Basisschool De Schakels

Kluwen 3 3421 KW Oudewater

  • Schoolfoto van Basisschool De Schakels
  • Schoolfoto van Basisschool De Schakels
  • Schoolfoto van Basisschool De Schakels
  • Schoolfoto van Basisschool De Schakels

Het team

Toelichting van de school

Op De Schakels werken naast de directeur en de coördinator leerlingenzorg (CLZ), 5 leerkrachten, 2 onderwijsassistentes en 1 stagiaire.

GVO
Vormingsonderwijs wordt gegeven door vakleerkrachten vanuit diverse levensbeschouwelijke stromingen. Het is wettelijk vastgelegd en de lessen worden bekostigd door de rijksoverheid. De school inventariseert jaarlijks hoeveel ouders gebruik willen maken van deze mogelijkheid. Bij voldoende animo voor een bepaalde stroming (minimaal 7 leerlingen) kan er een aanvraag worden ingediend voor de volgende stromingen:Boeddhistisch, Hindoeïstisch, Humanistisch, Islamitisch, Joods, Katholiek & Protestants

Bewegingsonderwijs Onze gymnastieklessen worden op woensdagen gegeven door een vakleerkracht van de Yellowbellies.

Muziek Binnen het team hebben wij een vakleerkracht muziekonderwijs en er wordt gebruik gemaakt van de methode 1-2-3 Zing.

Engels Nicky van der Graaf verzorgt voor alle leerlingen van De Schakels de Engelse lessen. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Het kan voorkomen dat een leerkracht door ziekte of een andere reden, afwezig is. De directie benadert dan de duo-collega, ambulant personeel, een oud-collega en de vervangingspool van RTC-Cella. Het kan voorkomen dat ondanks alle inspanningen, de vervanging niet lukt. Wij zijn dan genoodzaakt om de leerlingen, van de pion, de loper of de toren, te verdelen. Als het ons na alle inspanningen niet lukt om goede vervanging te regelen, dan kan het voorkomen dat wij u vragen om uw kind thuis te houden. Deze oplossing is niet wenselijk, maar wij kunnen soms niet anders.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) wordt een beeld geschetst van de mogelijkheden, grenzen en ambities die de school heeft als het gaat om het bieden van passend onderwijs aan leerlingen met specifieke (extra of aanvullende) onderwijsbehoeften.

Alle leerlingen wordt ondersteuning geboden vanuit de basisondersteuning. De Schakels kan op eigen initiatief invulling geven aan de basisondersteuning. De coördinator leerlingenzorg draagt zorg voor de juiste ondersteuning vanuit de hulpvraag.
De ondersteuning is systematisch, transparant en planmatig (opbrengstgericht).

Binnen de regio zijn afspraken gemaakt over het minimale niveau van de basisondersteuning op elke basisschool. Het is aan de school om inhoud te geven aan de basisondersteuning.

De afspraken binnen de basisondersteuning zijn vastgelegd op drie niveaus:

  • Voorwaardelijk niveau, waarin de school een veilige leeromgeving biedt aan de leerling en waarbij de school voldoende presteert op specifieke indicatoren van het waarderingskader van de Inspectie;
  • Schoolniveau, waarin preventief handelen, een programma van kerndoelen, sociaal en emotionele ontwikkeling van kinderen, specifieke instructie, expertise en in/uitstroombeleid centraal staan;
  • Leerkrachtniveau, waarbij de focus ligt op de zeven elementen van handelingsgerichtwerken.

Vanuit het samenwerkingsverband “Passenderwijs” ontvangen wij jaarlijks een bijdrage per leerling. Deze bijdrage is bedoeld om de ondersteuningsstructuur, vanuit de basisondersteuning, vorm te geven. Passenderwijs biedt hulp als een kind onvoldoende heeft aan de basisondersteuning en extra ondersteuning behoeft. Zij onderzoeken samen met de school welke additionele ondersteuning, eventueel met behulp van externen, nodig is voor extra begeleiding op de school; bijvoorbeeld in de vorm van arrangementen.  

Binnen onze regio zijn alle financiële middelen voor Extra Ondersteuning bij het samenwerkingsverband ondergebracht in de vorm van arrangementen. De school kan voor het kind een arrangement aanvragen. Arrangementen worden wel/niet toegekend door de onafhankelijke Centrale Toekenningscommissie (CTC) of het Loket. https://www.passenderwijs.nl

Voor meer informatie:https://www.obsschakels.nl/ons-onderwijs/schoolondersteuningsplan-2023-2024/

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte, bijvoorbeeld de absolute onderpresteerders, voor hen willen wij intensievere hulp gaan bieden. Deze ondersteuning geldt met name voor ontstane hiaten in de basisvaardigheden. 

Daarnaast, op sociaal en emotioneel gebied (welbevinden), willen wij het voeren van Kindgesprekken nog vaker laten plaatsvinden. Door met deze leerlingen gerichte kindgesprekken te voeren, kan er met hen worden gesproken over het nut van de basiskennis. Aan bod komt waarom het memoriseren zo belangrijk is en inzicht in de werking van het brein kan daarbij helpen. Eerst begrijpen waarom én wat er van je verwacht wordt en pas daarna starten met het inoefenen. Naast deze aanpak blijft verrijking belangrijk! 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven