Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Onze school scoort, zoals u ziet, boven het landelijk gemiddelde van vergelijkbare scholen. Onze school staat in het rijtje van hoogstscorende basisscholen in Spijkenisse.
Let op: Voor de beoordeling van schooljaren 2022/2023 en 2023/2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
De methodeoverstijgende toetsen van Cito en IEP leveren data over de didactische ontwikkeling van de leerlingen. De resultaten van het leerlingvolgsysteem ZIEN! over de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Er zijn twee soorten didactische opbrengsten, te weten tussenopbrengsten (Cito) en eindopbrengsten (IEP). Tussenopbrengsten zijn de resultaten gedurende de periode dat de leerling de basisschool doorloopt. De eindopbrengsten zijn de resultaten aan het einde van de basisschool. De resultaten van de sociaal-emotionele ontwikkeling wordt vanaf groep 1 t/m groep 8 door de leerkracht in kaart gebracht. Vanaf groep 5 gaan daarnaast ook de leerlingen zelf ZIEN!-vragenlijsten invullen. Hiermee krijgen wij o.a. inzicht inzake veiligheidsbeleving, pestgedrag en pestbeleving.
In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
Rapport van bevindingen - kwaliteitsonderzoek inspectie van onderwijs
Samenvatting van de belangrijkste bevindingen
Het onderwijsis van goede kwaliteit en de inspectie handhaaft het basisarrangement.
• De school behaalt ruim voldoende tot goede eindresultaten.
• De leraren werken opbrengst- en handelingsgericht en hebben hoge verwachtingen van de leerlingen
• De school volgt en analyseert de vorderingen van de leerlingen nauwgezet.
Op basis hiervan stemmen de leraren het onderwijs af op de ondersteuningsbehoefte van de leerlingen.
• In de groepen heerst een taakgerichte werksfeer. Er zijn heldere regels en afspraken.
• Er is sprake van een ambitieus, warm en veilig schoolklimaat.
• Het gehele team werkt gezamenlijk en met veel enthousiasme aan het verbeteren en bewaken van de kwaliteit van het onderwijs