Speciaal Basisonderwijs De Wissel

W. J. Bladergroenstraat 3 4002 AZ Tiel

  • Schoolfoto van Speciaal Basisonderwijs De Wissel
  • Schoolfoto van Speciaal Basisonderwijs De Wissel
  • Schoolfoto van Speciaal Basisonderwijs De Wissel
  • Schoolfoto van Speciaal Basisonderwijs De Wissel
  • Schoolfoto van Speciaal Basisonderwijs De Wissel

In het kort

Toelichting van de school

Welkom op de schoolpagina van onze school De Wissel. De Wissel is een school voor speciaal basisonderwijs. Daarmee verschilt onze school in bepaalde opzichten van de 'gewone' basisschool. Op deze schoolpagina vertellen we u over onze school en wat onze school voor uw kind kan betekenen.

Ons motto is: 'De Wissel, jouw reis naar de toekomst'. Het team van sbo de Wissel vindt belangrijk om recht te doen aan iedere leerling. Daarom helpen we elke leerling zich verder te ontwikkelen binnen een warme, stimulerende en aangepaste omgeving.

Wij hopen dat deze pagina u voldoende informatie biedt. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben, dan bent u van harte welkom om contact op te nemen zowel telefonisch of per mail. U kunt natuurlijk ook altijd binnen lopen of een afspraak maken.

Ellen-Nieke Marsman, directeur

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Veilig
  • Vertrouwen
  • Zelfstandig maar ook samen
  • Optimaal ontwikkelen
  • Effectief handelen

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

De meeste kinderen op onze school stromen tussentijds in, dat kan in alle groepen en gebeurt het meest in de groepen 1 t/m 6. Dat komt omdat  op de reguliere basisschool duidelijk wordt dat de extra hulp voor de leerling onvoldoende effect heeft en er sprake is van een stagnerende ontwikkeling. Bij deze leerlingen blijkt dat een plek op het speciaal (basis)onderwijs meer passend is. Door de reguliere school wordt in overleg met ouders een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) bij het samenwerkingsverband BePO aangevraagd. Als deze is afgegeven, zijn er minimaal vier momenten per jaar wanneer leerlingen kunnen instromen in hun nieuwe groep: na de zomervakantie, na de kerstvakantie, na de voorjaarsvakantie en na de meivakantie. 

Na een vooraf afgesproken periode, vindt een zogenaamde herijking van de TLV plaats.  Deze herijking is nodig om te beoordelen of uw kind nog steeds op onze school het beste ondersteund kan worden. De school deelt hiervoor het Ontwikkelings PerspectiefPlan (OPP) met de deskundigen van het samenwerkingsverband.

De groepsgrootte van onze klassen is gemiddeld 15 leerlingen en er werken onderwijsassistenten bij ons op school ter ondersteuning van de leerkracht.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
147
Landelijk gemiddelde
128

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

In ons beleid Schoolveiligheid is onder andere het anti-pestprotocol, de meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld, het protocol e-mail, internet en sociale media opgenomen. 

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

Jeugdgezondheidszorg op het speciaal (basis) onderwijs

De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Gelderland-Zuid volgt de ontwikkeling en gezondheid van leerlingen tijdens de schoolperiode. Dit is een wettelijke taak die gebeurt in opdracht van de gemeente. Jeugdartsen en doktersassistenten werken hierbij samen met school en ouders. JGZ beantwoordt vragen van leerkrachten, ouders en kinderen op het gebied van ontwikkeling, gezondheid en opvoeding en helpt bij vervolgstappen.

Dossieronderzoek

Als leerlingen starten op het speciaal (basis) onderwijs voert de jeugdarts een dossieronderzoek uit Daarbij beoordeelt de jeugdarts of er nog een extra afspraak of zorg nodig is. Anders krijgt de leerling gewoon een uitnodiging voor het gezondheidsonderzoek.  

Gezondheidsonderzoek voor kinderen van 6 jaar en 11 jaar

Alle kinderen van 6 jaar en 11 jaar krijgen een uitnodiging voor een gezondheidsonderzoek. De 6-jarigen komen met ouders op het spreekuur bij de jeugdarts en doktersassistente. We bespreken hoe het gaat met de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding, hoe het thuis gaat en op school. We meten, wegen onderzoeken het zien, horen en bewegen van het kind. Bij 11-jarigen bespreken we hoe het gaat naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst. We meten, wegen en onderzoeken het zien. Zo nodig meten we ook de bloeddruk. Het meten en wegen gebeurt met kleding aan. Soms blijkt uit het onderzoek dat het kind extra aandacht nodig heeft. Dan volgt een uitnodiging voor een vervolgafspraak met de jeugdarts.

Extra afspraak

Een extra afspraak bij de jeugdarts komt voor als dit gewenst is. Deze wens kan vanuit ouders, school of een eerder contactmoment bij de jeugdarts komen. Een extra afspraak bij de jeugdarts is ook mogelijk als een leerling door ziekte lang of vaak wegblijft van school (verzuim). De leerling en zijn/haar ouders ontvangen dan een uitnodiging voor een gesprek met de jeugdarts. Samen kijken zij hoe de leerling zo goed mogelijk kan blijven meedoen met het lesprogramma. Dit om te voorkomen dat de leerling ver achteropraakt op de lesstof of wegblijft van school. De jeugdarts zoekt samen met de leerling en ouders/verzorgers naar gewenste hulp of zorg als dat nodig is.

Mijn Kinddossier

De JGZ werkt met ‘Mijn Kinddossier’. Dit is een online ouderportaal.

In Mijn Kinddossier:
-        staat informatie over de groei, ontwikkeling en opvoeding van het kind;
-        kunnen ouders afspraken bekijken;
-        kunnen ouders resultaten of adviezen teruglezen;
-        kunnen ouders online een vragenlijst invullen.

Inloggen op www.mijnkinddossier.nl kan met DigiD. Kijk voor meer informatie op https://jgz.ggdgelderlandzuid.nl/mkd/.

Inentingen voor kinderen van 9 en 10 jaar

In het jaar dat een kind 9 wordt, krijgt het een oproep voor twee prikken (DTP en BMR). In het jaar dat een kind 10 wordt, volgt de oproep voor HPV. Dit zijn twee prikken met 6 maanden ertussen voor zowel jongens als meisjes. Meer informatie staat op de website van het RIVM. Heeft het kind nog niet alle vaccinaties gehad? Maak dan een afspraak om deze in te halen.

Samenwerking

Soms kan het nodig zijn dat JGZ de situatie van het kind met deskundigen of school wil bespreken. Dit gebeurt natuurlijk alleen in overleg met kind en ouders. Samen bekijken we wat de juiste hulp is.

Contact en bereikbaarheid

Is er een vraag over opvoeding, groei en/of ontwikkeling? Is er behoefte aan advies, een afspraak of meer informatie? Neem dan contact met ons op. De afdeling JGZ is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 – 16.30 uur: (088) 144 71 11 of via jeugdgezondheidszorg@ggdgelderlandzuid.nl

Meer informatie

  • Op jgz.ggdgelderlandzuid.nl staat meer informatie over de Jeugdgezondheid en vaccinaties. Ook is hier betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en de gezondheid van kinderen te vinden.
  • In de GroeiGids-app kun je informatie over de groei en ontwikkeling van je kind zelf bijhouden.
  • Op www.ggdgelderlandzuid.nl staat onder de zoekterm ‘Privacy’ meer informatie over ons privacyreglement en hoe wij omgaan met dossiers.
  • Op www.gezondeschoolgelderlandzuid.nl staat hoe de GGD scholen helpt om aandacht te besteden aan de gezondheid van leerlingen. De GGD ondersteunt bijvoorbeeld bij thema’s als gezond eten, bewegen, social media gebruik, roken, alcohol en vriendschappen/relaties.

Terug naar boven