Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer een kind ziek is, wil de leerkracht dit uiteraard zo spoedig mogelijk weten. U kunt, liefst voor aanvang van de lestijd, het kind afmelden in Social Schools. Het is ook mogelijk om daarvoor telefonisch contact op te nemen met de school; vanaf 08.00 uur zijn we doorgaans bereikbaar. Indien kinderen er om 09.00 uur zonder bericht niet zijn, dan wordt er door de school contact met u opgenomen om na te gaan wat er aan de hand is. We verzoeken u de school het ook te laten weten wanneer uw kind naar de tandarts, huisarts, ziekenhuis of iets dergelijks moet.
De afwezigheid van leerlingen en de reden van afwezigheid worden bijgehouden in ons administratiesysteem.
Wanneer een leerling veel afwezig is, wordt contact opgenomen met de leerplichtambtenaar of de GGD. We zullen dan samen met de ouders en de betrokken instanties gaan zoeken naar de mogelijkheden om het verzuim terug te dringen.
Wanneer een leerling veel afwezig is, wordt contact opgenomen met de leerplichtambtenaar of de GGD. We zullen dan samen met de ouders en de betrokken instanties gaan zoeken naar de mogelijkheden om het verzuim terug te dringen.
Wanneer een kind ziek wordt op school, proberen we zo snel mogelijk contact op te nemen met de ouders. Binnen schooltijd laten wij kinderen niet alleen naar huis gaan. Zorgt u ervoor dat uw contactgegevens kloppen en geef wijzigingen zo snel mogelijk aan ons door. Bij langdurige ziekte kan er, indien nodig en wenselijk, voor huiswerk worden gezorgd.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof religieuze verplichtingen
Als school kunnen wij de kinderen maximaal 1 dag per religieuze verplichting vrij geven. Deze dag dient uiterlijk 2 dagen van tevoren schriftelijk aangevraagd te worden bij de directie van de school met behulp van een 'buitengewoon verlof formulier'. Dit formulier is te vinden op de website of kunt u halen bij de administratie. Nadat u het formulier ingeleverd hebt, beoordeelt de directie of de aanvraag toegewezen kan worden.
Vakantieverlof
Op vakantie buiten schooltijd is in principe onmogelijk. Een uitzondering geldt wanneer een kind tijdens geen enkele schoolvakantie twee weken gezinsvakantie kan genieten door "specifieke aard van het beroep" van één van de ouders.
De ouder kan via Social Schools verlof aanvragen voor extra vakantie. De directeur kan in deze gevallen één keer oer jaar voor ten hoogste tien schooldagen verlof verlenen. Het moet dan gaan om de enige gezinsvakantie.
Verlof kan alleen worden verleend onder de volgende voorwaarden.
- De verlofperiode mag niet vallen in de eerste twee weken van het schooljaar.
- De aanvraag voor verlof moet minstens acht weken van tevoren worden ingediend bij de schooldirecteur. Dit heeft te maken met een eventuele bezwaarperiode.
- De verlofperiode mag niet meer dan tien schooldagen bestaan. Voor een periode van meer dan tien schooldagen mag wettelijk gezien geen toestemming worden verleend.
Verlof om gewichtige redenen
Een verzoek om gewichtige redenen voor uw kind moet u, indien mogelijk, twee maanden van tevoren aanvragen bij de directie van de school. Deze mag u binnen de gestelde regels en slechts één keer per jaar, toestemming geven.
De volgende omstandigheden komen in aanmerking:
- Voor verhuizing, maximaal één schooldag.
- Voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen; voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden: maximaal tien dagen.
- Voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad: in Nederland maximaal twee schooldagen indien er ver gereisd moet worden, anders maximaal één dag, in het buitenland maximaal vijf schooldagen. Soort bewijs: trouwkaart (indien twijfelachtig kopie trouw-akte).
- Bij ernstig levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed- en of aanverwant: in de 1e graad maximaal vijf schooldagen; in de 2e graad maximaal twee schooldagen; in de 3e en 4e graad maximaal één schooldag; in het buitenland: 1e t/m 4e graad maximaal vijf schooldagen. Soort bewijs: rouwkaart (indien twijfelachtig akte van overlijden).
- Bij 25, 40 of 50 jarig ambtsjubileum en het 12,5, 25, 40, 50 en 60 jarig huwelijksjubileum van ouder(s)/verzorger(s) of grootouders: maximaal één schooldag. Voor andere naar het oordeel van het hoofd van de school/instelling gewichtige omstandigheden maximaal tien dagen.
Als het gaat om verlof voor meer dan tien dagen, dan zal de leerplichtambtenaar beslissen.
Verlofaanvragen worden altijd individueel beoordeeld door de directie van de school. Voor meer informatie over de verlofregelingen binnen het onderwijs verwijzen wij u naar de website van de gemeente Oss.