Openbare Basisschool de Ommewending

Houtduifstraat 24 9644 VL Veendam

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Ommewending
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Ommewending
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Ommewending

Het team

Toelichting van de school

Het team op De Ommewending is een enthousiast en professioneel team van 5 leerkrachten, één onderwijsassistent, een intern begeleider en een directeur. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij ziekte of verlof van een medewerken wordt Via "SLIM"- personeelsbemiddeling een vervanger aangetrokken. Indien er geen vervanger beschikbaar hebben we een aantal opties om te voorkomen dat de groep naar huis wordt gestuurd:

- één dag de groep verdelen over andere klassen;
- een onderwijsassistent onder supervisie van een leerkracht of intern begeleider voor de groep. 

Zijn bovengenoemde opties niet mogelijk dan zorgen we ervoor dat de klassen gerouleerd thuisblijven. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Op De Ommewending werken we met drie (combinatie)groepen.

  • Groep 1/2/3 (de mezen)
  • Groep 4/5 (de merels)
  • Groep 6/7/8 (de uilen)

In principe volgen de leerlingen binnen deze (combinatie)groep onderwijs. De vakken technisch lezen, begrijpend lezen en rekenen bieden we  groepsdoorbrekend aan. Dat wil zeggen dat we de leerlingen op niveau indelen voor de instructies, het niveau is hierbij leidend en niet de jaargroep. Met deze aanpak sluiten we aan bij de onderwijsbehoefte én de zone van naaste ontwikkeling van het kind.  

Klasindeling

  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De Ommewending is een kleine basisschool. We werken met combinatiegroepen. Hierdoor kunnen we makkelijk differentiëren en groepsdoorbrekend werken. Kinderen krijgen onderwijs op maat.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Door de kleinschaligheid van de school en het werken op niveau heeft de school de mogelijkheid om kinderen op maat les te geven. Daarnaast worden veel schoolactiviteiten (zoals de Koningsspelen) met alle kinderen in gezamenlijkheid gevierd. Dit draagt bij aan een pedagogisch klimaat van samen spelen en verantwoordelijkheid nemen voor andere/jongere kinderen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Op OBS De Ommewending ontdekken kleuters spelenderwijs de wereld. Ons onderwijs is volledig afgestemd op de belevingswereld van onze leerlingen. We werken vanuit boeiende thema's die de interesse van de kinderen prikkelen. Samen met hen geven we diepgaande betekenis aan deze thema's, met als doel boeiende gesprekken, creatieve knutselopdrachten en interactieve rollenspellen te creëren. De motivatie van onze kinderen om meer te weten te komen over de wereld wordt hierdoor aangewakkerd. Gedurende enkele weken staat een specifiek thema centraal in al onze activiteiten. Zo passen we liedjes, versjes, bewegingsspelletjes en prentenboeken aan om perfect bij het onderwerp te passen. Onze leshoeken worden eveneens aangepast, waardoor kinderen via spel hun leermomenten beleven.

Bij OBS De Ommewending streven we naar een goed doordacht onderwijsaanbod met duidelijke doelstellingen die in onze thema's worden geïntegreerd. We maken gebruik van bewezen methoden zoals Fonemisch Bewustzijn, Met Sprongen Vooruit, De Drempelspellen van Wiz en projecten van de Kleuteruniversiteit. Daarnaast volgen we de ontwikkeling van onze kinderen nauwlettend met behulp van de leerlijnen Jonge Kind van Parnassys. Om essentiële vaardigheden, begrippen en technieken te ontwikkelen die voorafgaan aan lezen, schrijven en rekenen, maken we gebruik van ontwikkelingsmaterialen. Deze materialen zijn van onschatbare waarde om onze doelen te bereiken.

Bij ons gymmen de kinderen twee keer per week in het speellokaal, begeleid door onze onderwijsassistent. Deze sessies omvatten klim- en klauteractiviteiten en spellessen. Daarnaast volgen onze leerlingen periodiek gymlessen van een vakleerkracht. En als het weer het toelaat, spelen de kinderen vaak buiten, waarbij ze een scala aan materialen kunnen gebruiken, waaronder fietsen, zandbakspullen en kleden. De motorische ontwikkeling wordt tevens gestimuleerd door middel van knutselactiviteiten en ontwikkelingsmaterialen.

We hechten veel waarde aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind en aan het opbouwen van een sterke groepssfeer. Hiervoor maken we gebruik van de methode "Vreedzame School" en vullen we Scol in om het welzijn van onze leerlingen te waarborgen. Bij OBS De Ommewending is er ook een warme overdracht met de pedagogisch medewerkers van de peuterspeelzaal, die zich in ons gebouw bevindt. Peuters en kleuters spelen regelmatig samen op het plein en nemen deel aan feestelijke activiteiten, waardoor de overgang naar groep 1 goed verloopt. Onze kinderen hoeven dan nauwelijks nog te wennen en kunnen direct een geweldige start maken in hun schoolloopbaan. Bij OBS De Ommewending streven we ernaar om een inspirerende en leerrijke omgeving te bieden waarin elk kind zijn of haar volledige potentieel kan ontdekken en ontwikkelen. Zo richten we bijvoorbeeld bij het thema "Kunst" een atelier in en bij het thema "Bouwen" een werkplaats. We kijken ernaar uit om samen met u en uw kind deze reis van ontdekking en groei voort te zetten.

Terug naar boven