Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbaar leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://achtergrondinformatie.vensters.nl/p/VenstersPO/6192449487635168" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Wereldoriëntatie vakken
In augustus 2018 zijn we gestart met een nieuwe, geïntegreerde methode (Blink) voor de wereldoriëntatie vakken (natuur, techniek, aardrijkskunde, geschiedenis en burgerschap). Er zijn thema’s voor de groepen 3-4, 5-6 en 7-8. Ook de groepen 1 en 2 werken met thema’s, zodat er een doorgaande lijn is binnen onze school. De geïntegreerde thema’s sluiten aan bij hoe kinderen naar de wereld kijken en zorgen er tegelijkertijd voor dat de belangrijkste aspecten van de wereld aan bod komen.
Verkeerseducatie
Tijdens de verkeerslessen leren we de kinderen bijvoorbeeld dat het belangrijk is om de verkeersregels en -afspraken te kennen en deze toe te passen voor de eigen veiligheid. Met deze lessen bereiden we de kinderen voor op het theoretische en praktische verkeersexamen in groep 7 of groep 8. De groepen 1 t/m 8 werken vanuit de methode Let’s Go. In 2010 hebben we het BrabantsVerkeersLabel (BVL) behaald. Dit betekent dat er een passend aanbod is wat betreft verkeerseducatie. In unit 3 nemen de kinderen deel aan het verkeersexamen.
Wetenschap en Techniek
Bij techniek leren we de kinderen onderzoekend en vraaggestuurd leren. Groep 3 t/m 8 doet dit aan de hand van de methode Blink.
Sociaal-emotionele ontwikkeling en burgerschap.
Bij sociaal emotionele ontwikkeling leren we de kinderen bijvoorbeeld respect te hebben voor de ander, onze waarden en normen en op te komen voor zichzelf. Groep 1 t/m 8 gebruikt hierbij als leidraad de methode Kiva.
Levensbeschouwing
De Sprong is van oorsprong een katholieke basisschool. Ons onderwijs is gericht op de mens en zijn wereld. We willen ruimte bieden aan ieder individu. Dit komt tot uiting in de omgang met elkaar, de verschillende projecten en de sfeer die op school heerst. We besteden bewust ook aandacht aan andere geloofsovertuigingen. Alle kinderen nemen deel aan een viering bij tradities zoals Kerstmis en Pasen. We vinden het belangrijk deze vieringen zo veel mogelijk samen te doen.
Expressie activiteiten
Hieronder verstaan we tekenen, handvaardigheid, kunstzinnige vorming, muzikale vorming en dramatische vorming. Op school gebruiken we onder andere de methode Laat Maar Zien. Ook wordt een deel van deze lessen door de combinatiefunctionaris verzorgd.
Bewegingsonderwijs
De lessen in bewegingsonderwijs (gymlessen) worden meestal binnen en een enkele keer buiten gegeven, met uitzondering van groep 1 en 2 die dagelijks, indien het weer het toelaat, (geleid) buitenspel hebben. De kinderen maken voor de lessen binnen gebruik van de sporthal 'De Hoepel' of de speelzaal. Op school gebruiken we de methode Basislessen Bewegingsonderwijs. De lessen worden vanaf groep 3 verzorgd door de gymdocent.
Engels
Het onderwijs in de Engelse taal in de groepen 1 t/m 8 is erop gericht dat de kinderen vaardigheden ontwikkelen waarmee ze deze taal op een zeer eenvoudig niveau kunnen gebruiken. Het Engels is gebaseerd op alledaagse situaties waarin een kind wellicht Engels nodig zou kunnen hebben en als voorbereiding op het voortgezet onderwijs. We gebruiken de methoden I-pockets (groep 1 t/m 4) en Our Discovery Island (groep 5 t/m 8).
Huiswerkbeleid
Kinderen ontwikkelen door het maken van huiswerk goede studiegewoonten en een positieve houding ten aanzien van de school. Huiswerk zal leerlingen leren dat leren niet alleen op school, maar ook daarbuiten gebeurt. Vanaf unit 3 zal er gestart worden met het meegeven van huiswerk. Dit zal langzaam opgebouwd worden gedurende de schooljaren.
ICT en mediawijsheid
De inzet van ICT binnen ons onderwijs groeit. De computer wordt steeds meer ingezet tijdens diverse lessen gedurende de dag voor diverse doeleinden. Elke groep beschikt over Chromebooks en/of tablets. Kinderen van de bovenbouw krijgen educatie met betrekking tot mediawijsheid.
Verjaardagen
Wanneer een kind jarig is, wordt dit uitgebreid gevierd in de groepen op een wijze die past bij de leeftijdsfase van het kind. Elke jarige staat die dag in zijn of haar groep in het middelpunt van de belangstelling en wordt toegezongen, gefeliciteerd en geniet die dag speciale privileges. Een vast onderdeel van de viering is ook dat jullie kind bij de directie een klein cadeautje mag kiezen uit de cadeautjeskoffer. Het jarige kind trakteert zelf niet. De aard, de grootte en de frequentie van de traktatie vinden wij niet passen binnen ons streven naar een gezonde school. Het is niet zo dat de kinderen nooit getrakteerd worden. Door het jaar heen zijn er vele activiteiten, waarop dit wel kan gebeuren. We denken hierbij aan Sinterklaas, Kerstmis, Carnaval, projectweek, excursies/uitstapjes, jubilea, verjaardag leerkracht, sportdag, musical, schoolreis, et cetera.
De onderwijstijden van De Sprong voldoen aan de wettelijke verplichtingen. De (basis)vakgebieden zijn evenredig verdeeld over de onderwijstijd van de leerlingen.
De leerlingen krijgen voldoende tijd om zich het aanbod eigen te maken. Daarnaast zijn de lessen opgebouwd uit instructietijd en verwerkingstijd. De onderwijsactiviteiten worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van bevoegde leraren en ondersteunend personeel (onderwijsassistenten). In individuele gevallen is het mogelijk af te wijken van de schooltijden. Bijvoorbeeld bij de start van een leerling in groep 1 of in geval van ziekte van een leerling.
Lezen
In (unit 1) medio groep 3 beginnen de kinderen met lezen. In de kleutergroepen wordt de basis gelegd voor de totale ontwikkeling en het voorbereidend lezen. We gebruiken de methoden Schatkist (als voorbereiding op Veilig Leren Lezen), Veilig Leren Lezen en BOUW!. Voor het voortgezet technisch lezen wordt er in unit 2 de methode Estafette ingezet en daarnaast ook nog de methodiek van Bouw!. In unit 3 wordt het leesbeleid van de Sprong gehanteerd.
Schrijven
Aan het eind van de basisschool moet een kind leesbaar en in een goed tempo kunnen schrijven. We gebruiken in groep 3 tot en met 8 de methode Pennenstreken waarmee we de kinderen het lopende schrift aanleren.
Taal en Spelling
Bij taalonderwijs leren we kinderen de juiste spelling te gebruiken door middel van taaloefeningen en het leren van afspraken of spellingscategorieën als voorbereiding op dictees en stelopdrachten. Ook besteden we aandacht aan leren praten, luisteren wat anderen precies zeggen en daarop goed antwoorden. We leren kinderen een eigen mening onder woorden te brengen. We gebruiken in groep 3 de methode Veilig Leren Lezen en in groep 4 tot en met 8 de methode Taal op maat en Spelling op maat.
Rekenen
Vroeger bestond rekenen vooral uit sommen maken, tafels leren, optelsommen, aftreksommen, vermenigvuldigen en delen. Tegenwoordig leren kinderen ook rekenen door het oplossen van praktische problemen die ze in het dagelijks leven tegenkomen (realistisch rekenen). Vanaf groep 3 wordt de methode Getal en Ruimte Junior gebruikt. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het automatiseren van diverse sommen.
We streven ernaar ieder kind de ondersteuning te geven die het nodig heeft. Passend onderwijs krijgt dan ook primair vorm binnen de school. Binnen het samenwerkingsverband Stromenland worden er vijf niveaus van zorg gehanteerd. Binnen deze zorgstructuur spelen leerkrachten, kwaliteitscoördinator en ouders/verzorgers een belangrijke rol.
Er is een verdeling in vijf niveaus van ondersteuning:
- Adaptief onderwijs, zorg in de groep. Preventie van problemen door tegemoet te komen aan de basisbehoeften van kinderen: relatie, competentie en autonomie. Ieder kind dient deze ondersteuning op school te krijgen.
- Zorg binnen de groep. Tegemoet komen aan de specifieke onderwijsbehoeften van individuele leerlingen door de eigen leerkracht. Er wordt een passend onderwijsarrangement ontworpen om de basisondersteuning te verfijnen. Onder andere de leerlingen die onvoldoende of juist opvallend grote vaardigheidsgroei laten zien.
- Tegemoetkomen aan de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen door extra hulp te zoeken op schoolniveau. De leerkracht ervaart op dit niveau handelingsverlegenheid en de kwaliteitscoördinator wordt betrokken bij de casus.
- Op dit niveau ervaart de school handelingsverlegenheid. De basisondersteuning voldoet niet meer. De school gaat onder leiding van de kwaliteitscoördinator op zoek naar een nieuw perspectief om het onderwijsarrangement van de leerling te verzorgen. Hiervoor kan zij gebruik maken van het Ondersteuningsteam dat werkt vanuit het Ondersteuningsplatform Land van Cuijk, adviserende instanties of van extern onderzoek door een gespecialiseerd bureau.
- Indien de school, ondanks hulp van de netwerkondersteuner van het Ondersteuningsplatform en/of andere instanties nog niet het juiste onderwijsarrangement aan de leerling kan bieden, wordt er uiteindelijk gekeken naar een andere school die het meest optimaal tegemoet kan komen aan specifieke onderwijsbehoeften van de leerling, of er wordt een zwaar arrangement aangevraagd in het kader van ‘passende plaats’ vanuit het SBO of vanuit het SO.
Passend onderwijs kan dus gerealiseerd worden op de eigen school, een andere reguliere basisschool, een SBO-school of een SO-school. De ouders/verzorgers spelen in deze procedure een belangrijke rol. Iedere stap wordt met hen overlegd en er wordt telkens om toestemming gevraagd.
Ouder- en jeugdsteunpunt Nijmegen Stromenland geeft duidelijkheid over passend onderwijs
Heb je vragen over passend onderwijs, wil je advies of praten met iemand die met je meedenkt? Dan kun je terecht bij de school van jouw kind of bij ouder- en jeugdsteunpunt Nijmegen Stromenland. De website is www.steunpuntnijmegenstromenland.nl.
Het ouder- en jeugdsteunpunt is een initiatief van samenwerkingsverband Stromenland en samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen. Op de website vind je informatie over passend onderwijs die toegankelijk, leesbaar en begrijpelijk is. De informatie bestaat vooral uit veelgestelde vragen en antwoorden, voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Je vindt er ook uitleg van begrippen en handige links. En wil je een vraag stellen? Dan kun je contact opnemen met ouder- en jeugdsteunpunt Nijmegen Stromenland.
Op de website van Stromenland, www.stromenland.nl, staat meer inhoudelijke informatie voor ouders en leerlingen, over hoe zaken in de regio Stromenland geregeld zijn. Bijvoorbeeld over hoe ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband geregeld is, welke scholen erbij horen, documenten etc.
Centrum Jeugd en Gezin (CJG) op school
Wekelijks is Linda van Dreumel (consulent Jeugd) aanwezig op De Sprong. Ouders en leerkrachten kunnen bij haar terecht voor diverse opvoedkundige vragen. Indien nodig kan zij samen met ouder(s)/verzorger(s) aansluiten bij een gesprek op school. Daarnaast kunnen ouders zelf vrijblijvend contact met haar opnemen voor informatie of advies.
Mailadres: [email protected]
Aanwezig: wekelijks op maandag van 12.00 uur tot 16.00 uurHet CJG is dé plek voor alle vragen, tips, ondersteuning, jeugdhulp en -zorg voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Naast het bieden van informatie en advies verzorgt het CJG ook Sociale Vaardigheids- en Kiestrainingen (SovA + KIES) en verwijst CJG door naar specialistische jeugdhulp.
Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
De Sprong heeft de volgende ambities als het gaat om leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften:
- Vijf keer per jaar vindt er overleg plaats binnen het Zorg Advies Team (ZAT). Dit overleg vindt plaats samen met Stromenland, Centrum Jeugd en Gezin (CJG), GGD, kwaliteitscoördinator en de schoolleider. Ouders mogen vrijblijvend aansluiten tijdens deze overleggen en leerlingen worden alleen bij naam besproken als ouders toestemming hiervoor geven. Samen kan er nagedacht worden over een passend aanbod in de vorm van onderwijs of begeleiding voor het kind.
Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.