Instromers
Zelfstandigheid staat bij ons hoog in het vaandel. We gaan ervan uit dat de 4-jarige instromers zindelijk zijn. Verder stimuleren wij dat zij schoenen en jassen zoveel mogelijk zelf kunnen aan- en uittrekken. Je helpt ons door dit met je kind te oefenen.
Naar en van school
Als school stimuleren we kinderen met de fiets of te voet naar school te komen. Wel vragen wij nadrukkelijk om de fietsen in de daarvoor bestemde rekken te plaatsen. I.v.m. de drukte voor en na school, stappen wij op en af bij de poort en lopen wij met de fiets aan de hand op het schoolplein. Ouders die hun kind met de auto naar school brengen vragen wij te parkeren in de daarvoor bestemde parkeervakken. Deze zijn op diverse plekken rondom de school aanwezig.
Luizencontrole
Op elke woensdag na een vakantie komen er ouders op school die de kinderen controleren op hoofdluis. Bij het aantreffen daarvan, worden de ouders hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld.
Schoolbibliotheek
Alle kinderen krijgen de mogelijkheid om op school boeken te lenen. We hebben zelf een enorm aanbod aan leuke en interessante boeken op elk niveau. Naast onze eigen schoolbibliotheek werken wij samen met Openbare Bibliotheek Nuenen.
Verzekering
De school is voor Wettelijke Aansprakelijkheid verzekerd. Bovendien hebben we een collectieve ongevallen- en doorlopende reisverzekering afgesloten voor alle kinderen en ouders van de school. De kinderen en ouders die meehelpen, zijn altijd verzekerd wanneer zij op school zijn. Dit geldt ook voor ouders die met hun eigen auto kinderen vervoeren, tijdens bijvoorbeeld excursies. De wetgever heeft bepaald dat ouders 24 uur per dag aansprakelijk zijn voor kinderen tot 14 jaar. Dit is vastgelegd in artikel 6:169 van het Burgerlijk Wetboek. Deze aansprakelijkheid heet risicoaansprakelijkheid en kan niet worden afgewenteld op anderen bijvoorbeeld de onderwijsinstelling.
Schorsen en verwijderen
Er kan zich een situatie voordoen, waarin de school genoodzaakt is een kind te schorsen of verwijderen van school. In dat geval volgen we het beleid van PlatOO.
Schorsing
Een schorsing kan voor één of enkele dagen en dient schriftelijk bekend gemaakt te worden aan de ouders. In deze bekendmaking neemt de directeur de redenen op, die geleid hebben tot het besluit tot schorsing. Voordat tot schorsing wordt overgegaan moet het bevoegd gezag, de inspectie van het onderwijs en de leerplichtambtenaar van de gemeente op de hoogte worden gebracht. In de periode van schorsing voert de school gesprekken met de ouders om deze zeer ernstige waarschuwing te onderstrepen en om afspraken te maken over het vervolgtraject, welke wordt vastgelegd in het leerlingendossier.
Verwijdering
Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen gaat een bevoegd gezag over tot verwijderen van een leerling. In geval van verwijdering neemt het bevoegd gezag een beslissing op basis van een afweging tussen het belang van de betreffende leerling en het belang van de school. Het volledige beleid van PlatOO is op te vragen bij de directeur van de school.
Sponsoring
Scholen worden regelmatig benaderd met allerlei aanbiedingen van bedrijven of instellingen. Op onze school is er een vastgesteld beleid over sponsoring en reclame. We geven kinderen uitsluitend informatie van instellingen of bedrijven mee als dit ten goede komt aan het onderwijs. We werken wel mee aan verspreiding van informatie van niet-commerciële instellingen of verenigingen uit Nuenen en omgeving. In alle gevallen neemt de schoolleiding hiertoe een besluit. De school staat niet afwijzend tegenover sponsoring. We zullen van sponsoring geen gebruik maken wanneer daar naar de leerlingen toe bepaalde verplichtingen aan verbonden zijn. Elke gelegenheid voor sponsoring zal afzonderlijk kritisch bekeken en beoordeeld worden.
Lichamelijke veiligheid
Ook de lichamelijke veiligheid voor kinderen vinden we belangrijk. Daarvoor zijn regels opgesteld en er is speciale aandacht voor de veiligheid bij het buitenspelen, het fietsen en de lessen bewegingsonderwijs. Enkele teamleden zijn in het bezit van het diploma bedrijfshulpverlener. Zij zien toe op de veiligheid, weten hoe te handelen bij calamiteiten en zijn geschoold op het gebied van EHBO. De school heeft een calamiteitenplan opgesteld en er worden minimaal twee keer per jaar ontruimingsoefeningen gepland.
Rookbeleid
Op onze school geldt een rookverbod. Wij vinden het belangrijk dat er in het bijzijn van kinderen niet wordt gerookt: dus ook niet op en rond de school, tijdens excursies en andere activiteiten.
Stichting Leergeld
Soms kunnen kinderen, uit geldgebrek van de ouders, niet meedoen aan zaken die we allemaal heel logisch vinden. Lid worden van een sportclub, meedoen aan een jeugdvakantieweek, dat soort zaken. Stichting Leergeld kan in een dergelijke situatie op verschillende manieren de helpende hand bieden. Kijk voor meer informatie op www.leergeldnuenen.nl
Vervoer van leerlingen
Regelmatig hebben de kinderen activiteiten op school. Bij voorkeur gaan we lopen of fietsen. Een aantal activiteiten krijgen wij compleet met busvervoer aangeboden. Soms doen wij een beroep op de ouders om de kinderen met de auto te brengen en te halen. Samen met de ouders hebben wij hierover de volgende afspraken gemaakt:
● Kinderen zitten op de achterbank; kinderen die kleiner zijn dan 1.35m moeten in een kinderzitje, ongeacht hun leeftijd. Ze mogen dan evt. wel voorin, maar alleen als dat volgens de instructies van dat kinderzitje verantwoord is;
● voor kinderen kleiner dan 1.35m is een zitverhoger noodzakelijk opdat de gordel past;
● kinderen zitten vast in de auto volgens de wettelijke vereisten; alle passagiers, voorin of achterin, moeten een autogordel dragen, als deze aanwezig is. Bij voorkeur een driepuntsgordel;
● de auto heeft een kinderslot;
● de ouder heeft een inzittendenverzekering;
● het eigen kind gaat bij de eigen ouder in de auto.
Moeder- en vaderdag
Het team heeft besloten om moeder- en vaderdag van ouders te laten zijn. Te veel kinderen op onze school hebben te maken met het verlies van een ouder/verzorger ofwel met scheidingen en nieuwe partners van ouders/verzorgers. Voor kinderen is dit allemaal geen vrijwillige keuze en een jaarlijks terugkomend probleem. Natuurlijk snappen wij dat je zelfgemaakte tekeningen enz. mooi vindt, maar toch vragen wij begrip voor ons standpunt. Ook hebben wij als team er vertrouwen in dat je als ouder zelf deze dag op een manier invult zoals je dat wil en er samen met jullie kinderen wat van maakt. Wij hebben op zeer integere wijze hierover nagedacht en hopen dat alle ouders zich hierin kunnen vinden.