Anti-pestprogramma, algemene gedragsverwachtingen schoolbreed
Vanuit PBS hebben wij schoolbreed gedragsverwachtingen geformuleerd. Deze gedragsverwachtingen zijn positief geformuleerd en vertellen wat wij verwachten van de kinderen. Bijvoorbeeld: ik houd mijn handen en voeten bij mijzelf. Iedereen op school kent deze afspraken en handelt hiernaar. De leerlingen blijven in de pauzes op het schoolplein. Meer over PBS leest u op onze website: PBS op De Keerkring
Vernielingen van andermans spullen (van school of andere leerlingen) worden door de leerlingen (en/of hun ouders) vergoed. Kinderen moeten leren expres voorzichtig te zijn in plaats van per ongeluk iets te vernielen.
Computer
Voor leerlingen is de computer een belangrijk leermiddel. SBO De Keerkring gebruikt de computer steeds meer als ondersteuning aan het onderwijsleerproces. De leerlingen leren onder meer tekstverwerking en zelfstandig werken met reken- en taal/leesprogramma’s. Onze school wil ook dat onze leerlingen leren in schriftelijke en digitale bronnen informatie te zoeken, te ordenen en te beoordelen op waarde voor hem/haarzelf en anderen. Het gebruik van het internet en e-mail als informatie- en communicatiemiddel is een faciliteit die leerlingen onder de knie moeten krijgen. Net als in de maatschappij moeten leerlingen leren wat goed is en wat niet goed is bij het gebruik van ICT, wat kan en wat niet kan. Leerlingen worden daarom gewezen op omgangsvormen en het gebruik van deze informatie- en communicatiemiddelen. Wij zullen onverantwoord gedrag en/of gebruik zoveel mogelijk voorkomen zonder leerlingen alle verantwoordelijkheid uit handen te nemen. De school zal personeel en leerlingen aanspreken op ongewenst gedrag en ongewenst gebruik van elektronische informatie- en communicatiemiddelen. Onverantwoord gedrag en/of gebruik is gedrag en/of gebruik tegenstrijdig aan de doelstelling en identiteit van de school. Hierbij wordt in het bijzonder gedacht aan, godslasterlijke, beledigende, aanstootgevende, gewelddadige, racistische, discriminerende, intimiderende, pornografische toepassingen, zinloos tijdverdrijf en/of andere toepassingen die strijdig zijn met de wet of als onethisch te karakteriseren zijn. Leerlingen dienen zich te houden aan afspraken hierover zoals verwoord in een op school aanwezig document, waarin uitgangspunten en afspraken met betrekking tot internetgebruik en e-mail zijn opgenomen.
Dyslexie
In 2019 is ons dyslexieprotocol geactualiseerd. Hierin staat ons beleid rond lezen en omgaan met ernstige leesproblemen uitgebreid beschreven. U kunt het protocol vinden op de website of opvragen bij de administratie. Met vragen kunt u terecht bij onze leesspecialist Kimberley de Jonge of bij één van de intern begeleiders.
Groepsindeling / tussentijds (over)plaatsen van leerlingen
Bij de plaatsing van een leerling houden we rekening met verschillende aspecten in de hulpvraag en met schoolloopbaan van de leerling. In de JRK groepen worden de leerlingen vanaf 4 jaar geplaatst. Als blijkt dat het kind op zijn plek zit op het SBO dan wordt per kind bekeken wanneer het toe is aan het aanvankelijke leerproces. Daarbij wordt behalve naar leeftijd ook gekeken naar verschillende aspecten als:
- ruimtelijke waarneming;
- zintuiglijke waarneming;
- motorische ontwikkeling;
- taal-spraakontwikkeling;
- sociale ontwikkeling;
- emotionele ontwikkeling;
- creatieve ontwikkeling;
- intellectuele mogelijkheden;
- zelfstandigheid en zelfredzaamheid;
- het lichamelijk functioneren.
In de aanvankelijke leergroepen en de middenbouwgroepen worden de leerlingen ingedeeld op basis van hun didactische leeftijd (aantal maanden onderwijs), daarbij rekening houdend met hun sociaal emotionele ontwikkeling in combinatie met leercapaciteiten. Daarnaast is het soms van belang om te kijken naar de specifieke kwaliteiten van de verschillende leerkrachten. Bij het indelen letten we dan ook op de combinatie tussen bovengenoemde ontwikkelingsgebieden en factoren die daarop van invloed zijn. Vanaf een didactische leeftijd van 40 maanden wordt er meer gekeken naar de leercapaciteiten van de leerling. De sociaal emotionele ontwikkeling wordt niet vergeten, maar staat niet meer op de eerste plaats bij het indelen van de leerlingen. Op basis van het ontwikkelingsperspectief en het uitstroomprofiel van de leerlingen worden groepen ingedeeld. De directie neemt in overleg met IB het besluit ten aanzien van plaatsing en groepssamenstelling.
Soms is tussentijds overplaatsen van een leerling noodzakelijk of gewenst. Er zijn verschillende redenen waardoor een leerling tussentijds kan worden overgeplaatst naar een andere groep.
- Het doorstromen van leerlingen uit de huidige groep naar een nieuwe groep i.v.m. instroom van nieuwe leerlingen.
- De leerkracht stelt vast dat de leerling zich onvoldoende ontwikkelt of zich onvoldoende kan ontwikkelen binnen de huidige groep.
- De ouders/leerling geven bij de leerkracht aan dat hij/zij zich onvoldoende ontwikkelt op cognitief en/of sociaal emotioneel gebied.
Bij overplaatsing houden we rekening met:
- de leeftijd van het kind;
- de leerniveaus en het ontwikkelingsniveau van het kind;
- sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.
Wij hanteren de volgende procedure:
Procedure bij 1:
- Directie en IB bespreken de te creëren plaatsen.
- IB-er gaat in overleg met leerkracht en ze bespreken de leerlingen die voor overplaatsing in aanmerking kunnen komen.
Procedure bij 2 en 3:
De procedure omtrent overplaatsen wordt opgestart nadat de reguliere zorgroute is doorlopen. Indien hier vanaf wordt geweken vindt overleg plaats met directie en IB.
- Leerkracht brengt, in overleg met ouders, onderwijsbehoeften van de leerling in kaart.
Procedure vanaf 1, 2 en 3:
Directie en IB stellen vast in welke groep aan de onderwijsbehoeften van deze leerling kan worden voldaan.
- IB-er koppelt dit terug naar leerkracht.
- Leerkracht bespreekt dit met de ouders en de leerling.
- Overleg IB/leerkracht/nieuwe leerkracht.
- Directie en IB nemen besluit t.a.v. de plaatsing.
- IB-er deelt besluit mee aan leerkracht en team.
- Leerkracht deelt besluit mee aan leerling en ouders.
Kort tijdelijke observatie (KTO)
Onze school maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Stichting Passenderwijs. Dit samenwerkingsverband bestaat uit reguliere basisscholen in Woerden, Breukelen en Maarssen en omstreken en drie scholen voor speciaal basisonderwijs. Het samenwerkingsverband heeft een aantal voorzieningen om de scholen te helpen bij het onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben. Eén van die voorzieningen is de zogenoemde Kort Tijdelijke Observatie (KTO) op SBO De Keerkring. Van deze mogelijkheid kan gebruik gemaakt worden wanneer er op school dusdanige (gedrags)problemen zijn ontstaan, dat verder gaan op de school nauwelijks meer mogelijk is. De school en de ouders kunnen dan gezamenlijk bij het zorgadviesteam om KTO vragen. Vervolgens wordt binnen een week besloten of KTO mogelijk is. Wanneer dit het geval is, wordt de leerling tijdelijk op SBO De Keerkring geplaatst. Vanuit deze situatie wordt er rust gecreëerd en wordt in een periode van enkele weken in goede samenwerking met ouders, school en de begeleiders van het samenwerkingsverband bekeken hoe en waar de leerling het beste geholpen kan worden. Op de website van de Stichting Passenderwijs (www.passenderwijs.nl) vindt u meer informatie over de voorwaarden KTO, aanmelding en de verdere gang van zaken. Natuurlijk is deze informatie ook op onze school aanwezig.
Mobiele telefoon
We spreken met de kinderen af dat we op school en op het schoolplein geen telefoons willen zien. De telefoon blijft in de zak of tas. In de klas worden de mobiele telefoons en andere kleine waardevolle spullen in het kluisje van de klas gedaan. Na schooltijd geeft de leerkracht de spullen weer aan de leerling en gaan deze weer mee naar huis. Overige elektronica kan beter niet meegebracht worden naar school. Wij wijzen u erop dat de school niet aansprakelijk is voor verlies, beschadiging of iets dergelijks van deze apparaten.
Overige activiteiten
Naast alle activiteiten die met het (schoolse) leren te maken hebben, zijn er nog andere schoolactiviteiten die we – in alfabetische volgorde – hieronder noemen :
KUVO
Op onze school vinden we het belangrijk dat alle kinderen jaarlijks ervaringen opdoen met de verschillende onderdelen van kunstzinnige vorming. Hierbij moet gedacht worden aan beeldende vorming, muziek, dans, drama, theater, film etc. Aan veel van deze onderdelen wordt tijdens de gewone lessen aandacht besteed. Bijvoorbeeld de handvaardigheidslessen, het vrijdagmiddagcircuit en de aandacht voor jeugdliteratuur tijdens het taal- en leesonderwijs. Kinderen zullen regelmatig kennis kunnen maken met theater, professionele muziekbeoefening, toneel etc. Om voor alle kinderen op onze school een compleet aanbod te kunnen verzorgen hebben we samen met een groot aantal scholen in de Gemeente Woerden de Stichting Kulturele Vorming, kortweg KUVO, opgericht. (Bij de gemeente ook bekend als ‘Cultuur Educatieve Commissie’) Hiermee creëren we aanzienlijk meer mogelijkheden, dan wanneer we het als school alleen doen. In nauwe samenwerking met diverse plaatselijke, regionale en landelijke instanties wordt er jaarlijks een kunstmenu gepresenteerd, waarbij elk kind jaarlijks 1 á 2 voorstellingen en/of projecten krijgt aangeboden. Daarnaast biedt de KUVO interessante aanvullende programma’s waar we regelmatig een keuze uit maken. Zo is bijvoorbeeld de jaarlijkse Dansdag een hoogtepunt. Vanuit het Klooster worden de muzieklessen voor de school verzorgd.
Natuur- en Milieu-educatie
De (Woerdense) Stichting Natuur- en Milieueducatie organiseert voor de groepen excursies in Woerden. Ook verzorgt deze Stichting diverse projecten met het bijbehorend lesmateriaal.
Schoolfotograaf
Elk jaar komt de schoolfotograaf om foto’s te maken. In de kalender wordt vermeld wanneer de schoolfotograaf op school komt. De organisatie van dit geheel ligt in handen van de Feestcommissie van de school.
Schoolreis
Voor alle leerlingen van groep 1 tot en met 7 organiseren wij jaarlijks in samenwerking met de OV een schoolreisje. Deelname aan dit schoolreisje is verplicht en daarmee de geldelijke bijdrage die hiervoor gevraagd wordt ook. De schoolverlaters gaan aan het einde van het schooljaar drie dagen (twee nachten) op kamp.
Sport- en spelactiviteiten
De Commissie Schoolsport Woerden organiseert gedurende het hele schooljaar diverse sportactiviteiten. Een aantal van die activiteiten vindt onder schooltijd plaats.
Studiedag(en)
Wij blijven werken aan onze ontwikkeling en professionaliteit. Dit betekent dat we ook geregeld scholing volgen, individueel of gezamenlijk als team. Hiervoor wordt een aantal studiedagen ingepland. Op die dagen is er voor de leerlingen geen school. Deze dagen worden vastgesteld met instemming van de MR en staan ingepland in de kalender.
Rapport
Tweemaal per jaar krijgen de kinderen een rapport. Dit rapport geeft naast de leervordering ook de sociaal emotionele ontwikkeling van uw kind weer. Het rapport is als het ware een samenvatting van het leerlingvolgsysteem. Beide rapporten worden van tevoren uitgedeeld en op de rapportenavond toegelicht. De rapporten worden digitaal samengesteld en vervolgens afgedrukt. Alle rapporten worden in één map gebundeld zodat u en uw kind aan het einde van de schoolcarrière op SBO De Keerkring een compleet overzicht heeft van de afgelopen jaren.
Schade
De school heeft een WA-verzekering afgesloten. Alleen wanneer er sprake is van onrechtmatig gedrag van de school is haar aansprakelijkheid in het geding. De school is niet zonder meer aansprakelijk voor alle schade die ontstaat tijdens schoolactiviteiten. Schade voor de school die door leerlingen is veroorzaakt of zoekgeraakte schooleigendom, zal altijd bij de betreffende ouder(s) worden verhaald. Schade die de leerlingen onderling aanrichten (terwijl er voldoende toezicht is) kan niet op de school worden verhaald. Ook die schade wordt door de ‘getroffen’ ouders bij de ‘veroorzakende’ ouder(s) verhaald. Het is raadzaam een WA-verzekering af te sluiten.
Schrijfgerei
Elk kind krijgt eenmalig een goede schrijfpen. Het is de bedoeling dat de kinderen hier hun hele schoolcarrière mee doen. Lukt dit niet, dan schaffen de ouders zelf een nieuwe pen aan.
Schoolarts
De schoolarts werkt vanuit de afdeling Jeugdgezondheidszorg Midden-Nederland in Maarssen en werkt nauw samen met groepsleerkrachten, het Zorgadvies team (ZAT) van het Samenwerkingsverband Woerden e.o. en is actief deelnemer aan het zorgteam. Alle leerlingen worden om de twee tot drie jaar door de arts opgeroepen voor onderzoek. De jeugdarts/schoolarts bekijkt dan onder meer de groei, het gezichtsvermogen (de ogen) en het gehoor (de oren). Verder bespreekt de schoolarts met u of uw kind goed eet, slaapt en contact heeft met vriendjes of vriendinnetjes. Het kan zijn dat u tussentijds vragen of problemen heeft die u met de schoolarts wilt bespreken. Het is belangrijk dat u tijdig met deze vragen of problemen komt. Daarom kunt u altijd telefonisch of schriftelijk een extra onderzoek of gesprek aanvragen.
In samenwerking met de GGD controleren enkele daartoe geschoolde ouders van de Ouderraad na elke vakantie de kinderen op hoofdluis (het zgn. Kriebelteam). In het Hoofdluisprotocol – ter inzage via de website – staat onder andere vermeld dat bij constatering van hoofdluis de ouders worden gebeld door de school. Het Kriebelteam vraagt uitdrukkelijk om uw kind op de dag van de controle geen staarten, vlechten, gel en dergelijke in de haren te doen.
Als een kind vaker of langer dan 5 dagen per schooljaar ziek is, maken wij daar melding van bij de schoolarts. Zij kan het kind en de ouders dan wellicht oproepen voor een extra onderzoek.
Snoep & drinken
Om het snoepen te beperken vragen wij u dringend uw kinderen geen snoep mee te geven en te kiezen voor gezonde tussendoortjes. Energiedrankjes of cola zijn op school niet toegestaan. Trakteren Trakteren als je jarig bent? Leuk! Leerlingen die willen trakteren als ze jarig zijn mogen dat doen, maar… probeer een ‘gezonde’ traktatie te bedenken.
Vervoer
Als uw kind een SBO-beschikking heeft gekregen, kan het in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor vervoer van huis naar school en omgekeerd. Om voor vervoer in aanmerking te komen, moet u bij de gemeente waar u woont een aanvraag indienen. Gemeentes hanteren hiervoor hun eigen procedure en verordening. Bij problemen met het vervoer neemt u contact op met uw eigen gemeente en/of de taxicentrale. SBO De Keerkring is niet verantwoordelijk voor de uitvoering van het leerlingvervoer. Uiteraard heeft u als ouder altijd als eerstverantwoordelijke de zorg voor het naar school (laten) brengen van uw kind.
Wanneer u uw kind zelf met de auto naar school brengt en ophaalt, verzoeken wij u vriendelijk uw auto in een parkeerhaven en niet op de stoep te parkeren, omdat de straat daardoor ook voor ander verkeer geblokkeerd wordt.
Het personeel van de school vangt de kinderen een kwartier voor schooltijd op. Na school worden de kinderen die met een taxi gaan op een afgesproken plek in de school opgehaald door de taxichauffeur. De andere kinderen gaan vanaf de middenbouw zelfstandig naar buiten.
Vieringen
Op school vieren we verjaardagen van de leerlingen. Ook de verjaardagen van de groepsleerkrachten worden gevierd. Ook vieren we Sinterklaas, het kerstfeest en Pasen. Voor alle leerlingen, dus ook voor leerlingen van ouders met een andere identiteit dan de christelijke, zijn alle schoolactiviteiten (zwemmen, schoolreis, schoolkamp, kerst- en paasvieringen) verplichte onderdelen van het schoolprogramma. In de kalender staan de data van deze vieringen vermeld.