Parro
Op school werken wij met een oudercommunicatieplatform, genaamd Parro. Dit platform is te openen op uw computer of tablet (talk.parro.com), maar werkt bovenal via een app op uw telefoon. Met Parro houden wij u op de hoogte van nieuws uit de stamgroepen en het schoolnieuws. Daarnaast is de schoolkalender in deze app verwerkt, waarbij u de activiteiten ziet die gekoppeld zijn aan de stamgroep van uw kind(eren). Regelmatig worden er via de app oproepen gedaan voor incidentele hulp. Parro stelt stamgroepleiders ook in de gelegenheid om een kindgesprek te voeren. Dit lijkt op een whatsapp-bericht, maar dan via de gesloten schoolomgeving en waarin beide gezaghebbende ouders zijn betrokken. Hierin zijn eventueel beide stamgroepleiders van uw kind betrokken. In het schooljaar 2022-2023 wordt een proef gestart om absenties te kunnen melden via Parro. Is uw kind ziek, dan geeft u dit eenvoudig door via de app. Kortom, door middel van het oudercommunicatieplatform Parro brengen we zoveel als mogelijk de informatievoorziening op één plek bij elkaar.
Jenapraat
De nieuwsbrief van onze school, genaamd Jenapraat, komt minimaal uit na elke schoolvakantie. Hierin brengen wij u op de hoogte van algemeen geldend schoolnieuws en nemen wij u mee in 'ons onderwijs'. Hierin lichten wij diverse onderwijszaken toe, op basis van onze schoolvisie. De Jenapraat wordt met ouders gedeeld via Parro. In bepaalde situaties komt er een extra editie van de Jenapraat uit, om er zorg voor te dragen dat u voldoende op de hoogte blijft van onze school. Incidentele berichtgeving vindt plaats via Parro.
Ouderportaal Parnassys
Elke ouder ontvangt een login voor het ouderportaal van Parnassys, deze login is gekoppeld aan de login van Parro. Via het ouderportaal zijn de gegevens van het kind in te zien en te wijzigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan adreswijzigingen. Daarnaast kunnen ouders de resultaten van het kind inzien.
Informatieavond
Elk schooljaar is er in de eerste schoolmaand een informatieavond gepland. De exacte datum wordt aangekondigd via onze nieuwsbrief, Jenapraat, en via de schoolkalender in Parro. Tijdens deze avond informeren wij ouders/verzorgers over zowel schoolgebonden als stamgroepbonden aspecten die in het betreffende schooljaar aan bod komen/actueel zijn. Op deze avond wordt aan de ouders/verzorgers van groep 8 informatie aangeboden rondom het voortgezet onderwijs en de adviesprocedure die wij hierin volgen.
Rapportage
Verslag
Gedurende het schooljaar vindt er door middel van het 'verslag' en het 'oudergesprek' rapportage plaats over de algehele ontwikkeling van het kind. Het verslag gaat op twee momenten in het schooljaar met het kind mee naar huis, voor de leerlingen van groep 1 t/m 7. Het verslag bestaat uit een beschrijving van de ontwikkeling van uw kind op dat moment, waarbij er aandacht wordt besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling, (leer)ontwikkeling en motivatie van uw kind. Het kind zelf draagt door middel van een beschrijving/tekening bij aan het verslag en ook aan u als ouder/verzorger wordt nadrukkelijk gevraagd input te geven aan het verslag. Op deze wijze werken wij samen aan het in beeld brengen van de ontwikkeling van het kind. Ook treft u eens per leerjaar een foto van het kind aan.
Talentenkaart IEP leerlingvolgsysteem
Voor leerlingen vanaf groep 3 wordt er tweemaal per schooljaar een uitdraai van de talentenkaart van het IEP leerlingvolgsysteem met uw kind meegegeven. Hierop ziet u de resultaten en leergroei op de 'hoofdtoetsen' en de interpretatie van de 'hart en handen instrumenten' van de laatste afname van het IEP leerlingvolgsysteem. Deze resultaten zijn ook terug te vinden het ouderportaal van Parnassys, waarbij moet worden opgemerkt dat de talentenkaart het meeste inzicht geeft. De talentenkaart wordt ook met u besproken, in het oudergesprek/driegesprek.
Advies groep 8
In groep 8 ontvangt het kind eenmaal de IEP talentenkaart (november) en vervolgens het advies voor het voortgezet onderwijs (voor 1 maart). Het advies bestaat uit een beschrijving van het kind (kindbeeld), waarin aandacht wordt besteed aan de sociaal-emotionele- en leerontwikkeling, maar ook de ontwikkeling op het gebied van o.a. motivatie, zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid. Op basis van het advies voor het voortgezet onderwijs wordt er een adviesgesprek gepland met de stamgroepleider, de ouders/verzorgers én het kind. In april wordt de jaarlijks verplichte eindtoets* groep 8 (IEP-toets) afgenomen. U ontvangt, nadat de resultaten van deze toets terug zijn op school, hiervan een rapportage. Indien het schooladvies op de IEP-Eindtoets hoger uitvalt dan het eerder gegeven schooladvies, kan er een heroverweging plaatsvinden. In dit geval vinden wij het van belang dit met u als ouders/verzorgers én met het kind te bespreken in een aanvullend gesprek.
* Per schooljaar 2023-2024 zal de eindtoets veranderen in een doorstroomtoets. U wordt hierover vooraf geïnformeerd.
Gesprekken
Op vastgestelde momenten in het schooljaar (zie schooltijden & opvang) vinden er gesprekken plaats met ouders. Deze gespreksmomenten worden in de jaarkalender (zie Parro) met de ouders gedeeld en hebben als uitgangspunt ouders te blijven betrekken bij de ontwikkeling van het kind op school. Vanuit onze visie op leren vinden wij het belangrijk dat het kind betrokken is bij zijn/haar eigen ontwikkeling. Het kind sluit dan ook bij de meeste van de geplande gesprekken in een schooljaar aan. Naast gesprekken op vastgestelde momenten, zijn er ook gesprekken die plaatsvinden op initiatief van bijvoorbeeld stamgroepleider, intern begeleider en/of ouders. We maken onderscheid tussen verschillende soorten gesprekken op school:
- Intakegesprek onderbouw; Wanneer u kind start op onze school zal de stamgroepleider contact met u opnemen voor een intake/startgesprek. Deze gesprekken vinden meestal ongeveer 4 tot 6 weken na de start van uw kind plaats. Voorafgaand aan de start heeft de stamgroepleider (telefonisch) contact met u om de start van uw kind te bespreken en wordt aan u gevraagd een entreetool in te vullen.
- Startgesprek; Deze is bedoeld voor kinderen én ouders van groep 3, groep 6 en voor kinderen die nieuw op onze school gekomen zijn. In dit gesprek vindt er een nadere kennismaking plaats tussen kind, ouder en stamgroepleider en is er ruimte voor een 'warme overdracht'. Is uw kind in de onderbouw gestart per zomervakantie, dan wordt het intakegesprek meestal in dezelfde periode als de startgesprekken gepland.
- Tienminutengesprek; In dit gesprek vindt er uitwisseling van informatie plaats tussen stamgroepleider en ouder, bijvoorbeeld naar aanleiding van observaties, toetsgegevens en/of evaluaties.
- Adviesgesprek; Deze is bedoeld voor de kinderen uit groep 8 én de ouder. De stamgroepleider bespreekt met u en uw kind het schooladvies voor het voortgezet onderwijs.
- Driegesprek; Het driegesprek vindt plaats tussen kind, ouder en stamgroepleider en heeft als doel elkaar te informeren over de ontwikkeling van het kind en de doelen die voor de periode daarna worden gesteld. We vragen het kind om te vertellen waar hij/zij trots op is, wat hij/zij lastig vindt en wat hij/zij wil leren. In het driegesprek worden ook de groeiscores vanuit het IEP leerlingvolgsysteem met u gedeeld. In het laatste driegesprek van groep 7 (juni/juli) wordt een voorlopig schooladvies met het kind en ouders/verzorgers gedeeld. In de onderbouw is er per leerjaar afgesproken of er een oudergesprek (zonder aanwezigheid van het kind) of een driegesprek (met aanwezigheid van het kind) wordt gevoerd. Via Parro wordt u hier over geïnformeerd.
- Zorggesprek; Dit gesprek is op uitnodiging van de stamgroepleider/intern begeleider en betreft het bespreken van specifieke zorg rondom uw kind. U ontvangt hiervoor altijd een uitnodiging van de stamgroepleider/intern begeleider.
Ook ouders kunnen natuurlijk het initiatief nemen voor een tussentijds gesprek. Wij verzoeken u hiervoor de betreffende stamgroepleider te benaderen na schooltijd, persoonlijk, per Parro, per mail of de schooltelefoon. Soms komt het voor dat u de stamgroepleider dringend even kort wil spreken voor schooltijd. Dit lukt niet altijd, vanwege het starten van de les. Er zal aan u worden gevraagd om een afspraak te maken.
Informatieverstrekking aan gescheiden ouders
Ouders die beiden het ouderlijke gezag hebben, hebben allebei recht op alle informatie over het kind. Er is automatisch sprake van gezag wanneer ouders getrouwd zijn, samenwonen, een geregistreerd partnerschap hebben of als het door de rechter bepaald is. Wanneer ouders gescheiden zijn of bij een ontbinding van een geregistreerd partnerschap, behouden zij allebei het ouderlijk gezag, tenzij door de rechter anders is bepaald.
We gaan er van uit dat ouders elkaar op de hoogte houden. Dit is zelfs een verplichting voor de ouder die belast is met het ouderlijk gezag. Hij of zij moet de andere ouder op de hoogte houden van gewichtige aangelegenheden die het kind betreffen ( artikel 1: 377 b Burgerlijk Wetboek). Gegevens over de schoolloopbaan van het kind moeten dus door de met het gezag belaste ouder doorgegeven worden. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Om er als school voor te zorgen dat beide ouders voorzien worden van informatie over hun kind bestaat de mogelijkheid voor extra informatievoorziening. In een dergelijk geval kan de betreffende ouder het beste aan het begin van het schooljaar, of zo snel mogelijk na een scheidingsuitspraak, contact opnemen met de school om afspraken te maken over de informatieverstrekking. De schriftelijke informatie kan dan toegestuurd worden, bijvoorbeeld door middel van het oudercommunicatieportaal Parro. Ook op de website van onze school is natuurlijk veel informatie te vinden (schoolgids, nieuwsbrieven e.d.).
Daar waar het gaat om rapportgesprekken of gesprekken die voortvloeien uit speciale zorg voor het kind, gaan we er van uit dat er één gesprek plaatsvindt met de beide ouders samen: het gaat om het kind. Op deze manier is er een waarborg dat dezelfde informatie op dezelfde manier gegeven wordt. Zo voorkomen we misverstanden. Hiervan kan alleen incidenteel, bij zwaarwegende omstandigheden van worden afgeweken om objectiviteit van informatie te kunnen waarborgen. In uitzonderlijke gevallen, denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheid, kan een school besluiten de gesprekken in aanwezigheid van de directeur te laten plaatsvinden of geen gesprekken te voeren met (één van de) ouder(s).
Als een ouder geen ouderlijk gezag heeft, moet de school die ouder, als hij daarom verzoekt, informeren over belangrijke feiten en omstandigheden die betrekking hebben op het kind of zijn verzorging en opvoeding. (artikel 1:377c BW). Het gaat dan om (schriftelijke) informatie over schoolvorderingen en eventueel sociaalpedagogische ontwikkelingen op school. Hieronder vallen niet: een uitnodiging voor een ouderavond of andere activiteiten op school. Alleen als de vader het kind niet heeft erkend, heeft hij geen enkel recht op wat voor informatie dan ook (wel staat dan de weg van artikel 8 Europees verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) open). Een verzoek om informatie kan ook geweigerd worden. Bijvoorbeeld als de rechter dit heeft gezegd. En ook als de informatie in het belang van het kind ook niet aan de ouder die met het gezag is belast, gegeven zou worden.
Daar waar de school gegevens over het kind door moet geven aan derden, voor bijvoorbeeld het aanvragen van nader onderzoek in het belang van de schoolloopbaan van het kind, wordt aan beide ouders toestemming gevraagd (indien er gezag is en de vader het kind heeft erkend). De verzorgende ouder wordt belast met het verkrijgen van toestemming van de niet-verzorgende ouder voor de bemoeienis van een derde. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen aan school, als er bijvoorbeeld sprake is van wijzingen betreffende gezag, omgangsregeling, informatieverstrekking of adresgegevens. Zij moeten de school hiervan uit zichzelf op de hoogte stellen. Verlofaanvragen kunnen worden gedaan door de ouder bij wie het kind in huis woont. Ouders bij wie het kind niet in huis woont, kunnen alleen een verlofaanvraag indienen met schriftelijke toestemming van de andere ouder. In geval van co-ouderschap houdt dit in dat de ouders alleen verlof kunnen aanvragen voor de dagen dat het kind bij de betreffende ouder in huis woont. Voor de andere dagen kan alleen verlof aangevraagd worden met schriftelijke toestemming van de andere ouder. Ouders die geen ouderlijk gezag hebben kunnen geen verlof aanvragen.
Aan opa’s, oma’s, tantes, ooms, broers, zussen en buren die de kinderen komen ophalen, zal geen inhoudelijke informatie verstrekt worden, behalve wanneer het voor het kind noodzakelijk is dat de informatie verstrekt wordt. (Bijvoorbeeld als het kind pijn heeft gehad, of als het kind verdrietig is geweest).
NB.: Elders in deze schoolgids vindt u de namen van de schoolcontactpersoon als ook van de vertrouwenspersoon en de contactpersoon van SKO, waar u terecht kunt in geval u een klacht heeft over de informatieverstrekking door de school. Tevens treft u het adres van de Landelijke Klachtencommissie aan. De beleidsnotitie “Informatieverstrekking aan ouders” ligt ter inzage op de school of bij SKO. In uitzonderlijke gevallen kan van het beleid worden afgeweken.