Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Het ziekmelden en doorgeven van mededelingen kunt u vóór half negen telefonisch doen. U krijgt dan meestal onze conciërge, meester Sultan, aan de telefoon, die de afmeldingen doorgeeft aan de leerkracht.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Het schooljaar telt ongeveer 40 schoolweken die onderbroken worden door diverse vakanties. Het vakantierooster wordt jaarlijks afgedrukt in de schoolgids en staat ook op de website. Vanaf het vijfde jaar valt ieder kind onder de leerplicht en dat betekent, dat u niet willekeurig vrij kan vragen of vrij mag nemen voor uw kind. Het is niet goed voor de leerling en voor de voortgang in de les om tussentijds, anders dan door ziekte, de school te verzuimen. Sterker nog: het is verboden. Maar ook de jongste kleuters vallen onder de schoolregels en we raden het daarom sterk af buiten de schoolvakanties voor hen vrij te vragen.
Toch kan het voorkomen, dat u een dag vrij wenst voor uw kind. Vrij vragen moet altijd schriftelijk worden gedaan op een formulier, dat bij de groepsleerkracht te krijgen is. U levert het verzoek ook weer in bij de groepsleerkracht. De opgave van de reden maakt de noodzaak van het verzoek duidelijk. U krijgt schriftelijk antwoord van de schoolleiding. In geval van twijfel beslist de leerplichtambtenaar van de gemeente Purmerend.
Vakantieverlof kan tegenwoordig alleen nog worden gegeven als uit een ondertekende werkgeversverklaring blijkt, dat de ouders alleen buiten de schoolvakanties op vakantie kunnen gaan. Dit betreft bijvoorbeeld beroepsgroepen in de toeristensector of de horeca.
Vakantieverlof mag
• eenmaal per jaar worden gegeven;
• nooit langer dan 10 schooldagen;
• niet gegeven worden in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
Verlof voor een extra (tweede) vakantie kan dus niet gegeven worden. Alle aanvragen voor extra vrij moeten zes weken van tevoren worden ingediend. In het belang van het leerproces zijn deze regels in de afgelopen jaren steeds verder aangescherpt. De school rekent op uw medewerking en zorgvuldigheid hierbij. Voorkom vrij vragen door u te richten naar de vrije dagen in het schooljaar.
Naast de verantwoordelijkheid voor de inschrijving van leerplichtige kinderen op een school, dragen de ouders ook zorg voor het schoolbezoek van hun kind. Een kind mag naar een basisschool vanaf de dag dat het vier jaar is geworden. De leerplicht eindigt aan het einde van het schooljaar waarin de leerling 18 jaar wordt. Uiterlijk aan het einde van het schooljaar waarin de leerling 14 jaar wordt moet hij of zij de basisschool hebben verlaten. Het onderwijs is zo ingericht, dat de leerlingen in beginsel in een periode van acht opeenvolgende jaren de basisschool doorlopen.