SBO Kindcentrum IJsselmonde

Oosterhagen 251 3078 CL Rotterdam

  • Onze leerlingen leren het best wanneer zij het mogen doen, vandaar dat wij onze lessen zo veel mogelijk handelend inrichten.
  • Samenwerken, overleggen, op je beurt wachten zijn vaardigheden die in alle lessen verweven zijn.
  • Wij hebben enorme creatieve talenten op school!
  • Het beste kun je gewoon oefenen met de verkeersregels!

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Binnen het speciaal basisonderwijs doen alle leerlingen mee met het eindonderzoek: De zorgleerling in beeld (KOERS VO) in de herfstmaanden van het schooljaar. Hieruit komt een onderbouwing van de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs o.b.v. didactische gegevens en intelligentie-onderzoek. Deze gegevens vormen samen met de gegevens uit het leerlingvolgsysteem van de school het schooladvies.

Schoolverlaters die uitstromen naar het middelbaar onderwijs maken in februari de doorstroomtoets. Vanuit de wet mag je kinderen die 1F niet halen hiervoor vrijstellen. Als school hebben wij besloten dat de leerlingen, met uitzondering van ZML inclusief, allemaal meedoen met de doorstroomtoets. 

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten geven weer of de leerlingen op de voor hun vastgestelde leerroute zitten. Indien de resultaten afwijken worden de ontwikkeldoelen aangepast. Door het hebben van hoge verwachtingen i.c.m. het stellen van reële tussendoelen worden de resultaten gerealiseerd.

Doelen worden beschreven in het groepsplan en individueel in het OPP. Twee keer per jaar wordt dit besproken met ouders.

Leerkracht heeft met de intern begeleider vier keer per jaar een groepsbespreking/leerlingbespreking waarin wordt gekeken of de leerling nog op de juiste leerroute zit.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Als school voor speciaal basisonderwijs is de uitstroom naar het voortgezet onderwijs voornamelijk gericht op VMBO basis- en kaderberoepsgerichte leerweg, doorgaans met LWOO (leerweg ondersteund onderwijs) en Praktijkonderwijs (PrO).

Dit is in de lijn met de uitstroomperspectieven die onze leerlingen hebben op basis van hun didactische resultaten, intelligentiegegevens en eventuele andere relevante zaken.

Aan het einde van het schooljaar 2022-2023 gingen 9 leerlingen VMBO Basis, 13 leerlingen naar het praktijkonderwijs, 1 leerlingen naar VSO ZML, 1 leerling VSO Pro, 1 leerling naar VMBO TL en 1 leerling naar VMBO TL/Havo.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Vanuit een prikkelarme omgeving leren wij de kinderen respect te hebben voor elkaar, samenwerken, (samen) problemen oplossen, beslissingen durven te nemen, zich bewust zijn van de omgeving, initiatief nemen en het kennen van de eigen mogelijkheden. We streven er naar om leerlingen een veilige en geborgen omgeving te bieden waarbinnen we de leer- en opvoedingsomgeving structureren. We stellen regels, geven complimenten, belonen en hebben respect voor elkaar. Ons pedagogisch klimaat zorgt voor veiligheid, duidelijkheid en structuur. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • veiligheid
  • vertrouwen
  • verbondenheid

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

SBO Kindcentrum IJsselmonde heeft 2 november 2023 een voldoende beoordeling gekregen van de inspectie. 

Terug naar boven