Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.
Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023/2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Van groep 3 tot en met 8 wordt er gewerkt met 2 verschillende toetsen; methodegebonden toetsen en niet-methodegebonden toetsen, te weten Cito. Gedurende elk schooljaar zijn er 2 momenten dat er een Cito-toets wordt afgenomen; in januari en in juni. De methodegebonden toets wordt ingezet na het afronden van een blok.
In elke klas wordt er bij verschillende vakken gebruik gemaakt van groepsplannen. In deze plannen is de beginsituatie van de groep als geheel in kaart gebracht waarbij er een zogenaamde "basisgroep" is, een "zorggroep" en een "plusgroep". Elke subgroep werkt met haar eigen tussentijdse (streef)doelen. Deze worden doelen structureel geëvalueerd. Op basis van de (tussentijdse) resultaten worden er eventuele interventies gepleegd.
In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In onze visie heerst de opvatting dat kinderen zich veilig moeten voelen op school; je veilig voelen is een voorwaarde om tot leren te komen. Sociale opbrengsten zijn daardoor erg belangrijk; het geeft de school inzicht in het welbevinden, de voorwaarde om tot leren te komen, bij de leerlingen.
Het rolmodel/voorbeeldgedrag van het team is daarbij erg belangrijk; hoe gaan de teamleden met elkaar om.
Op donderdag 23 juni heeft er op de Inspecteur Amerikaschool een verificatieonderzoek plaatsgevonden. Vanwege een bovenschools periodiek inspectieonderzoek is er een aantal scholen bezocht. Tijdens het verificatieonderzoek op de Inspecteur Amerikaschool heeft de inspecteur klassenbezoek afgelegd, een gesprek gevoerd met het MT en een dialoog met het team. In de terugkoppeling, zonder beoordeling, heeft de inspecteur aangegeven dat ze erg onder de indruk is van de schoolontwikkeling, de manier waarop wij werken als team ten behoeve van de ontwikkeling van onze kinderen en de uiteindelijk tussentijdse- en eindopbrengsten. Als tip hebben wij mogen ontvangen om meer naar buiten te treden met de successen van ons onderwijs. Vanuit de landelijke ontwikkeling zullen ook wij, passend bij onze nieuwe methode Kwink, burgerschap meetbaar maken.