Wij werken graag met de ouders van onze kinderen samen aan hun ontwikkeling.
Samenwerken betekent meer dan elkaar informeren. Wij vinden het belangrijk dat ouders meedenken over het ontwikkelingsaanbod van hun kind. Wij luisteren naar suggesties van ouders, wat niet betekent dat wij tegemoet kunnen komen aan al hun wensen.
Wij verwachten van medewerkers en ouders dat zij investeren in hun samenwerkingsrelatie. Beiden zijn verantwoordelijk voor het realiseren van een prettige sfeer. Elkaar serieus nemen, goed luisteren, je in de ander verplaatsen, begrip tonen en wederzijds respect tonen, staan centraal, evenals openheid en gelijkwaardigheid. Dat is te merken aan taalgebruik en lichaamstaal. Ouders en medewerkers van KC Willem Eggert zijn educatieve partners. Daarom praten ze zoveel mogelijk met elkaar en zo min mogelijk over of tegen elkaar.
- ouders & medewerkers hebben een gemeenschappelijk belang.
- een ieder heeft een eigen rol in verantwoordelijkheid.
- elk gesprek heeft duidelijke doelen.
- positieve ontwikkelingen en zorgen komen aan bod.
- het gedrag van een kind kan binnen het kindcentrum anders zijn dan thuis.
- vanuit een analyse worden doelen geformuleerd.
- onderwijsbehoeften en ondersteuningsbehoeften van het kind en leerkracht, pedagogisch medewerker en ouders zijn onderwerp van gesprek.
Verslaglegging en rapportage richting ouders & ouders binnen afdeling onderwijs van KC Willem Eggert.
wettelijk kader:
- De onderwijsinstelling is verplicht om ouders te informeren over de vorderingen van hun kinderen.
- De onderwijsinstelling is vrij in de keuze van de vorm van rapportage.
- De onderwijsinstelling is vrij in de keuze van de frequentie van de rapportage.
- De onderwijsinstelling is vrij in de keuze van de frequentie voor het voeren van gesprekken met ouders.
- Er zijn geen voorschriften over het vastleggen of ondertekenen van gespreksverslagen.
doel rapportage
Binnen Kindcentrum Willem Eggert vinden we dat uit onze rapportage moet blijken:
- hoe een kind zich ontwikkelt ten opzichte van zichzelf op het gebied van werkhouding, cognitieve & sociaal emotionele ontwikkeling.
- hoe een kind zich ontwikkelt ten opzichte van het landelijke gemiddelde op cognitief gebied.
- aan welke persoonlijke doelen een kind werkt en hoe het zich op basis van de gestelde doelen ontwikkelt.
middelen rapportage
Wij maken gebruik van het rapportageinstrument van 'ParnasSys'.
Ouder en kindgesprekken
- Binnen KC Willem Eggert worden 5x per jaar gespreksmomenten georganiseerd.
- Ouders schrijven zich minimaal eens per jaar en maximaal twee keer per jaar in voor een gesprek.
- Vanaf leerjaar 3 zijn kinderen bij het oudergesprek aanwezig, tenzij de inhoud van het gesprek dit niet toelaat.
- Naarmate het kind ouder wordt, wordt de rol van het kind tijdens het gesprek groter.
- In maart ontvangen kinderen van leerjaar 7 hun voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs.
- In maart ontvangen kinderen van leerjaar 8 hun definitieve advies voor het voortgezet onderwijs.
Naast de geformaliseerde gespreksmomenten is het altijd mogelijk om op een ander moment in gesprek te gaan over de ontwikkeling van een kind. Zowel ouders als medewerkers kunnen initiatief nemen voor het maken van een afspraak. Gesprekken met medewerkers vinden doorgaans tussen 14.45u & 16.30u plaats.
Informatieavond schoolverlaterprocedure
Deze informatieavond wordt georganiseerd voor ouders van de unit 7/8 en gaat over de procedure richting het voortgezet onderwijs. Deze avond wordt in samenwerking met de Purmerendse Scholen Groep (PSG) en Vonk te Purmerend verzorgd.
Incidentele informatieavonden
Wanneer er ontwikkelingen binnen het kindcentrum zijn die vragen om meer uitleg dan een bericht in de nieuwsbrief, nodigen wij ouders van de groepen die het betreft uit voor een informatieavond. Tijdens deze avonden staan we stil bij de ontwikkelingen die spelen en beantwoorden we de vragen die er zijn rondom dit onderwerp. Voorbeelden van onderwerpen voor incidentele informatieavonden zijn: 'Vreedzaam', 'Nieuws rondom de onderwijsinspectie', 'Op naar een gezond kindcentrum', 'Nieuwe combinatiegroepen', 'Digitale geletterdheid'.
Ouderportaal
Wanneer ouders hun kind aanmelden bij KC Willem Eggert, wordt er een account voor het Ouderportaal aangemaakt. Ouders krijgen via de mail een bericht met daarin een token voor toegang tot Het Ouderportaal. Ouderportaal is een programma van Basis Online met als doel de oudercommunicatie te versterken.Ouderportaal is een beveiligde omgeving waar ouders toegang hebben tot actuele, relevante informatie, oproepen, mededelingen, fotoalbums, huiswerkberichten, etc.
Nieuwsbrief KC Willem Eggert
Zo'n 8x per jaar verschijnt er een algemene nieuwsbrief. In de nieuwsbrief staan algemene nieuwsberichten rondom de ontwikkeling van het Kindcentrum.
Groepsnieuws
Gedurende het schooljaar versturen medewerkers nieuwsberichten op groepsniveau via Ouderportaal. Voorbeelden van groepsnieuws: het meenemen van een lege fles of wc rol voor beeldende vorming, het leren van een topotoets, berichten over excursies, het zoeken van hulpouders, ect. We streven ernaar om deze berichten te beperken tot eens per week om te voorkomen dat ouders worden overladen met nieuwsberichten en het overzicht kwijtraken.
Website
Op de website van KC Willem Eggert is veel algemene informatie over het kindcentrum terug te lezen. De oudervereniging en de medezeggenschapsraad hebben hier beiden een eigen tabblad waarop zij ouders informeren over hun werkzaamheden en de notulen van de verschillende overleggen worden gepubliceerd: www.kcwillemeggert.nl
Informatie gescheiden ouders
In de wet staat dat het aan gescheiden ouders is om elkaar te informeren over de vorderingen en ontwikkelingen van hun kind. Wanneer de relatie tussen ouders echter zo vertroebeld is dat goede onderlinge communicatie niet meer aan de orde is, komt de school in beeld. Het burgelijk wetboek zegt hierover:
'De met het gezag belaste ouders is verplicht de andere, niet met gezag belaste ouder op de hoogte te houden van belangrijke zaken die het kind aangaan, zoals schoolrapporten en informatie over begeleiding. De school is verplicht een ouder die niet het ouderlijk gezag heeft , als hij of zij daarom vraagt, van beroepshalve beschikbare informatie te voorzien over belangrijke feiten en omstandigheden die het kind of de verzorging en opvoeding van het kind betreffen. Er zijn uitzonderingen op deze regel:
- De informatie wordt niet verstrekt als de school de informatie niet op dezelfde manier aan de ouder met het ouderlijk gezag zou verstrekken.
- De informatie wordt niet verstrekt als het belang van het kind zich tegen het verschaffen van de informatie verzet.
GEZONDE SCHOOL
Binnen KC Willem Eggert stimuleren wij onze kinderen om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren wat gezonde en ongezonde voeding is. Er wordt geen snoep gegeten en daarnaast worden andere snacks zoals taart, koek, chocolade & chips zoveel mogelijk beperkt.
Dagelijks worden er twee eetmomenten ingepland. Van ouders vragen wij om kinderen voor beide momenten iets te drinken en te eten mee te geven. Binnen het Kindcentrum hebben wij de volgende afspraken en richtlijnen:
- Rond 10 uur wordt er een tussendoortje gegeten. De afspraak binnen KC Willem Eggert is dat er tijdens dit eetmoment alleen fruit of groente gegeten wordt.
- Rond 12 uur wordt er in de klas geluncht. Ouders zijn verantwoordelijk voor het vullen van de lunchtrommels en de keuzes die daarin gemaakt worden. Daar wij op school gezonde keuzes aanmoedigen, verwachten wij van ouders dat zij de lunchtrommels voorzien van een zo gezond mogelijke lunch. Wij vragen ouders snacks, taart, koek, snoep, chips, etc. voor thuis te bewaren.
- Voor het drinken geldt dat wij het drinken van water stimuleren.
- Wanneer een kind jarig is, heeft u de mogelijkheid om uw kind een, bij voorkeur gezonde, traktatie mee te geven voor klasgenoten. Indien een traktatie uit snoepgoed of snacks bestaat kan de leerkracht ervoor kiezen om (een deel van) de traktatie met kinderen mee naar huis te geven.
- Een leerkracht kan ervoor kiezen om ongezonde snacks, taart, koek, chocolade & snoep mee terug naar huis te geven.
- Tijdens feestdagen en/of vieringen wordt soms afgeweken van bovenstaande richtlijnen.