Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ouders dienen op de eerste ziektedag de school tussen 8.00 en 8.30 telefonisch op de hoogte te stellen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De leerplicht
Een kind van vier jaar is nog niet leerplichtig. Dat betekent dat het in principe thuis mag blijven. Maar ook kinderen van vijf jaar hebben nog recht op 5 uur per week vrij van school. Als u daar gebruik van wilt maken vragen wij u hierover met de leerkracht van de groep waarin uw kind zit af te spreken wanneer u uw kind thuis houdt. Wanneer uw kind een extra vrije dag moet voor bijvoorbeeld belangrijke familieverplichtingen, dan is het voldoende de groepsleerkracht hierover te informeren.
Verzuim
Op cbs De Wegwijzer gelden regels omtrent verzuim.
We kennen:
- ziekteverzuim; een kind komt vanwege ziekte niet op school.
- geoorloofd verzuim; afwezigheid met toestemming van de directie.
- ongeoorloofd verzuim; afwezigheid zonder toestemming van de directie.
De leerplichtwet kent regels omtrent verzuim en omtrent het melden van verzuim. De school is verplicht verzuim te melden bij:
- 16 uur ongeoorloofd verzuim in 4 opeenvolgende schoolweken.
- 10 keer te laat komen.
Geoorloofd verzuim:
Wanneer een kind afwezig is vanwege ziekte, afspraken in het ziekenhuis of bij de huisarts/tandarts/orthodontist etc. spreken we van geoorloofd verzuim. Deze afwezigheid is van tevoren gemeld bij de leerkracht.
Daarnaast kan er geoorloofd verlof toegekend worden vanwege specifieke situaties, onder andere:
- Verhuizing.
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad.
- 12½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders en grootouders.
- 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum van ouders en grootouders.
- gewichtige omstandigheden > dit kunnen zeer uiteenlopende (of heel bijzondere) omstandigheden zijn.
- Vakantie onder schooltijd wanneer het beroep/werk van de ouder het niet mogelijk maakt om tijdens de vakantieweken op vakantie te gaan. Hier staan maximaal 10 dagen voor die 1 keer per jaar ingezet kunnen worden. Een uitgebreidere lijst vindt u op Regeling verlof basisschool (onderwijs.nl)
Alle bovenstaande situaties worden vooraf besproken met de directie. De directie geeft uiteindelijk wel of geen toestemming.
Ongeoorloofd verzuim:
Wanneer kinderen zonder toestemming van de directie niet op school komen, spreken we van ongeoorloofd verzuim. Wanneer kinderen ’s ochtends niet op school verschijnen en hiervan is geen melding gedaan, wordt in eerste instantie contact opgenomen met ouders. Mocht de leerling met een geoorloofde reden niet op school zijn, dan zal dat ook als geoorloofd worden genoteerd. Wanneer er geen contact gekregen kan worden zal de afwezigheid als ongeoorloofd worden genoteerd.
Als er een aanvraag bij de directie wordt gedaan, die niet toegekend wordt, zal de afwezigheid van deze leerling als ongeoorloofd worden genoteerd. Wanneer de school zich zorgen maakt over de frequentie van ongeoorloofd verzuim, zal contact worden opgenomen met de ouders. Wanneer er sprake is van ongeoorloofd verlof gedurende 16 uur of meer in 4 weken, wordt dit gemeld bij de leerplichtambtenaar. Ook zal de leerplichtambtenaar worden geraadpleegd wanneer de school advies nodig heeft.
Te laat komen is ongeoorloofd verzuim:
De lessen starten om 8.30 uur. Kinderen worden rond 8.25 op school verwacht om tijd te hebben om hun jas en tas op te ruimen, zodat de lessen daadwerkelijk kunnen starten om 8.30 uur. Dat betekent dat binnenkomen om 8.31 uur te laat is. Te laat komen wordt geregistreerd als ongeoorloofd verzuim. Bij 5 keer volgt een gesprek met ouders, bij 7 keer zal school een eerste melding van de leerplichtambtenaar maken. Bij 10 keer wordt deze melding (verplicht) opnieuw gedaan. Dit geldt per schooljaar.
Goed om te weten:
- Verlof mag nooit toegekend worden in de eerste 2 weken van een schooljaar.
- Luxe of vakantie omstandigheden vallen nooit onder gewichtige omstandigheden (eerder in een huisje kunnen/de drukte van de wintersport vermijden/goedkopere vluchten/minder files etc.).