OBS 't Kofschip

Zuidkil 57 3356 DA Papendrecht

Schoolfoto van OBS 't Kofschip

Hoe tevreden zijn leerlingen over de school?

Toelichting van de school

Algemene tevredenheid

In schooljaar 2018/2019 is er een tevredenheidsonderzoek uitgezet onder de leerlingen. Een samenvatting van de uitkomsten is bijgevoegd. Op basis van de uitkomsten zijn diverse interventies ingezet, zoals:

-Het creëren van meer rust in de klas door te werken met een werkwijzer (stil werken, zelfstandig werken, samen werken of keuze) en de regels en afspraken hierbij consequent uit te voeren.

-Het creëren van meer rust in de klas door de extra ruimtes (nissen en tussenlokaal) optimaal te benutten en toe te zien op naleving van de regels en afspraken, zoals deze ook in het klaslokaal gelden.

-Het doorontwikkelen van het didactisch handelen van de leerkrachten aan de hand van het expliciete directe instructiemodel. 

Veiligheidsbeleving

Daarnaast monitoren we jaarlijks de veiligheidsbeleving van de leerlingen. In groep 5 t/m 8 vullen de kinderen hiertoe een vragenlijst in. In schooljaar 2021-2022 liet het onderzoek zien, dat de kinderen in de groepen 5 t/m 7 zich voldoende veilig voelen (groep 5: 87%, groep 6: 94%, groep 7: 92%). Groep 8 gaf echter een score van 79%. Dit bevestigde de observaties. Hierop zijn, naast de al ingezette acties, diverse extra interventies ingezet, zoals extra ondersteuning voor de kinderen die ongewenst gedrag lieten zien, extra groepsvormende activiteiten en extra Rots & Water lessen.

In oktober 2022 wordt de veiligheidsbeleving weer in beeld gebracht met een vragenlijst voor de leerlingen. 

Download tevredenheidsrapport Bron

Hoe tevreden zijn ouders over de school?

Toelichting van de school

Oudertevredenheidsonderzoek 2018-2019

In schooljaar 2018-2019 is er een tevredenheidsonderzoek uitgezet onder de ouders. Een samenvatting van de uitkomsten is bijgevoegd. Op basis van de uitkomsten zijn diverse interventies ingezet, zoals:

-Het optimaliseren van de extra begeleiding voor leerlingen met een (leer)probleem. Hierbij wordt kennis en kunde van binnen de school, maar ook de samenwerking met de ouders en het Samenwerkingsverband ingezet. 

-Het beter informeren van ouders over de extra begeleiding die hun kind ontvangt. 

-Het opstellen van een nieuw schoonmaakrooster met duidelijke afspraken om de kwaliteit van de schoonmaak te verhogen. Er is regelmatig overleg met het schoonmaakbedrijf om verbeterpunten te bespreken. Hierop vindt ook evaluatie plaats. 

-Het geven van een eerste globale richting voor passend vervolgonderwijs in groep 7, zodat ouders en leerlingen van deze groep gerichter open dagen van het voortgezet onderwijs kunnen bezoeken. 

Oudertevredenheidsonderzoek 2021-2022

In januari 2022 is een volgend tevredenheidsonderzoek onder de ouders uitgevoerd. Dit onderzoek had een respons van 39%. 

Algemene tevredenheid

Over het algemeen geven de ouders van 't Kofschip aan tevreden te zijn met de school. Met een resultaat van 7,7 scoort 't Kofschip (nagenoeg) gelijk aan de benchmark (7,6). 

Tevredenheidsaspecten

De ouders geven aan zeer tevreden te zijn over de volgende aspecten:

  • Kan met vragen bij de leerkracht terecht.
  • Bereikbaarheid.
  • Bereikbaarheid van de schoolleiding.
  • Aandacht voor gezond leefgedrag.
  • Sfeer.
  • Informatievoorziening.
  • Moderne materialen.
  • Aandacht voor normen en waarden.
  • Graag naar school.

Er zijn ook enkele aspecten waarvan ouders aangeven ontevreden te zijn:

  • Overstap middelbare school.
  • Betrokken bij activiteiten.

Middels navraag is duidelijk geworden, dat de ontevredenheid verband houdt met de situatie die door de Coronapandemie is ontstaan: er konden weinig tot geen opendagen van het voortgezet onderwijs worden bezocht en ouders mochten de school niet in om te helpen bij activiteiten en festiviteiten. Zodra ouders de school weer in mochten hebben we hen dan ook weer betrokken bij deze activiteiten en hopelijk kunnen de vo-scholen komend schooljaar ook weer bezocht worden. 

Vergelijking met de benchmark primair onderwijs

Waar mogelijk zijn de resultaten vergeleken met de benchmark primair onderwijs. Ten opzichte van de benchmark schoort 't Kofschip op 13 van de 19 aspecten (sterk) hoger. Op geen van de aspecten scoort 't Kofschip (sterk) lager. 

Veiligheidsbeleving

Ook in het oudertevredenheidsonderzoek is navraag gedaan naar de veiligheidsbeleving van de kinderen. 90% van de ouders geeft aan dat zijn/haar zoon/dochter zich veilig voelt op school.

Download tevredenheidsrapport Bron

Terug naar boven