Openbare Basisschool De Driekleur

van der Kest Wittensstr 3 2691 XD 's-Gravenzande

  • Daltonlocatie 
Spinel 6-8
2691 TM 's-Gravenzande
  • Locatie Wilhelmina
Van der Kest Wittensstraat 3
2691 XD 's-Gravenzande
  • Het Daltononderwijs kent drie belangrijke pijlers. Deze pijlers staan ook op de school vermeld.
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Driekleur

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De Driekleur heeft de afgelopen schooljaren de eindresultaten  verantwoord d.m.v. de IEPtoets. 

De Driekleur neemt ook bij alle leerlingen van groep 8 de N.I.O.toets af. Deze gegevens worden samen met de resultaten uit het leerlingvolgsysteem Cito, het observatie instrument SCOL, de gegevens van de methode gebonden toetsen en de mening van de leerkracht(en) gebruikt om het schooladvies onderbouwd te kunnen opstellen.  

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten worden in kaart gebracht met methode onafhankelijke toetsen van CITO. Dat doen we in de groepen 3 t/m 8. In de kleutergroepen volgen we de ontwikkelingen van de kinderen met behulp van het observatieinstrument BOSOS. In de groepen 3 t/m 8 gebruiken we de toetsen voor: Technisch Lezen, Begrijpend lezen, Spelling, Spelling werkwoorden, Rekenen/Wiskunde en Studievaardigheden. De leerkrachten analyseren de resultaten op groeps- en leerlingniveau. De schoolleiding analyseert samen met de intern begeleiders de resultaten op groeps- en schoolniveau. De analyses worden besproken in het leerkrachtenteam tijdens zogenaamd opbrengstgesprekken en worden plannen opgesteld voor de volgende periode. De resultaten van de leerlingen worden aan de ouders uitgereikt en besproken in de voortgangs-/rapportgesprekken. 

We stellen wel ambitieuze doelen op groeps- en schoolniveau die hoger liggen dan het landelijk gemiddelde. 

Op leerlingniveau leggen we per kind de lat ook hoog, maar deze moet wel voor het kind realistisch en haalbaar zijn. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Bij het opstellen van de schooladviezen maken we op De Driekleur gebruik van de volgende instrumenten: de gegevens uit ons leerlingvolgsysteem zoals de resultaten van de (CITO)toetsen, de gegevens uit SCOL (instrument om de sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen te volgen, maar ook werkhouding, inzet, doorzettingsvermogen) en het NIO-onderzoek is Nederlands Intelligentie Onderzoek. Deze gegevens samen met het schooladvies worden in januari met de ouders/verzorgers en het kind besproken.  In april nemen we deel aan de IEP-toets. Nadat de gegevens van de IEP-toets binnen zijn, beoordelen we of er een heroverweging van ons eerder afgegeven schooladvies nodig is. Bij een heroverweging kan het advies alleen naar een hogere vorm van voortgezet onderwijs worden bijgesteld.  

Wij menen op deze wijze te komen tot een zorgvuldig onderbouwd schooladvies voor onze leerlingen uit groep 8. 

Weergave Schooladvies

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven