Veiligheid.
Wij, het team van de Klinker, vinden het van groot belang om pestgedrag van leerlingen in te perken. In samenspraak met heel ons team, en de medezeggenschapsraad hebben wij een gedragsprotocol opgesteld. Wij willen structureel aandacht besteden aan een veilige leeromgeving voor een ieder van groot belang. Het gedragsprotocol kunt u inzien bij de directie of intern begeleider.
Privacy
Bij speciale activiteiten worden digitale foto’s gemaakt. Daaruit wordt een selectie gemaakt en die wordt op de website geplaatst. Om misverstanden te voorkomen, vragen we u toestemming voor het publiceren van de gemaakte foto’s. Dit geeft u aan op het inschrijfformulier en wilt u dit wijzigen dan kan dit via Parro. Foto's worden geplaatst op onze website, in kalender/schoolgids en Instagram. Zo nu en dan wordt er ook een foto in de krant gepubliceerd. Daarnaast worden de foto’s vooral gebruikt op school. Van ouders verwachten wij dat zij de foto’s die zijzelf in en rond de school maken uitsluitend voor privé doeleinden gebruiken. Hiermee voorkomt u problemen die andere ouders hebben met het openbaar maken van foto’s van hun kinderen.
Kalender/belangrijke data.
Voorheen kregen alle gezinnen een papieren kalender. Dit schooljaar stoppen wij hiermee omdat wij in de Parro app alle belangrijke data zichtbaar kunnen maken in de digitale kalender. Naast dat het milieutechnisch beter is, is het een drukken van de kalender een hoge kostenpost.
Gezond gedrag & fruit beleid.
Ook op school vinden wij gezond gedrag van belang zodoende stimuleren wij het eten van groente en fruit. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag nemen de leerlingen groente of fruit mee als pauzehapje. Op woensdag is het koekendag. Op school mag niet worden gesnoept, geef uw kind dan ook geen snoep mee naar school. Voor verjaardagen maken we een uitzondering. Kinderen mogen hun groepsgenootjes trakteren en samen met een vriendje of vriendinnetje bij de directie gaan sjoelen voor een klein cadeautje.
Gym
De groepen 1/2 hebben gymnastiek in ons speellokaal. Zij gymmen in hun ondergoed. Indien ouders dat wensen, mogen zij gymschoentjes (liefst zonder veters) aan. Denkt u eraan de schoentjes duidelijk van naam te voorzien. De kinderen van de groepen 3 t/m 8 dragen een sportbroekje met shirt of gympakje en gymschoenen (alleen lichte gym- of turnschoenen). Sieraden moeten tijdens het gymmen af. In verband met het zoek raken en vergeten van spullen, vragen wij u de kinderen zo min mogelijk sieraden, horloges, etc. mee te geven. Als uw kind, om medische redenen, niet mee mag gymmen, geeft u dan een briefje voor de leerkracht mee. Omdat niet alle leerkrachten in het bezit zijn van een gymbevoegdheid, worden de lessen niet altijd door de eigen leerkracht gegeven. Aan het begin van het nieuwe schooljaar worden de gymtijden met u gedeeld.
Hoofdluis
Op bijna alle basisscholen worden kinderen geplaagd door hoofdluis. Om te voorkomen dat het een grote plaag wordt, is er op woensdag na iedere vakantie een controle. We vragen u op deze dag rekening te houden met de haardracht van uw kind. Dit om ervoor te zorgen dat de controle goed kan worden uitgevoerd. Ouders van kinderen waarbij luizen/ neten zijn geconstateerd, krijgen hiervan telefonisch bericht. De gehele groep krijgt een bericht via Parro, zodat u er alert op kunt zijn en zo nodig tot behandeling kunt overgaan. Ontdekt u zelf luizen bij uw kind, meld dit dan bij de leerkracht, zodat er extra controles kunnen worden gehouden.
Parro
Met gebruik van een persoonlijke inlogcode kunt u via deze site/app de groep van uw kind volgen. Vanuit de leerkracht wordt u op de hoogte gehouden van verschillende activiteiten die in de groep plaats vinden. Ook wordt parro gebruikt voor korte mededelingen en vragen. Iedere week kunt u er ook nieuw leerstofaanbod van de groep vinden.
Huiswerk
In de groepen 4 t/m 8 krijgen de kinderen huis- werk mee naar huis. Naarmate kinderen in een hogere groep komen, komt er meer bij. Het gaat onder andere om: Het oefenen van tafels. Het oefenen van een woordpakket of werkwoord- pakket. Het voorbereiden van een boekbespreking. Het voorbereiden van een spreekbeurt. Het werken aan een werkstuk. Het leren van topografie van Nederland, Europa of de wereld. Het leren van Engels.
Leerlingenraad
Ieder schooljaar wordt er een leerlingenraad samengesteld. Vanuit de groepen 5-8 zit hierin een vertegenwoordiger van de groep. De leerlingenraad heeft als doel de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten op wat er in de school gebeurt. Dit zal ertoe bijdragen dat onze school nog leuker en aantrekkelijker wordt. De leerlingenraad heeft een adviserende taak. Dit betekent dat de kinderen van de leerlingenraad mogen meedenken en meepraten over allerlei onderwerpen op onze school. De groepsvertegenwoordigers worden in het begin van het schooljaar gekozen door de groep waarin zij zitten. Zij blijven heel het schooljaar in de leerlingenraad. In volgende schooljaren mogen ze herkozen worden. De leerlingenraad heef maandelijks een bordsessie van 15 minuten. Zij bespreekt onderwerpen en stelt doelen met elkaar, die door een van de groepsvertegenwoordigers (bij voorkeur na overleg met hun groep) naar voren worden gebracht.
Eureka!-groep
Voor leerlingen met een hoge intelligentie, goede cognitieve scores, brede interesse, zelfstandig oplossend vermogen, parate kennis en behoefte aan meer uitdaging is de Eureka!-groep bedoeld. Gedurende een aantal uren per week werken deze leerlingen onder begeleiding van een leerkracht aan lesmateriaal dat bedoeld is voor meer begaafde kinderen.
Medicatie
Het komt regelmatig voor dat er een leerling om paracetamol komt vragen vanwege lichamelijke klachten. Wij geven uw zoon/dochter alleen paracetamol als wij contact met u hebben gehad en u toestemming heeft gegeven om uw zoon/ dochter paracetamol te geven. Als wij uw kind op uw verzoek medicatie moeten geven dan vragen wij u een formulier in te vullen. Wij als school zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen. Leerkrachten mogen geen medische handelingen verrichten.
Mobiele telefoon
Als u het nodig vindt dat uw kind een mobiele telefoon meeneemt naar school is het van belang dat u de reden met de directie bespreekt. Onder schooltijd dient de telefoon ingeleverd te worden en uit te staan. Deze telefoon wordt in een telefoontas ,die in de klas hangt, bewaard. Na schooltijd kan de telefoon weer meegenomen worden. Heeft een leerling toch een telefoon in zijn of haar laatje dan wordt de telefoon door de leerkracht in beslag genomen en kunt u, als ouder, de telefoon op komen halen. In verband met de privacy van de overige leerlingen en de leerkrachten is het maken en verspreiden van geluids en/of beeldopnames niet toegestaan.
Honden
Ouders nemen bij het brengen en ophalen van hun kind(eren) soms hun hond mee naar school. Wij vragen de hondenbezitters nadrukkelijk om de hond aan de buitenkant van het hek te laten (vast te zetten) en niet met de hond bij de in- en uitgangen en toegangshekken te gaan staan. Zo kunnen alle kinderen ongehinderd de school naar binnen of naar buiten kunnen. Houd dus uw hond buiten de hekken.
Te laat komen, inhalen in eigen tijd!
Wij gaan er vanuit dat kinderen op tijd op school zijn. Dit blijkt voor sommige kinderen en ouders toch nog regelmatig erg lastig te zijn. Te laat komen is storend voor heel de groep, maar ook voor uw kind. De leerkracht is net met de les begonnen en wordt dan hierdoor onderbroken. Het kind zelf mist hierdoor lestijd (ongeoorloofd) en door regelmatig te laat komen, kan een kind behoorlijk wat lestijd missen. Daarnaast kan het een behoorlijk vervelend gevoel geven als je het lokaal te laat binnenkomt en alle ogen zijn op je gericht. Bij veelvuldig te laat komen, zal er een gesprek plaatsvinden met ouders (en kind). Blijft dit te laat komen stand houden dan zullen wij de leerplichtambtenaar hiervan op de hoogte moeten stellen. Wij vinden dat kinderen vanaf groep 6 hiervoor ook zelf verantwoordelijk zijn. Deze kinderen moeten de tijd die ze te laat komen na schooltijd inhalen. Dat betekent dat ze op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 14.15 uur de tijd inhalen en op woensdag om 12:15 uur. Ouders worden hiervan op de hoogte gebracht.
School T-shirt
Als uw kind bij ons op school komt, krijgt het een oranje T-shirt met ons logo erop. Met name bij het schoolreisje en overige activiteiten dragen alle kinderen, juffen en begeleiders dit shirt en is voor een ieder duidelijk dat we allen van De Klinker zijn. Het draagt bij aan de veiligheid van uw kind en het is overzichtelijk voor de juffen en begeleiders. Is het T-shirt na een aantal jaar te klein dan verzoeken wij u om een nieuwe T-shirt te kopen. Het bedrag van een nieuw shirt bedraagt dit schooljaar 8 euro. Het shirt is te koop bij onze ouderraad. De ouderraad zal regelmatig, tijdens de informatie-avond en het luizenpluismoment na de schoolvakanties, de gelegenheid bieden om een shirt aan te schaffen + Onderling T-shirts ruilen met andere kinderen/ gezinnen voor een juiste maat, mag natuurlijk altijd.
Schrijven
De kinderen in groep 3 schrijven met potlood. In groep 4 krijgt iedere leerling, als hij/zij daar aan toe is, een rollerpen van school. Als rollerpennen kwijtraken of door onzorgvuldig gebruik kapot gaan, zijn kinderen verplicht op school voor € 2,50 een nieuwe rollerpen te kopen. In sommige situaties, alleen na toestemming van de IB-er, mag een leerling met ander schrijfmateriaal schrijven, bijvoorbeeld een Stabilo- pen. Ook dan zorgt de school voor de vullingen. In groep 8 zullen leerlingen meer en meer een eigen handschrift ontwikkelen en ook regelmatiger met eigen pennen schrijven.
Chromebooks en Ipads.
Op school maken wij gebruik van digitale leermiddelen. De groepen 5 t/m 8 maken gebruik van een Chromebook, die wij huren van het bedrijf Snappet. Voordeel is dat wij bij een software probleem deze gratis kunnen omruilen. Is de Chromebook defect doordat een leerling hier niet voorzichtig mee is omgegaan ( denk b.v. aan een gebarsten scherm) zullen we de ouders op de hoogte brengen en de kosten via de WA van het kind/ouder moeten verhalen. Dit geldt ook voor de overige Chromebooks en Ipads op school.
Vieringen
Ongeveer vier maal per jaar kijken we met alle kinderen van de school naar een optreden uit verschillende groepen. De vieringen zijn rondom een bepaald thema. Kerstmis en Pasen worden ook gezamenlijk gevierd. Kinderen dansen, zingen, spelen toneel of dragen iets voor op het toneel. De vieringen vinden plaats in de speelzaal of het schoolplein. Aan het eind van het schooljaar kijken wij met alle kinderen naar de afscheidsmusical van groep 8.
Gebruik van het schoolplein.
Wij maken samen met kinderopvang Partou gebruik van het schoolplein. Tijdens schooltijd spelen maken wij er optimaal gebruik van, maar na schooltijd wordt het plein gebruikt voor de kinderen die op de Naschoolse-opvang zitten. Daarom is na schooltijd het plein vanaf 12:45 uur op woensdag en de andere dagen vanaf 14:45 uur alleen voor de Partou kinderen. Dit is om voor de pedagogische medewerkers van Partou het overzicht te kunnen behouden en de veiligheid van de kinderen die aanwezig zijn te waarborgen.
Op de fiets naar school.
In verband met de beperkte ruimte voor het stallen van de fietsen, vragen wij de kinderen die dichtbij wonen lopend naar school te komen. De kinderen van groep 6 t/m 8 zetten hun fiets buiten het schoolplein in de rekken. De jongere kinderen kunnen de fiets bij de aangegeven ruimte op het kleine pleintje plaatsen. De school is niet aansprakelijk voor diefstal van de fiets of ontstane gebreken tijdens schooltijd.
Parkeren.
Wij krijgen regelmatig klachten van buurtbewoners over het parkeren/dubbel parkeren bij het aan- en uitgaan van de school. Het zorgt voor onveilige situaties en overlast. Wij vragen u, indien het noodzakelijk is om uw kind(eren) per auto te brengen, hier rekening mee te houden. Parkeer in de aangegeven parkeervakken, al zal u daar een klein stuk voor moeten lopen.
Wij vinden veiligheid en een goede verstandhouding met onze buren erg belangrijk. Regelmatig zal de wijkagent of buurtboa de situatie monitoren. In ieder geval dank voor uw medewerking.