Aanmelding en toelating
De meeste ouders melden hun kind aan als het ongeveer twee jaar is. De aanmelding gebeurt door middel van het invullen van een aanmeldingsformulier. Dat is te verkrijgen bij de directeur. Voorafgaand is er een gesprek met de ouders waarin wederzijdse wensen en verwachtingen besproken worden. We verwachten dat ouders de uitgangspunten en doelen van de school onderschrijven en mee willen werken aan de realisering er van.Als wij een kind niet goed kunnen begeleiden, moeten wij op zoek naar een meer geschikte school (“Passend onderwijs”). Dat vraagt enige tijd. Als u vermoedt dat uw kind extra zorg of aandacht nodig heeft, neem dan tijdig contact op met de school.
Aansprakelijkheid
Voor alle activiteiten in schoolverband is een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Ouders die meehelpen en leerkrachten kunnen hier een beroep op doen als zij aansprakelijk worden gesteld. De school is alleen aansprakelijk als er aantoonbare fouten gemaakt zijn. Schade die door kinderen veroorzaakt wordt, valt onder de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Vanaf twaalf jaar zijn kinderen zelf verantwoordelijk voor hun gedrag.
Aanspreken
De leerkrachten worden aangesproken met juf of meester, gevolgd door hun voornaam. We vragen u om thuis de kinderen te leren hoe zij de leerkracht aanspreken. Gewoon bij de voornaam noemen is niet zoals het hoort.
Acties
We worden regelmatig benaderd om mee te doen aan acties. We hebben daarover het volgende afgesproken: een actie per jaar, bij voorkeur gekoppeld aan een van de pijlers en gericht op kinderen. We organiseren regelmatig excursies of activiteiten buiten school. Alle kinderen doen daar aan mee, tenzij ouders hiervoor speciale ontheffing hebben. De school zorgt steeds voor voldoende toezicht. Wij kiezen uit de ouders die zich hiervoor opgegeven hebben. We zorgen daarbij voor afwisseling zodat alle ouders een kans krijgen.
Afwezigheid
Als uw kind niet naar school kan komen, moet u dit voor schooltijd doorgeven. Via Parro kunt u uw kind voor 8.15 u. afmelden middels een bericht.AllergieWe zijn graag op de hoogte van allergieën. U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier. Als een allergie later wordt vastgesteld, geef het dan door aan de leerkracht, dan kunnen we er rekening mee houden.
AVG
We houden ons aan de voorschriften van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de privacy wet). De desbetreffende documenten kunt u vinden op www.skoss.nl. In de praktijk betekent het dat we heel veel gegevens niet meer mogen delen, dat we niet zomaar foto’s mogen delen of namen doorgeven. Niet altijd leuk, maar het is niet anders.
Besluiten
Besluiten over individuele kinderen nemen we zo veel mogelijk in overleg met de desbetreffende ouders. Soms lukt het ouders en leerkrachten niet om tot overeenstemming te komen. In dat geval neemt de directeur een besluit, nadat zij de desbetreffende ouders en leerkrachten heeft gehoord.
Buitenschoolse activiteiten
De Carolusschool doet soms mee aan activiteiten buiten de school om. Bijvoorbeeld een voetbaltoernooi, de avond 4-daagse en dergelijke. Wij organiseren dit niet zelf. De school maakt alleen de deelname mogelijk door inschrijfformulieren uit te delen en weer in te nemen. Wij gaan niet over de organisatie of de uitvoering. Als u het met bepaalde aspecten van de organisatie (bijvoorbeeld de kosten ervan, of de veiligheid) niet eens bent, kunt u dat regelen met de desbetreffende organisatie zelf: wij gaan daar niet over. Alle activiteiten die zich onder schooltijd afspelen, horen bij het lesprogramma en zijn voor kinderen verplicht. De verantwoordelijkheid voor dergelijke activiteiten ligt wel bij school.
Brengen en ophalen
De kinderen uit groep 1-2 kunnen door hun ouders in de klas worden gebracht. Aan het eind van de dag komen de kinderen naar buiten en kijkt de juf of de desbetreffende ouder er is – dan pas mag het kind gaan.Kinderen uit groep 3 mogen tot de herfstvakantie door hun ouders naar de klas gebracht worden. Daarna weten ze de weg en kunnen ze zelf naar binnen. De ouders blijven dan buiten. Kinderen vanaf groep 4 worden niet meer naar binnen gebracht. Bij het ophalen van de leerlingen uit groep 3 & 4 staat de leerkracht buiten, maar de kinderen kijken zelf of ze iemand zien. Zo niet dan melden ze zich bij de leerkracht. Op het moment van schrijven zijn er aanpassingen m.b.t. de Coronaregels van kracht.
Fietsen
Fietsen worden in het fietsenhok geplaatst. De laagste groepen beginnen aan de straatkant van het fietsenhok, groep 8 zet de fiets achter het hek van de tuin. De school is niet aansprakelijk voor schade aan fietsen of voor diefstal.
Foto’s van kinderen
Er worden geen foto’s gemaakt van kinderen (muv de schoolfotograaf) mits ouders hier geen toestemming voor hebben gegeven aan de school. Deze toestemming wordt geregeld via Parro. Kinderen mogen geen foto’s of filmpjes maken met hun mobiele telefoon.
Fruitdag
Elke dinsdag is het fruitdag. Op die dag mogen de kinderen alleen fruit als tussendoortje meenemen.
Gedrag
Wanneer leerlingen zich niet gedragen, betrekken we snel de ouders erbij.
Groepsgrootte
De groepsgrootte is helemaal afhankelijk van het aantal aanmeldingen en het totaal aantal leerlingen. In de medezeggenschapsraad is afgesproken dat een groep niet groter mag zijn dan 32 leerlingen. We streven ernaar in grote groepen een onderwijsassistent in te zetten.
Gymles
Groepen 1 en 2 gymmen op school: we hebben daarvoor een kleuterspeellokaal. Alle kinderen moeten in ieder geval gymschoenen met een goed profiel hebben. Kinderen uit groep 1-2 hebben bij voorkeur al een joggingbroek en shirt aan: dat scheelt tijd bij het aan- en uitkleden.Vanaf groep 3 gymmen de kinderen in de Banninghal. Kinderen die om 08.30 uur gym hebben, worden door hun ouders naar de Banninghal gebracht of gaan er zelf heen. De hal gaat om 8.20 uur open en de kinderen kunnen dan meteen naar binnen. Voor die tijd is er geen toezicht buiten de hal! Kom dus niet te vroeg. Aan het eind van de schooldag gaan de kinderen direct naar huis of worden opgehaald bij de Banninghal. Ze gaan dus niet eerst terug naar school. De betrokken BSO's in Soesterberg zijn hiervan op de hoogte. Alle kinderen hebben gymkleding en goede sportschoenen nodig (zwarte zolen zijn verboden in de hal!). De gymlessen in de Banninghal worden gegeven door Wesley van den Hatert, medewerker van Nationaal Bureau Sport Stimulering (NBSS). Gymles is verplicht, kinderen moeten eraan mee doen. We horen het graag van u als uw kind niet mee kan doen met de gymles. Als een kind helemaal (of langere tijd) niet mee kan doen, zien we daar graag een briefje bij van de (huis)arts.
Gymrooster
Groep 3-8ma/do
Groep 1-2 di/do
Hoofdluis
Na iedere vakantie worden de kinderen gecontroleerd op hoofdluis. Als een kind hoofdluis of neten heeft, worden de desbetreffende ouders geïnformeerd. Ouders hebben zelf ook de verantwoordelijkheid om hun kinderen op hoofdluis te controleren. Bij drogist of apotheek zijn goede bestrijdingsmiddelen te krijgen. De meeste “huis-, tuin- en keukenmiddeltjes” werken niet voldoende. Een goed begin is het wekelijks kammen met een speciale luizenkam. Daarmee kunt u snel zien of er luizen of neten in het haar zitten. Momenteel lopen de zaken omtrent de controle van hoofdluis anders door de Coronamaatregelen. In de nieuwsbrief verschijnt hierover informatie.
Huiswerk
In groep 7 en 8 krijgen kinderen werk mee om alvast te wennen aan wat er in het voortgezet onderwijs gebeurt. Ook in groep 5 en groep 6 wordt huiswerk meegegeven. De hoeveelheid werk verhoogt naarmate ze in een hogere groep komen.Jarig zijn en trakterenJarige kinderen mogen in hun klas trakteren. Daarna mogen ze “de klassen rond”. Groep 1-4 gaan alleen langs de onderbouw, groep 5-8 gaat naar de bovenbouw. Trakteren doen we graag gezond: bij voorkeur geen snoepgoed of andere zoete dingen.
Klachten
Het kan zijn dat u het met een bepaalde gang van zaken niet eens bent. U kunt dit het beste bespreken met de desbetreffende leerkracht. Komt u er samen niet uit, dan is de directeur de aangewezen persoon om de klacht te bespreken. En als ook dat niet lukt, zijn er nog drie wegen open.
1. Anja Smorenburg is de vertrouwenspersoon samen met Karlijn Moons en kan u daarin adviseren:
2. De Stichting SKOSS heeft een extern vertrouwenspersoon.
Laurina Geluk – van AmerongenPrins Hendriklaan 783761 DX Soestmobiel: 06-537 17 245mail: laurina.geluk@gmail.comb.
3. De andere route is via de Stichting Geschillen Commissie Bijzonder Onderwijs (GCBO). De organisatie behandelt de klachten formeel en geeft een advies. De klachtencommissie is te bereiken per telefoon (070-3861697) of per mail info@gcbo.nl. Meer informatie kunt u vinden op www.gcbo.nl
Kosten
Het basisonderwijs is gratis. We vragen een vrijwillige bijdrage voor:- diverse schoolactiviteiten (ouderbijdrage): €50,- per kind per jaar- toezicht tijdens het overblijven: €15,00 per kind per jaar- incidentele kosten. De bedragen worden geïnd namens de ouderraad. Als kinderen vanaf januari op school komen, gelden andere bedragen.
Leerplicht
Kinderen zijn volledig leerplichtig vanaf 6 jaar. Ze moeten dan op school komen. Kinderen van 4 jaar zijn niet leerplichtig. In verband met de leerplicht zijn er strenge regels opgesteld (zie “vrij vragen”). ”Ontheffing van de leerplicht” zoals dat officieel heet, moet u aanvragen bij de directeur. Doet u dat niet, dan zijn wij verplicht afwezigheid te melden bij de afdeling Leerplicht van de gemeente.
Medicijnen
We zijn niet bevoegd om medicijnen toe te dienen en we willen de verantwoordelijkheid hiervoor ook niet dragen. Soms kan het niet anders, omdat kinderen nog te jong zijn om zichzelf medicijnen toe te dienen. Daarover maken we dan schriftelijke afspraken met de betrokken ouders. Overlegt u hierover met de groepsleerkracht.
Meldcode
We zijn verplicht situaties te melden die de veiligheid van kinderen in gevaar brengen. Dat gaat ook over de thuissituatie, bijvoorbeeld als er sprake is van huiselijk geweld of verwaarlozing. We melden dit bij Veilig Thuis. Voordat we dat doen, hebben we hierover intern gesproken met andere leerkrachten en de desbetreffende ouders ervan op de hoogte gesteld. Deze volgorde staat bekend als de “meldcode”. Alleen als een kind direct gevaar loopt, mogen we hier van af wijken. Veilig Thuis is te bereiken op 0800-2000.
Mobiele telefoon
Mobiele telefoons mogen niet op het plein of in de klas gebruikt worden. Er kunnen dan ook geen foto’s of filmpjes gemaakt worden van situaties of bepaalde kinderen. We maken een uitzondering voor lessen waarin het gebruik van een mobiele telefoon juist nodig is (bijvoorbeeld “de mobiel als rekenmachine”). Wanneer u uw kind een mobiele telefoon meegeeft naar school, moet deze uit staan en in de tas of jas onder schooltijd. Als school zijn wij niet verantwoordelijk voor de mobiele telefoon.
Oud papier
Naast het schoolplein staat een container voor oud papier. De opbrengst ervan wordt gebruikt voor allerlei schoolzaken. De container is dagelijks geopend onder schooltijd. Per container levert het ongeveer €35,00 op per leging op. Het oud papier uit de gehele omgeving is welkom om ingeleverd te worden.
Pesten/Kanjertraining
Vanuit onze methode Kanjertraining zijn wij een gecertificeerde school waarin het helder is op welke wijze we pesten aanpakken. In de Kanjertraining krijgen de leerlingen handvatten aangereikt om het pestgedrag (zwarte pet) te stoppen. Daarnaast krijgen de leerlingen in de lessen van Kanjertraining voorbeelden hoe de meelopers (rode petten) onderdeel zijn van de pestsituatie. Zij worden ook wel de passieve pesters genoemd. Wanneer er een pestsituatie zich voordoet, betrekken we ouders hier ook in. Dit om met zijn allen te voorkomen dat de situatie zich herhaald.
Rapport
De kinderen krijgen twee keer een rapport mee: in februari en in juni of juli. Het rapport is bedoeld voor ouders en kind, maar het is geschreven aan het kind. We beschrijven erin hoe het kind zich ontwikkeld heeft, wat goed gaat en waar ondersteuning nodig is.
Rookvrije school
De kinderen krijgen twee keer een rapport mee: in februari en in juni of juli. Het rapport is bedoeld voor ouders en kind, maar het is geschreven aan het kind. We beschrijven erin hoe het kind zich ontwikkeld heeft, wat goed gaat en waar ondersteuning nodig is. Om kinderen te vrijwaren van de schadelijke effecten van roken, zijn vanaf 01-08-2020 alle schoolpleinen rookvrij, aldus de wetgever. Het is dan ook verboden om op ons schoolplein te roken.
Scheiding
Gescheiden ouders hebben beiden recht op informatie over hun kind wanneer zij beiden het bevoegd gezag hebben. We vragen de desbetreffende ouders dit goed af te stemmen met elkaar en dit aan ons door te geven. Wij willen graag effectief en efficiënt omgaan met de situatie en voorkomen dat we gesprekken dubbel moeten voeren.
Schoolarts
In de groepen 2 en 7 worden de kinderen opgeroepen voor een preventief gezondheidsonderzoek door de GGD. Ouders ontvangen hiervoor een uitnodiging. De schoolarts kijkt naar de ontwikkeling van een kind, in navolging van de consultatiebureaus. De uitkomsten van het onderzoek worden ook besproken met de intern begeleider /leerkracht als daartoe aanleiding is.
Schoolfotograaf
Elk jaar komt de schoolfotograaf. Er worden groepsfoto's, pasfoto's en broertjes/zusjes foto's gemaakt.
Schooltijden
In het school 2021/2022 hebben we een overgangsjaar. Op de ma, di, do en vrijdag zijn de kinderen van groep 1 t/m 8 om half 3 uit. Op woensdag eindigt de dag om 12.30 u. We starten om half 9 met een inloop vanf 8.20 u.
Schorsing en verwijdering
Kinderen die zich ernstig misdragen kunnen worden geschorst of zelfs verwijderd van school. Een schorsing duurt maximaal een week. Voor het zover komt, zijn er al gesprekken gevoerd met de ouders over het gedrag van hun kind. De schorsing wordt ook altijd schriftelijk gemeld aan de desbetreffende ouders. Verwijdering is een laatste middel. Het wordt alleen in heel bijzondere omstandigheden ingezet en is gebonden aan strenge regels. Als kinderen verwijderd moeten worden, zijn de onderwijsinspectie, de leerplichtambtenaar en het bestuur van de school betrokken. (Zie ook: “gedrag”)
Sponsoring
We hebben op dit moment geen sponsors. Als we daartoe overgaan, hanteren we het desbetreffende convenant. Daarin staan landelijke afspraken over de rechten en plichten van scholen en sponsoren.
Spreekavonden
Drie keer per jaar is er de mogelijkheid tot een gesprek met de leerkracht. U kunt hiervoor in de Parro app een tijd kiezen die de leerkracht beschikbaar stelt. Voor een “zorggesprek” wordt u door ons uitgenodigd. We maken met u een aparte afspraak als we met u iets willen bespreken waar meer tijd voor nodig is. Alle ouders worden aan het begin van een schooljaar uitgenodigd voor een “startgesprek”. Voor de kinderen uit groep 6,7 en 8 geldt dat zij mee mogen naar dit gesprek. Met ouders en hun kind bespreken we wat we met elkaar verwachten van dit schooljaar.
Kunst Centraal
Kunst Centraal organiseert allerlei activiteiten waardoor kinderen in aanraking komen met kunst. In het overzicht kunt u dit terugvinden: er staat steeds een titel met daarachter de groep die het betreft. Het programma wordt gefinancierd door de overheid en de school. Studenten en stageIn sommige klassen werken stagiaires van de opleiding voor onderwijsassistent of komen soms leerlingen een “snuffelstage” lopen. Per jaar kan het aantal en de klas waarin ze werken verschillen. In alle situaties blijft de groepsleerkracht verantwoordelijk voor wat er gebeurt in de klas.
Toetsen
Kinderen worden regelmatig getoetst. We gebruiken toetsen uit het Cito-leerlingvolgsysteem om vast te stellen hoe de resultaten van de kinderen zich verhouden tot een landelijk gemiddelde. We benutten deze toetsen ook om na te gaan wat het leerrendement is van de groep of de leerling. De lesmethodes hebben ook toetsen. Daarmee gaan we na of de aangeboden lesstof goed is begrepen. De Cito-toetsen zijn vaak moeilijker omdat daarmee ook wordt vastgesteld hoeveel een kind nu al weet en kan ten opzichte van andere kinderen. De resultaten van toetsen en de ontwikkeling daarin (trend) van uw kind worden met u besproken tijdens de rapportbesprekingen in februari en juni/juli. Elke school krijgt per kind een bedrag extra om de werkdruk van de leerkrachten aan te pakken. Dit schooljaar wordt het bedrag besteed aan een vakdocent gym (groep 1 t/m 8), en een docent muziek.
Verantwoordelijkheid
Als kinderen op school zijn, is de school verantwoordelijk voor wat er met hen gebeurt. We houden toezicht, maar dat betekent niet dat we alles kunnen zien en voorkomen. Daarom zijn we niet per definitie aansprakelijk voor bijvoorbeeld schade. Sommige zaken zullen dan tussen ouders onderling afgehandeld moeten worden. Vanaf 12 jaar zijn kinderen ook zelf verantwoordelijk voor hun gedrag.Als uw kind meedoet aan een schoolactiviteit, moet het zich houden aan de schoolregels. Ook als die activiteit vrijwillig is.Tussen de middag houden ouders toezicht op het plein. Zij krijgen hiervoor een vrijwilligersvergoeding. De school, leerkrachten en hulpouders zijn verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA).(Zie ook: aansprakelijkheid)
Vervanging
Zieke leerkrachten worden indien mogelijk vervangen. We zijn daarvoor aangesloten bij PIO-personeel en Transvita, organisaties die de inzet van inval leerkrachten coördineren. Het komt wel steeds vaker voor dat er geen invaller beschikbaar is. We proberen dan de kinderen in school op te vangen, maar het kan ook zijn dat we u vragen uw kind een dagje thuis te houden. We hebben dit als volgt geregeld:Wanneer de leerkracht van uw kind ziek is, vragen wij een vervanger aan via Pio.Mocht er geen vervanger beschikbaar zijn dan kijken we in ons team of er collega’s zijn die meer willen werken.Mocht er een vervanger zijn, dan berichten wij u via Parro over de wijziging. Mocht er geen vervanger zijn dan berichten wij u over het feit dat we u willen vragen om uw kind thuis te houden.Wanneer er langer dan 1 dag geen vervanger is, schuiven wij intern.We verdelen onze groepen niet over de andere groepen. We zorgen voor een lespakket voor thuis wanneer een groep thuis moet blijven.
Voortgezet onderwijs
De meeste kinderen gaan naar het voortgezet onderwijs in Zeist of Amersfoort. Het advies van de basisschool is doorslaggevend, tenzij de eindtoets een hogere uitslag aangeeft: dan is een heroverweging mogelijk. We stellen het advies op naar aanleiding van de resultaten op de gemaakte toetsen, onze observaties en (in ieder geval) de ervaringen van de leerkracht uit groep 7 en 8. Ons advies wordt met u voorbesproken medio november en definitief in januari/februari. Dan wordt een digitaal aanmeldingsformulier ingevuld dat u ter inzage krijgt. Zodra wij het digitale formulier hebben verzonden, eindigt onze bemoeienis. Vanaf dat moment neemt de desbetreffende school met u contact op.
Vrij vragen
Vanaf zes jaar zijn kinderen in Nederland leerplichtig, vijfjarigen zijn gedeeltelijk leerplichtig. Ze kunnen dan niet meer zomaar thuis blijven. Er zijn wel regelingen voor bijzonder verlof, bijvoorbeeld in verband met een feestdag. Overlegt u even met de directeur. Er is een formulier waarmee u het verlof kunt aanvragen. Zo’n formulier dient ook als bewijs dat u toestemming hebt om uw kind van school te houden. De regels voor extra vrijaf zijn streng: het kan alleen in zeer bijzondere gevallen. De leerplichtambtenaren overleggen hierover met het Openbaar Ministerie. De eerste twee weken na de zomervakantie kan geen vrij worden gegeven.Als uw kind zonder toestemming thuis blijft (verzuimt) moeten wij dit melden bij de leerplichtambtenaar. (zie ook: leerplicht)
Rollerpen
In groep drie krijgen de kinderen een rollerpen. Vullingen e.d. krijgen ze ook van school. Gaat de pen kapot, dan kunnen ouders een nieuwe kopen op school.
Wijzigingen
Als er iets wijzigt in uw situatie is het soms belangrijk dat de school dit weet. Bijvoorbeeld als u verhuist, een ander telefoonnummer krijgt of een ander e-mailadres. Als wij daarvan niet op de hoogte zijn, kunnen we u niet goed informeren. Als de school iets wijzigt, hoort u dat via de nieuwsbrief of via een mail aan de desbetreffende groep(en). Belangrijke mededelingen gaan nooit mondeling via de kinderen. Alle gegevens staan ook in het leerlingadministratiesysteem. U kunt uw gegevens of die van uw kind daarin (laten) wijzigen. Neemt u daarvoor even contact met ons op.
Ziek
Kinderen blijven thuis als ze ziek zijn. U kunt via Parro een bericht sturen naar de leerkracht. U moet de afwezigheidsmelding zelf doen, we willen het niet horen via een broertje of zusje. Soms is een aandoening besmettelijk. We overleggen met en houden ons aan het advies van een arts: als die zegt dat het kind naar school kan, dan kan het kind naar school.
Zindelijk
Kinderen moeten zindelijk zijn als ze op school komen. Wij hebben geen tijd om hen te helpen bij het toiletbezoek. Billen afvegen doen we niet, dat moeten kinderen echt zelf kunnen. We helpen wel zo nodig bij het los- of vast knopen van kleding.Soms vergeten kinderen naar het toilet te gaan. Daarom hebben we een kleine voorraad droge kleren waarvan we gebruik kunnen maken. Die komen dan uiteraard (schoon gewassen en gestreken) weer terug op school.