Op welke manier informeert deze school de ouders?
Voor de Sprenge Vaassen is communicatie erg belangrijk. In het bijgevoegde Communicatieplan staat de structuur beschreven over de manier waarop we vanuit school naar buiten communiceren. Enkele punten hieruit beschrijven we hieronder.
De app ‘Parro’ wordt op De Sprenge Vaassen gebruikt. De app wordt per (combinatie)groep afgeschermd en voornamelijk ingezet voor het uitzetten van uitnodigingen en het delen van informele nieuwsberichten, zoals:
- Nieuws over (buitenschoolse) activiteiten van de groep.
- Informatie over kortdurende vervanging.
- Het sturen van een reminder voor bijvoorbeeld het meenemen van spullen.
- Foto’s van reguliere lesactiviteiten.
- Huiswerk van leerlingen.
In de nieuwsbrief wordt nieuws verzameld dat voor alle ouders en relaties interessant kan zijn. Nieuwsbrieven van externen, zoals van de G.G.D. of bibliotheek, wordt zoveel mogelijk aan onze maandinfo gekoppeld. In elke maandinfo is een kalender opgenomen met aankomende (buitenschoolse) activiteiten. De maandinfo wordt maandelijks op de website geplaatst en via Parro naar ouders gestuurd.
Ouders met het ouderlijk gezag hebben recht op alle informatie over hun kind. Er is automatisch sprake van gezag wanneer ouders getrouwd zijn, samenwonen, een geregistreerd partnerschap hebben of als het door de rechter bepaald is. Wanneer ouders gescheiden zijn, behouden zij allebei het ouderlijk gezag, tenzij door de rechter anders is bepaald.
We gaan ervan uit dat ouders elkaar op de hoogte houden van belangrijke aangelegenheden die het kind betreffen, dus ook over de schoolloopbaan. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Om er als school voor te zorgen dat beide ouders voorzien worden van informatie over hun kind bestaat de mogelijkheid voor extra informatievoorziening. In een dergelijk geval kan de betreffende ouder het beste aan het begin van het schooljaar, of zo snel mogelijk na een scheidingsuitspraak, contact opnemen met de school om afspraken te maken over de informatieverstrekking. De informatie kan dan bijvoorbeeld schriftelijk toegestuurd worden.
Ook digitaal is natuurlijk veel informatie te vinden, bijvoorbeeld de schoolgids en de nieuwsbrieven op de website van school of via de Parro-app.
Ouder/kindgesprekken
Per jaar worden drie vaste gespreksmomenten georganiseerd om met ouders in gesprek te gaan over de ontwikkeling van hun kind(eren).
- Een startgesprek in september.
- Een rapportgesprek in februari.
- Een rapportgesprek in juni.
Richttijd voor de gesprekken is 20 minuten. Ouders en leerkrachten kunnen onderling afspraken maken om een langere gesprekstijd af te spreken wanneer ze dit nodig achten.
De gesprekken worden ingepland door middel van de Parro-app. Vooraf is met ouders gecommuniceerd wanneer de inschrijving voor deze gesprekken open gaat. Gezinnen met meerdere kinderen op school krijgen een dag eerder gelegenheid om zich in te schrijven voor de gespreksmomenten.
Leerlingen van groep 8 worden in verband met de overgang naar het voortgezet onderwijs ook uitgenodigd voor het (voorlopig) adviesgesprek.
Daar waar het gaat om voortgangsgesprekken of gesprekken die voortvloeien uit speciale zorg voor het kind gaan we ervan uit dat er één gesprek plaatsvindt met de beide ouders samen, ook als zij niet meer samen zijn; het gaat uiteindelijk om hun kind. Op deze manier waarborgen we dat dezelfde informatie op dezelfde manier gegeven wordt. Zo voorkomen we misverstanden. Hiervan kan alleen incidenteel, bij zwaarwegende omstandigheden, worden afgeweken. In uitzonderlijke gevallen, denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheid, kan een school besluiten de gesprekken in aanwezigheid van de directeur te laten plaatsvinden of geen gesprekken te voeren met (één van de) ouders.