Basisschool Petrus en Paulus

Valkenbergstraat 23 5466 RS Veghel

Schoolfoto van Basisschool Petrus en Paulus

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Tot dit schooljaar maakten alle leerlingen in groep 8 van de basisschool een eindtoets. Met ingang van schooljaar 2023-2024 wordt de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. De doorstroomtoets vindt plaats in februari en geeft leerlingen een gelijke kans om zich eind maart aan te melden voor de middelbare school van hun voorkeur die het best past bij hun niveau. De school kiest welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Onze school maakt op dit moment gebruik van de AMN eindtoets.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Voor het volgen van de sociaal emotionele ontwikkeling gebruiken we Kindbegrip.
Voor het volgen van de ontwikkeling van onze kleuters gebruiken we KIJK!.
Voor de cognitieve ontwikkeling in de groepen 3 t/m 8 gebruiken we Kind in Beeld (leerlingvolgsysteem) van CITO.
Met de gegevens die we verzamelen door het gebruik van deze systemen, bepalen we of de leerlingen voldoende profiteren van ons onderwijsaanbod.

We gebruiken de uitslagen van observaties, testen en toetsen om het aanbod en de focus in dat aanbod af te stemmen op de onderwijsbehoefte van het individuele kind of een groep kinderen. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De overgang van uw kind van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs is een belangrijke stap in de onderwijsloopbaan. Als uw kind in groep 8 zit, wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed en wordt u voorgelicht over de procedure hieromtrent. In groep 7 vindt er een préadviesgesprek plaats met leerlingen en ouders waarbij een inschatting wordt gemaakt van het schooladvies van de leerling wat de leerling krijgt in groep 8.  In januari in groep 8 ontvangen de leerlingen en ouders op papier het voorlopig schooladvies. Als dit voorlopig schooladvies afwijkt van het préadvies in groep 7 wordt er vooraf persoonlijk contact opgenomen met de leerlingen en ouders. De leerlingen maken in de eerste twee weken van februari de doorstroomtoets. Uiterlijk 15 maart ontvangt de school de uitslag van de doorstroomtoets. In de periode van 15 maart tot 24 maart vinden de definitieve schooladviesgesprekken met leerlingen en ouders plaats. Bij de schooladvisering zijn de groepsleerkracht(en), internbegeleider(s) en directie betrokken.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Onze missie:

Binnen onze school vormen kinderen, leerkrachten en ouders een eenheid. Door warmte en duidelijkheid groeien onze kinderen uit tot zelfredzame, gelukkige mensen.

Onze visie:

Het team, de ouders en de leerlingen vormen een eenheid in de samenwerking waardoor leerlingen optimaal groeien in hun sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling. Leerkrachten en leerlingen hebben vertrouwen in elkaar en krijgen dit vertrouwen van ouders. Er is een open, niet vooringenomen, manier van communiceren. Iedereen wordt geaccepteerd zoals hij is.  De school is herkenbaar, kent gewoontes, afspraken en is voorspelbaar. Dit wordt door alle betrokkenen erkent en gedragen. We zijn samen verantwoordelijk voor een opgeruimde, rustige sfeer. Iedereen is trots en voelt zich thuis. 

In ons schoolveiligheidsplan beschrijven we de activiteiten waarmee we bovenstaande willen bereiken.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Duidelijkheid en eenheid
  • Groei
  • Warmte

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven