RK Basisschool Teresia

Wilhelminastraat 6 5141 HK Waalwijk

De Teresiaschool werkt samen met de kinderopvang Mikz en vormt samen het Kindcentrum Teresia en ligt in het hart van Waalwijk.

Het team

Toelichting van de school

Op de Teresiaschool werken 18 teamleden waarvan 5 fulltime en 13 parttime.

Afhankelijk van de zorgzwaarte in de groep is er extra ondersteuning door een leraarondersteuner, een onderwijsassistent of een taalondersteuner. Voor de directie is er een administratief medewerker. De school heeft twee conciërges en de schoonmaak wordt verzorgd door een externe partij.

Op maandag geeft de vakdocent bewegingsonderwijs gymlessen aan de groepen 3 t/m 8 en op woensdagochtend aan de groepen 1 en 2. De lessen zijn gericht op vaardigheden en toestellen. De leerkrachten verzorgen 1x per week de spellessen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Vervanging bij verlof van het personeel wordt geregeld via de vervangingspool Driessen, waar alle scholen van Leerrijk bij zijn aangesloten. 

Als er geen vervanger beschikbaar is wordt de eventuele duo-partner gevraagd in te vallen. Als er een ambulante collega is om de groep over te nemen wordt deze, indien mogelijk, ingezet. De extra ondersteuning kan dan wegvallen. Als er geen vervanging is worden de leerlingen verdeeld over de andere groepen als dat mogelijk is. De laatste optie is dat de groep vrij krijgt. De ouders worden daar twee dagen van te voren van op de hoogte gesteld. Dat zal steeds een andere groep betreffen, zodat niet steeds dezelfde groep onderwijs mist. De leerlingen werken thuis aan schoolwerk waar mogelijk online of met thuiswerkopdrachten.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In groep 1 en 2 worden voorbereidende lees- en rekenopdrachten gedaan. Die vallen onder het vak ‘werken met ontwikkelingsmateriaal’.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

In de groep wordt er met vaste roosters waarin voor verschillende vakken tijd ingeroosterd is. Na de Corona periode is de onderwijstijd voor taal en rekenen uitgebreid om de opgelopen vertragingen in te halen. Elke groep heeft wekelijks Kanjertraining, waarin de sociale redzaamheid getraind wordt. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Alle scholen zijn in het kader van de Wet Passend Onderwijs verplicht om een schoolondersteuningsprofiel op te stellen. De inhoud van het profiel wordt in de wet als volgt omschreven: ‘een beschrijving van de voorzieningen die zijn getroffen voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben’. In het profiel geven wij aan in hoeverre onze school op dit moment al passend onderwijs biedt, rekening houdt met (verschillen in) onderwijsbehoeften en waar wij momenteel handelingsverlegen zijn in het realiseren van een passend onderwijsaanbod. We geven aan wat onze visie en ambities aangaande passend onderwijs zijn en wat wij nodig hebben om dit te realiseren. Het profiel is op deze website te vinden, zodat voor iedereen (ouders, leerlingen en andere partijen) inzichtelijk is wat de mogelijkheden van de school zijn voor extra ondersteuning.

Welke specialisten ondersteunen op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Aanbod jonge kind

Het aanbod voor het jonge kind wordt thematisch en beredeneerd aangeboden. Als leidraad wordt gewerkt met de Kleuteruniversiteit, een methode met een aanbod op alle ontwikkelingsgebieden gebaseerd op de kerndoelen. Drie tot vier weken wordt er aan een thema gewerkt waarbinnen doelen centraal staan op het gebied van taal, rekenen, sociaal emotioneel, burgerschap en motoriek. Met name tijdens het werken met ontwikkelingsmaterialen oefenen de leerlingen de verschillende vaardigheden en werken zij aan de doelen. Na afloop van een thema wordt er geëvalueerd en de bevindingen worden opgeslagen in het systeem 'Mijn Kleutergroep'. Met dit systeem volgen wij de ontwikkeling van de leerlingen.

Mocht een kind meer ondersteuning nodig hebben dan krijgt het kind meer tijd en extra oefening om zich vaardigheden eigen te maken. Lukt dat niet, dan is er een extra leerkracht die deze kinderen binnen of buiten de groep extra oefening biedt. Als een kind meer nodig heeft dan dagen wij deze kinderen extra uit met uitdagende opdrachten en materialen. Op school is een gespecialiseerde leerkracht voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong en zij zal betrokken zijn bij de extra uitdaging die uw kind nodig heeft. Het kan zijn, dat uw kind eerder toe is aan de overgang naar groep 3. Wij nemen het besluit in overleg met u en de school beslist uiteindelijk of de versnelling gemaakt gaat worden of niet.

Mocht uw kind meer tijd nodig hebben dan wordt er in overleg met de ouders gekeken of het kind een extra jaar nodig heeft op zich te ontwikkelen. Daarvoor kan het nodig zijn dat uw kind een onderzoek krijgt dat kan gebeuren binnen de school en als dat niet toereikend is door een extern bureau. Tot slot bepaalt de school of uw kind door kan stromen naar de volgende groep of dat het nog tijd nodig heeft voor rijping. U wordt altijd betrokken bij deze beslissing. 

Kinderopvang

Het Kind centrum Teresia is vijf dagen per week open en ook in de vakantie loopt de kinderopvang door. Er wordt kinderopvang, peuterspeelzaal, VSO en BSO aangeboden door Mikz.

Binnen dit Kind centrum werkt Mikz samen met basisschool Teresia. De Welpjes (0-4 jaar) opvang voor de jongste kinderen In deze groep werken pedagogisch medewerkers vol overgave met de kinderen om hem/haar een veilige en warme omgeving aan te bieden. De pedagogisch medewerkers spelen in op de belevingswereld van de kinderen. De kleinsten bieden we open en ongevormde materialen aan. Zo proberen we hun fantasie en zintuigen zoveel mogelijk te prikkelen. Dat doen we spelenderwijs, waardoor de kinderen steeds meer ervaring opdoen en zich de wereld eigen maken. Hierbij begeleiden we de kinderen naar een beetje zelfstandigheid, door hen bijvoorbeeld mee te laten helpen met het smeren van hun boterham en het dekken van de tafel. Voor elke leeftijd is er voldoende te ontdekken en uitdaging op deze warme groep.

Bij Tijgers zijn de peuters van 2 en 3 jaar (Peuterspeelzaal) Peuters zijn enorm nieuwsgierig, de kinderen in deze leeftijdsgroep gaan de wereld om hen heen ontdekken. Daar spelen de pedagogisch medewerkers op de groep op in. We werken met Voor- en vroegschoolse Educatie (VE), dat de kinderen voorbereidt op het basisonderwijs. Vanuit wisselende thema’s per jaar worden diverse activiteiten aangeboden die in spelen op verschillende ontwikkelingsgebieden. Kinderen leren spelenderwijs door samen te zingen, bewegen, lezen, praten en we helpen de peuters steeds een stapje verder in hun ontwikkeling.

Heerlijk ontspannen of actief bezig zijn na school.

Dit biedt de BSO Teresia. Hun vrije tijd brengen kinderen door op de BSO. Er heerst een gemoedelijke sfeer en de kinderen zoeken elkaar en/of de pedagogisch medewerkers op. Spelenderwijs leren de kinderen van en met elkaar en doen ze nieuwe ontdekkingen. Binnen de activiteiten kunnen kinderen kiezen tussen sport/beweging, natuur, techniek, creatief, expressief, koken en vrij spel. De gymzaal en buitenruimte worden volop gebruikt! Voor de kinderen vanaf groep 4 voorzien we maandag t/m donderdag opvang in een gebouw van scouting AZG. Hier is nog meer uitdaging voor de kinderen. Voor meer informatie, inschrijving en de huidige tarievenkrant kijk op www.mikz.nl

Terug naar boven