Openbare Basisschool De Robbedoes

Aan de Ververij 31 6291 KC Vaals

Schoolfoto van Openbare Basisschool De Robbedoes

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

 

Als school volgen we de ontwikkeling van de leerlingen zorgvuldig. Op basis van de schoolanalyse kunnen we vooraf een inschatting maken over het uiteindelijk resultaat van de eindtoets. We kunnen ons verantwoorden.

De adviezen VO zijn dan ook volledig geaccepteerd door ouders en tot stand gekomen in goed teamoverleg

Bij de analyse van de eindtoetsgegevens houden wij rekening met de zij-instromers

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Nauwgezet worden de resultaten van onze leerlingen beoordeeld. Om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling van al onze leerlingen nemen wij een uitgebreid pakket CITO toetsen af. De resultaten worden besproken met de ouders. Ouders zijn altijd welkom om toets resultaten in te zien. Binnen de school zijn de resultaten van groot belang omdat ze worden vergeleken met de gestelde doelen. Wanneer nodig wordt het onderwijsleerproces aangepast aan de hand van de verkregen resultaten. Bij de ontwikkeling van de vaardigheden van het schoolteam op gebied van analyseren en interpreteren van leerling resultaten laat de school zich begeleiden door Bureau Wolters.

Als school analysen we op deskundige wijze de verkregen data. Binnen teamoverleg typeren we de groepen zodat per groep doelen gesteld kunnen worden en resultaten gemeten. We zijn alert op leerlingen die naar boven en naar onder een afbuigende ontwikkeling laten zien.

Onze school wordt door een relatief groot aantal zij-instromers bezocht die m.n. vragen naar een bijdrage in welbevinden. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Wij zien het als een gezamenlijke verantwoording om onze leerlingen op het juiste niveau te laten instromen in het voortgezet onderwijs. De inzet van onze school is dat het overleg dat wij gedurende de basisschoolperiode regelmatig en structureel met ouders voeren over de ontwikkeling van hun kind, zich ook tijdig richt op het advies dat wij uiteindelijk zullen afgeven betreffende het VO – niveau waarop de leerling het best tot zijn recht komt.  Als school hebben wij in navolging van onze visie en missie daarbij aandacht voor niet alleen de cognitieve ontwikkeling maar zeker ook voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Onze leerlingen zullen moeten kunnen groeien naar een volwaardige en eigen plek in de maatschappij.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Ontwikkeling en welbevinden zijn de uitgangspunten volgens welke onze leerlingen  opgroeien tot betrokken burgers die een maatschappij willen vormen waarin plaats is voor tolerantie en respect. Voorwaarde om nieuwsgierigheid naar kennis, betrokkenheid,tolerantie en respect voor de omgeving bij een leerling te stimuleren, is welbevinden. Wij hechten aan een goede sfeerop school en een  prettige en professionele samenwerking tussen de teamleden onderling. Ons motto ´Fluitend naar school en fluitend naar huis´ geldt niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor de teamleden en niet in delaatste plaats voor ouders. Wij onderhouden een directe en open relatie met de ouders of verzorgersvan onze leerlingen door directe communicatie met korte lijnen. Ouderparticipatiestaat op OBS de Robbedoes hoog in het vaandel en komt op verschillende manierentot uiting. Opvoeden doe je samen.

Onze school is in het bezit van de Gezonde School Vignetten: Welbevinden, Sport en Bewegen en Relaties en Seksualiteit 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • welbevinden
  • veiligheid
  • aandacht

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Als school zijn wij (ingetogen) trots op ons inspectierapport. Wij kunnen ons prima vinden in de inhoud van het rapport. Wij zien het rapport als een mooie afspiegeling van hetgeen iedereen binnen onze school kan aantreffen.

Terug naar boven