties samen.

OBS De Voorzaan heeft een sterk team binnen de school en daar zijn we trots op. De verdeling tussen ervaren en jonge leerkrachten is redelijk in balans, dit vinden wij belangrijk. Jongen mensen brengen vernieuwende, inspirerende inzichten mee en de ervaren leerkrachten dragen een schat aan informatie en ervaring bij zich. Door al deze mensen bij elkaar te brengen in de school wordt er een lerende omgeving tot stand gebracht waar ieder team lid van profiteert.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij verlof en afwezigheid van leerkrachten proberen wij de leerkrachten te vervangen door teamleden. Indien dit niet lukt, staat soms de directeur voor de klas. Ook zetten wij vakdocenten in om afwezigheid van leerkrachten op te vangen. Echt in het uiterste geval kan het voorkomen dat leerlingen/groepen een dag vrijaf krijgen. Er zijn dan opvang mogelijkheden op school voor leerlingen die thuis geen opvang hebben.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

De kleuters werken en leren het gehele jaar in thema's. Als de kleuters in de ochtend binnen komen, nadat ze zijn opgehaald door de leerkracht op het plein, hangen de kinderen hun eigen jas op en ruimen hun spullen op. Hierna gaan de kinderen in de kring, in de kring komen diverse leerdoelen aan bod, zoals rekenen, Nederlandse taal, voorlezen, ruimtelijk aanbod, sociale vaardigheden etc. Door de dag heen spelen de kinderen in de thema hoeken, doen activiteiten met de leerkracht individueel en in kleine groepjes. Ook worden kinderen soms extra uitgedaagd of ondersteund door onze onderwijs assistent. Een groot gedeelte spelen de kinderen ook buiten op het plein. Kinderen leren hier namelijk ontzettend veel van als het gaat om sociale vaardigheden, spelen, motorische ontwikkeling en ruimtelijk inzicht. Een aantal keren per maand gymmen de kinderen ook samen met de gymleerkracht in de gymzaal, dit is vooral spannend maar zeker ook erg leuk!

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Een gemiddelde dag op De Voorzaan.

De kinderen worden op het plein om 8.20 opgehaald, dit zodat we echt om 8.30 kunnen beginnen. Het eerste half uur wordt er eigenlijk in elke groep gelezen tot 9.00. Dit is vrij lezen van boeken die uit onze schoolbibliotheek komen of opgehaald zijn uit de biebbus. Ook worden er activiteiten door de leerkracht georganiseerd welke over lezen en leesplezier gaan.

Om 9.00 wordt er rekenen gegeven. De kinderen krijgen instructie als dat nodig is en gaan zoveel als mogelijk zelfstandig aan het werk. Waar nodig ondersteunt de leerkracht het rekenen. 

Hierna hebben de kinderen even tijd voor een tussendoortje en 15 minuten buitenspelen. Als de kinderen terugkomen in de klas staat het onderwijs in het teken van de Nederlandse taal. Met de methode STAAL zijn de kinderen dan vaak 90 minuten per dag aan het werk. 

In het middagprogramma werken de kinderen aan Engels, schrijven, verkeer, wereldoriëntatie etc. 

De kinderen op de locatie Vissershop hebben twee keer gym per week, kinderen van de locatie Haven één keer. De kinderen van de locatie Haven hebben wel langer gym.

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Wij bieden onderwijs aan leerlingen op de basisschool van groep 1 t/m 8.

Ondersteuningesniveau 1

Onder zorgniveau 1 vallen de kinderen die deelnemen aan het basisaanbod en daarbij de basisinstructie krijgen aangeboden. Effectieve interventies behoren tot de basisaanpak van de school en alle teamleden. Deze aanpak is gericht op verschillende preventieve processen in de school en richt zich op goed onderwijs voor alle leerlingen. Kwaliteitskaart HGW vormt de basis van de pedagogische en didactische aanpak van de school. Het concretiseert goed onderwijs en succesvolle leerlingbegeleiding.

Ondersteuningsniveau 2

Zorgniveau 2 bestaan uit leerlingen die extra begeleiding, ondersteuning of uitdaging nodig hebben. Veelal kan de extra begeleiding plaatsvinden binnen de groep of in de nabijheid van de groep. De ondersteuning ziet er als volgt uit: Aanbod: Verlengde instructie aan kinderen die ·       1x een V of 1x een IV hebben gehaald ·       Op een bepaald onderdeel van de leerstof uitvallen (los van Cito-uitslagen) Aanbod: (Verkorte) instructie, compacten en verdiepen/uitdagende opdrachten voor kinderen die

Ondersteuningsniveau 3

Als de interventies van zorgniveau 2 niet voldoende effect hebben, zijn intensieve individuele interventies noodzakelijk. Deze interventies zijn complexer en de aanpak vereist maatwerk. Soms is hiervoor een arrangement vanuit het SWV nodig (aanvraag middels een OOA). Het volgende wordt ingezet in zorgniveau 3:   Plan voor 20 weken, met evaluatie na 10 weken Aanbod: Extra hulp voor de kinderen die 2x een V  halen op de Cito samen een IHP samenstellen.

Over elke stap worden ouders goed geïnformeerd. Dit zal in eerste instantei zijn bij de oudergesprekken. Is er een meer intensieve ondersteuning noodzakelijk zal de zorgspecialist ook deelnemen aan het gesprek.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Deze staan beschreven in het SOP2-2023

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

We hebben een hele fijne samenwerking met Babino. Dit betekent dat wij al vroegtijdig de ontwikkeling van kinderen binnen Peuterspelen bespreken met Babino. Op deze wijze kunnen wij direct bij aanvang op de basisschool een passend aanbod neerzetten, maar kunnen wij ook samen met Babino al ouders ondersteunen als het gaat om extra ondersteuning die noodzakelijk is voor een goede instroom op de basisschool. 

Terug naar boven