Schorsing.
Het komt gelukkig zelden voor, maar het kan zo zijn dat de schoolleiding (in samenspraak met het bestuur) moet besluiten een leerling te schorsen, als de veiligheid van de betreffende leerling, zijn medeleerlingen of de medewerkers in het geding is of als het onderwijsleerproces van leerlingen in het geding is. Schorsing kan op twee manieren:
- De leerling wordt wel toegelaten tot de school maar niet tot de lessen. De leerling wordt in een aparte ruimte gezet en gaat daar werken aan zijn schoolwerk. Omdat hij of zij niet daadwerkelijk deelneemt aan het voor hem vastgestelde onderwijsprogramma, geldt hiervoor de wettelijke procedure van de schorsing.
- De leerling mag de school niet bezoeken. De leerling krijgt schoolwerk mee om thuis te maken. Ook in dit geval geldt de wettelijke procedure van het schorsen. Een schorsing mag maximaal 1 week ( 5 schooldagen) duren en wordt schriftelijk, voorzien van argumenten, aan ouders gemeld. Als de schorsing langer dan 1 dag duurt, wordt ook de onderwijsinspectie op de hoogte gebracht. Bij een schorsing is geen sprake van ongeoorloofd verzuim.
Verwijdering.
Een verwijdering is het besluit van het bestuur om de leerling, wegens een bepaalde gedraging, niet meer toe te laten tot de lessen en tot de school. Dit besluit moet schriftelijk aan ouders van de de leerling bekend worden gemaakt. Het besluit tot verwijdering dient direct aan de leerplichtambtenaar te worden medegedeeld. Definitieve verwijdering van een leerplichtige leerling geschiedt slechts na overleg met de inspectie en het samenwerkingsverband. Het overleg is mede bedoeld om na te gaan op welke andere wijze de betrokken leerling onderwijs zal kunnen volgen. De school mag de leerling pas uitschrijven op het moment dat er een andere school is gevonden, die bereid is de leerling toe te laten. Hierbij geldt een inspanningsverplichting van 8 weken. Tot die tijd is de school verantwoordelijk voor het verzorgen van onderwijs.
Bezwaar door ouder en leerling.
Belanghebbenden hebben het recht schriftelijk bezwaar te maken bij het bevoegd gezag van de school tegen een schorsing of verwijdering.Op de website van de inspectie van het onderwijs is bij het onderwerp “schorsen en verwijderen in het basisonderwijs” uitgebreide informatie hierover te vinden.
Schoolverzekering
De school heeft een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen; personeel; vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering als een ongeval tot blijvende invaliditeit of overlijden leidt. Geneeskundige en tandheelkundige kosten zijn niet meeverzekerd. Hiervoor biedt mogelijk uw eigen zorgverzekering dekking. Ook materiële schade (kapotte bril, fiets, enz.) valt niet onder de dekking van de ongevallenverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf, als zij die voor de school actief zijn (bestuursleden; personeel; vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims als gevolg van onrechtmatig handelen. Wij attenderen u in dat verband op twee aspecten, die vaak aanleiding zijn tot misverstand. Ten eerste is de school of het schoolbestuur niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moeten worden vergoed. Deze opvatting leeft wel bij veel mensen, maar berust op een misverstand. De school is alleen aansprakelijk en daarmee schadevergoedingsplichtig, wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. De school (of zij die voor de school optreden) moeten dus tekort zijn geschoten in hun rechtsplicht. Het is dus mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid van de kant van de school. Een voorbeeld daarvan is schade aan een bril tijdens de gymnastiekles; die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering, en wordt (dan ook) niet door de school vergoed. Ten tweede is de school niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of, als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door de school georganiseerde activiteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, is daar dus in de eerste plaats zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.