KC Het Veldboeket

Schoolweg 19 7924 PL Veeningen

  • Dit kunstwerk bestaat uit drie panelen die onder begeleiding door de leerlingen zijn gemaakt.
  • Thematafel bij groep 1/2
  • Doorkijk door beeld "moeder en kind" in Veeningen
  • Bloemen in de heemtuin.
  • Bloemen in de heemtuin.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

In 2019 is de Centrale eindtoets van Cito afgenomen. In 2020 is geen eindtoets afgenomen. Vanaf 2021 is de eindtoets van Route 8 afgenomen.

We hebben de doelen boven de ondergrens behaald. De resultaten zijn op 1F niveau toegenomen, op referentieniveau 2F/1S vallen de resultaten op het rekenen tegen. In verband hiermee hebben we ervoor gekozen om het schooljaar 2023-2024 samen te werken met een docent Rekenen/ Wiskunde om zo onze doelen te kunnen behalen. 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Methodegebonden toetsen: De tussentijdse resultaten worden 3x per jaar voor de groepen 1 t/m 8 tussen de leerkracht en de intern begeleider besproken. Daarna worden deze in het gehele team besproken.

Niet-methodegebonden toetsen (Cito): de leerkracht stelt ruim voor de toetsing een verwachting op en presenteert na de toetsing aan het team of deze verwachting behaald is. Vervolgens stelt de leerkracht de verwachtingen voor de volgende periode op. De leerkracht presenteert de doelen aan het gehele team en kan deze na advies vanuit het team bijstellen.

De kindgesprekken die voorafgaand aan het contactgesprek plaatsvinden, geven inhoud aan dit gesprek. De contactgesprekken vinden tussen de leerkracht, ouder en leerling plaats. De kindgesprekken vinden tussen de leerkracht en de leerling plaats met als doel dat de leerling in de bovenbouw eigen doelen formuleert.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Aan het begin van ieder schooljaar wordt aan ouders tijdens een informatieavond uitgelegd welke procedure gedurende het schooljaar voor leerlingen van groep 8 op weg naar het voortgezet onderwijs (VO) wordt gevolgd.

Vanaf schooljaar 2023-2024 geldt een andere wet voor het vervolg naar het VO. De eindtoets heet dan "Doorstroomtoets". Met deze nieuwe wet wordt beoogd kansengelijkheid te bevorderen door de periode tussen het schooladvies en de doorstroomtoets te verkorten en zo toetstraining te voorkomen.

Met name het tijdpad en het moment van afnemen van de Doorstroomtoets aangepast:

  • Tussen 10 en 31 januari ontvangen leerlingen hun voorlopige schooladvies.
  • In de eerste of tweede week van februari maken de leerlingen de Doorstroomtoets.
  • Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de Doorstroomtoets.
  • Uiterlijk 24 maart ontvangen leerlingen en ouders het definitieve schooladvies.
  • Tussen 25 en 31 maart melden alle leerlingen zich, met hun definitieve advies aan op de middelbare school.

Het schooladvies wordt voortaan standaard naar boven bijgesteld als de uitlag van de doorstroomtoets hoger is. Alleen als een bijstelling van het schooladvies niet in het belang van de leerling wordt geacht, kan de school gemotiveerd besluiten het advies niet te wijzigen.

Als de eindtoets lager uitvalt dan het voorlopige schooladvies wordt er net als in het huidige stelsel niet naar beneden bijgesteld.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De school heeft een pestcoördinator en een vertrouwenspersoon.

De pestcoördinator legt aan het begin van het schooljaar in alle groepen uit welke stappen een leerling kan ondernemen om aan te geven wanneer hij/zij zich niet veilig voelt. De vertrouwenspersoon gaat met leerlingen in gesprek die via ons toetssysteem hebben aangegeven in gesprek te willen met iemand anders dan de eigen leerkracht, of wanneer leerlingen om een dergelijk gesprek vragen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Welbevinden
  • Eigenaarschap
  • Talentontwikkeling

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De inspectie van het onderwijs is voor de fusie in juni 2014 op school geweest. De inspectie heeft de school op dat moment een voldoende gegeven waarmee het basisarrangement is afgegeven.

In januari 2021 heeft een thema-onderzoek door de inspectie plaatsgevonden. Hierna is opnieuw het basisarrangement voor de komende vier jaar door de inspectie afgegeven.

Terug naar boven