Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
In principe worden de leerlingen verdeeld in jaargroepen. Indien de leerlingenaantallen daar aanleiding toe geven is er een combinatiegroep. Een combinatiegroep wordt extra ondersteund door leerkrachten en/of onderwijsassistenten. Naast de groepsleerkrachten is er een vakleerkracht gymnastiek, handvaardigheid en muziek op school werkzaam. In groep 1-2 is er de mogelijkheid om zwemonderwijs te volgen. Enkele leerkrachten verzorgen individuele ondersteuning van leerlingen die dat nodig hebben. Een onderwijsassistent ondersteunt in verschillende groepen.
In het overzicht geven we weer hoeveel tijd we per week we besteden aan de verschillende vakken. Het gaat hier om gemiddelden die enigszins per leerjaar kunnen verschillen. Op De Witte School streven wij ernaar om de kinderen op het gebied van taal, lezen en rekenen op een zo hoog mogelijk niveau te laten uitstromen. Er gaan naar deze vakken gemiddeld meer uren. Ook de ondersteunende activiteiten zullen zich op deze gebieden richten. Verder besteedt de school aan de andere vakgebieden evenredig veel aandacht, uitgaande van de minimumeisen volgens de kerndoelen basisonderwijs. Afhankelijk van de behoefte van leerlingen in een groep kunnen verschuivingen gemaakt worden met het aantal lesuren per groep. Zo kunnen leerlingen die goed zijn met rekenen soms minder rekenonderwijs krijgen en meer leesonderwijs als dat nodig is.
De Witte School heeft een solide basisondersteuning. Leerlingen verschillen van elkaar. Daarom moet het onderwijsleerproces zo ingericht worden, dat iedere leerling zich ononderbroken kan ontwikkelen en ontplooien. Om dit te realiseren werken wij ‘Handelingsgericht’. Speciale aandacht gaat in de school uit naar een aanbod voor leerlingen die onderwijsbehoeften hebben op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid. Daarnaast heeft de school een aanbod ontwikkeld voor leerlingen met een niet Nederlandstalige of meertalige achtergrond.
Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
Ons aanbod voor kinderen met extra ondersteuningsbehoefte is op orde. Om leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte in de toekomst nog beter te kunnen begeleiden volgen onze leerkrachten via onze OBO-academie allerlei cursussen. Dit gebeurt op basis van eigen initiatief van de leerkracht of op basis van de scholingsactiviteiten voortkomend uit het schoolplan.
Kinderen die 4 jaar worden, worden ruim van tevoren uitgenodigd voor een intakegesprek op school. Na het intakegesprek wordt bepaald in welke groep het kind komt en worden er enkele wendagen afgesproken. Tijdens de intake kunnen de ouders aangeven hoe de ontwikkeling van hun kind tot dan toe verlopen is en of er speciale zorgvragen zijn. Tevens is er contact met de peuterspeelzaal en/of het kinderdagverblijf die het kind bezocht heeft (indien ouders daar toestemming voor geven). Tijdens de eerste 3 maanden dat een kind op school zit, staat het wennen aan het naar school gaan centraal. Kleuters worden in hun ontwikkeling gevolgd door het observatiesysteem Kijk 1/2! Twee keer per schooljaar wordt het ingevuld voor ieder kind. Uiteraard hebben ouders de mogelijkheid tot inzage in de ingevulde lijsten over hun kind. Onder andere aan de hand van deze observaties wordt gekeken of een kind extra zorg nodig heeft op bepaalde gebieden.
De kleuterbouwgroepen zijn heterogeen (1 en 2 samen) van samenstelling, waardoor de kinderen veel van elkaar kunnen leren. In deze groepen ligt het accent op het voorbereidend leren ten behoeve van de basisvaardigheden taal, schrijven en rekenen. Het leren binnen de kleuterbouw kent een overgang van het spelend leren, naar het meer beredenerend en gestuurde leren aan de hand van opdrachtjes.