Aanschaf leermiddelen
De meeste boeken en leermiddelen worden door de school beschikbaar gesteld.
Aan de ouders wordt gevraagd het volgende aan te schaffen:
- Gymkleding
groep 1 en 2: Schoenen met klittenband
groep 3 t/m 8: Stevige gym-/sportschoenen, sokken, broekje en shirt of turnpakje
- Materialen
vanaf groep 6: Schoolagenda
Vanaf groep 7: Multomap en rekenmachine.
Wanneer we hiervan afwijken, dan zullen we daarover communiceren aan de ouders van de betreffende groepen.
Bedrijfshulpverlening
Er zijn in ons team 5 BHV-ers. Kleine verwondingen kunnen door hen worden verzorgd. De BHV-ers zijn verantwoordelijk voor het ontruimingsplan en zien erop toe dat wij met de kinderen jaarlijks een geplande en een ongeplande ontruimingsoefening houden.
Beleid verwijdering en schorsing van leerlingen
Stichting Jong Leren hanteert hiervoor een beleid dat terug te lezen is in het Veiligheidsbeleid op de site van school.
Eten en drinken
Rond 10.00 uur is het tijd voor fruit. Wilt u duidelijk een naam zetten op het eten en drinken dat u aan uw kind meegeeft? We hebben maar een kwartiertje de tijd, dus we vragen u niet te veel mee te geven.
Fietsen
De kinderen die op de fiets naar school komen plaatsen hun fiets in het fietsenrek, dus niet op de standaard. Er mag niet gefietst worden op het schoolplein. De school is niet aansprakelijk voor schade aan fietsen.
Gescheiden ouders
Sommige kinderen hebben ouders die gescheiden zijn. Steeds meer kinderen groeien op in een 'gebroken gezin'. Op De linQ willen we daarop zo goed mogelijk anticiperen.
Jong Leren heeft een protocol 'Gescheiden ouders'; dit is te vinden op www.jl.nu/ouders. Dit protocol stelt het belang van het kind voorop en het geeft uitleg over de informatievoorziening aan gescheiden ouders. De hoofd'regel' is, dat de met het gezag en de dagelijkse zorg belaste ouder alle informatie, uitnodigingen e.d. doorspeelt naar de andere ouder. Ook leest u in het protocol wat er van de school en wat er van de ouders verwacht mag worden.
Gezonde schoolWe willen u oproepen om uw kind alle dagen fruit mee naar school te geven.
GGD
Wij werken samen met jeugdgezondheidszorg (JGZ) GGD Kennemerland. Aan onze school is een team van een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en assistente verbonden.
Contactmomenten
5-jarigen en de leerlingen van groep 7 krijgen een contactmoment aangeboden. U ontvangt hierover vooraf meer informatie.
Advies en consultatie
De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige kunnen door de school worden uitgenodigd bij een overleg met ouders en school om zorgen of vragen over een leerling te bespreken. Ook kan school anoniem (zonder een naam te noemen) een kind bespreken om advies te krijgen over de te nemen stappen om kinderen snel de juiste hulp of begeleiding te bieden.
De jeugdarts heeft een consulterende en adviserende rol bij schoolverzuim. Leerlingen die net een schoolwisseling achter de rug hebben, worden doorgegeven aan de Jeugdgezondheidszorg, zodat zij het kinddossier kunnen aanvragen. Wanneer u als ouder hiertegen bezwaar heeft, kunt dit aangeven bij de schoolleiding. In overleg met u kan school uw kind aanmelden voor onderzoek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Indien u zonder berichtgeving niet verschijnt op deze afspraak, zal de jeugdarts/-verpleegkundige school hierover informeren.
Als ouder kunt u ook altijd zelf een afspraak maken bij de GGD.
Contact
Heeft u vragen over onder andere gezondheid, groei, opvoeding, gedrag, eten, slapen, bedplassen, dan kunt u deze aan de jeugdgezondheidszorg stellen.
De JGZ is op werkdagen bereikbaar van 08.30 uur - 12.30 uur en van 13.00 uur - 17.00 uur via telefoonnummer 023-7891777 of via [email protected].
Voor meer informatie over de JGZ verwijzen we u graag naar de website van de GGD: www.ggdkennemerland.nl/jeugd
Gym
Twee keer in de week hebben de kinderen gym. De kinderen van groep 1 en 2 gymmen in het speciaal voor de kleuters ingerichte speellokaal (in school). De kinderen van de groepen 3 t/m 8 gymmen in de grote gymzaal vlakbij school.
Groep 1-2: Wilt u uw kind vanaf het moment dat hij/zij start bij ons op school en daarna in de eerste week van het schooljaar een tasje meegeven met hierin gymschoenen en gymkleding. Het liefst gymschoenen met klitteband. Graag de gymtas, kleding en gymschoenen voorzien van naam. Het is de bedoeling dat de kinderen zichzelf zoveel mogelijk aan- en uit kunnen kleden. Wij vragen u dan ook om uw kind op deze dag ‘gemakkelijke’ kleding aan te trekken.
Groep 3 t/m 8: Wilt u op de dag van de gymles de gymkleding ’s morgens meegegeven?
Huiswerk
Vanaf de middenbouwgroepen krijgen de kinderen af en toe huiswerk mee in de vorm van een te leren proefwerk of het voorbereiden van een spreekbeurt en boekbespreking. Doel hiervan is de kinderen te laten wennen aan het regelmatig maken van huiswerk en hen te leren dit huiswerk te plannen (over een hele week). Kijkt u met regelmaat eens naar het huiswerk van uw kind(eren). De meeste kinderen vinden dat prettig. Heeft u er vragen over, neem dan contact op met de groepsleerkracht.
Informatie op internet- privacy
Wij als school en u als ouders moeten zeer zorgvuldig omgaan de privacy van onze kinderen.
Via Parro (communicatie app) kunt u privacy wensen bij ons kenbaar maken. We zullen u er jaarlijks op attenderen om uw opgegeven wensen te bekijken en eventueel aan te passen.
Foto’s, filmpjes en geluidsopnames zijn persoonsgegevens, dus privacygevoelig. Als ouder kunt u bijdragen aan de privacy van uw en andermans kinderen.
We kunnen u niet verbieden om foto’s of filmpjes in of rond de school te maken. Wél vragen wij u om terughoudend te zijn en zich aan de volgende afspraken te houden:
Het maken van foto's en filmpjes in en rond de school en het delen ervan mag alleen na toestemming van de leerkracht en/of de schoolleiding. Bij sportdagen, excursies of andere groeps- en schoolactiviteiten, worden afspraken gemaakt over foto's en filmpjes en het delen en gebruik hiervan.
- Zet geen foto's of filmpjes op publiekelijk toegankelijke websites of sociale media;
- Maak overzichtsfoto’s, zodat individuele kinderen of leerkrachten niet of nauwelijks te herkennen zijn;
- Maak alleen een close-up foto van uw eigen kind(eren) en dan ook alleen voor eigen gebruik. Op een foto staan immers bijna altijd ook klasgenootjes, duidelijk in beeld of op de achtergrond;
- Maak geen foto's en filmpjes van kinderen waar uw eigen kind/kinderen niet op staat/staan.
Ingangen
’s Ochtends gaan om 08.15 uur gaan de deuren van de verschillende ingangen open. De leerkrachten komen de kinderen buiten ophalen.
Leerplicht en (extra) verlof
- Afwezigheid door ziekte:
Wanneer uw kind ziek is, verzoeken we u tussen 08.00 en 08.15 uur naar school te bellen (dus geen bericht sturen via PARRO) om de leerkracht hiervan in kennis te stellen. Wanneer wij kort na 08.30 uur nog niets hebben gehoord, zal de groepsleerkracht (of iemand anders van school die daartoe in de gelegenheid is) telefonisch contact opnemen met de ouders. Het is immers mogelijk dat er onderweg van huis naar school iets onverwachts is gebeurd.
- Leerplicht:
Vanaf het moment dat een kind 4 jaar wordt, mag het naar de basisschool. Vanaf de leeftijd van 3 jaar en 10 maanden mag het kind tot het 4 jaar geworden is in totaal 5 dagdelen naar school. Deze 5 dagdelen (wendagen) hoeven niet aaneengesloten te zijn. De inspectie meent dat in sommige gevallen extra vervroegde toelating een uitkomst is voor kinderen (bijv. met een grote ontwikkelingsvoorsprong) en wijst de vorm van extra vervroegde toelating dan ook niet per definitie af. Voorop staat de vrijwillige medewerking van de school. Anders gezegd: de school moet akkoord zijn met vervroegde toelating. Is de school niet akkoord, dan is vervroegde toelating niet mogelijk. Er is dus heel nadrukkelijk geen sprake van een recht op vervroegde toelating. Zodra uw kind 5 jaar oud is, valt het onder de leerplicht en is hij/zij wettelijk verplicht om naar school te gaan. Omdat het voor sommige kinderen toch wel wat veel is, mag een kind van 5 jaar 10 uur per week, na overleg met de leerkracht en evt de schoolleiding, thuisblijven. U mag deze uren niet opsparen voor bijvoorbeeld een vakantie. Als uw kind 6 jaar geworden is, kan het geen gebruik meer maken van deze regeling.
Het uitgangspunt is dat iedere leerling vanaf 5 jaar aanwezig is tijdens de bekende schooltijden.
Als uw kind niet op school kan zijn, melden de ouders/verzorgers vóór 8.30 uur de afwezigheid van hun kind, met opgaaf van de reden van het verzuim. Bij verzuim langer dan 3 dagen neemt de school contact op met de ouders/verzorgers.
Bij (vermoedelijk) ongeoorloofd schoolverzuim is de directie verplicht dit te melden aan de ambtenaar van leerplichtzaken op het gemeentehuis. Dit kan een boete tot gevolg hebben.
We verwachten van ouders dat afspraken voor doktersbezoek en dergelijke zo veel mogelijk buiten de schooltijden plannen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om extra verlof aan te vragen. U vraagt dit verlof tijdig aan bij de directeur, tenminste 8 weken voor de startdatum van het verlofverzoek. Hierover leest u meer op www.jl.nu/ouders (verlof en leerplicht). Hier vindt u meer informatie over de omstandigheden waaronder u verlof kunt aanvragen voor uw kind(eren) en een formulier om extra verlof aan te vragen.
Mobiele telefoons
We zien steeds vaker dat kinderen vanaf groep 5 (of nog eerder) een eigen mobiele telefoon hebben en ook meenemen naar school. Deze telefoons gaan iedere ochtend en middag per groep in een afgesloten kluisje. Na schooltijd krijgen zij uiteraard hun telefoon weer mee.
Ouderportaal Parnassys
Ouders kunnen een aantal administratieve gegevens en de resultaten van de verschillende toetsen bekijken in het ouderportaal van Parnassys. U ontvangt hiervoor inloggegevens. Mocht u niet meer over deze gegevens beschikken dan kunt u een mail sturen naar [email protected]. Via het ouderportaal kunt u ook een verzoek tot het aanpassen van administratieve gegevens doorgeven.
Rapporten
De kinderen van alle groepen krijgen twee maal per jaar een verslag mee naar huis. Dit rapport bevat beoordelingen van alle belangrijke ontwikkelingsgebieden waaraan we op school aandacht besteden.
Roken
In het gehele schoolgebouw en op het schoolplein geldt een rookverbod. Dit verbod geldt ook voor ouders, begeleiders en derden (van bedrijven) tijdens de school- en opvangtijden.
Schoolfotograaf
Elk jaar bezoekt de fotograaf De LinQ. Hij maakt dan van elke klas een groepsfoto. Daarnaast zet hij ook elk kind individueel en met broertjes en zusjes, die bij ons op school zitten, op de foto. Vanzelfsprekend bent u niet verplicht deze foto’s af te nemen.
Schoonmaak
De school wordt schoongemaakt door de firma ‘Schoon kantoor’. Daarnaast nemen groepjes ouders, onder leiding van de klassenouder(s), regelmatig een lokaal extra onder handen of wordt er een schoonmaakavond georganiseerd.
Sponsoring
Wij houden ons aan de gedragsregels opgesteld door het ministerie waarin afspraken voor sponsoring zijn vastgelegd. Dit houdt in dat:
- Sponsoring niet de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs en de school in gevaar mag brengen.
- Sponsoring verenigbaar moet zijn met de grondslag van de vereniging en de doelstellingen van de school en het onderwijs.
- De school niet in een afhankelijkheidsrelatie tot de sponsor mag komen te verkeren.
Als u de school op enigerlei wijze wilt sponsoren, laat ons dat dan alstublieft weten. Elke vorm van ondersteuning is zeer welkom.
Sportactiviteiten
Door diverse sportverenigingen uit de omgeving worden sportactiviteiten voor de leerlingen van de basisscholen georganiseerd. Wij proberen zoveel mogelijk met schoolteams mee te doen. Voor deze sporten worden dan wedstrijden georganiseerd, waaraan leerlingen uit verschillende groepen kunnen deelnemen. Deze wedstrijden vallen merendeels op zaterdagen, woensdagmiddagen of in vakanties. Belangstelling van de kant van de ouders bij deze wedstrijden is voor de kinderen heel erg leuk. Van onze kant informeren we u tijdig over data en tijden. De activiteiten worden gecoördineerd door de Sportcommissie van de school (OV en team).
Toezicht op de speelplaats
In verband met het toezicht, verwachten we de kinderen 's morgens niet vóór 8.15 uur op school. Bij slecht weer mogen de kinderen uiteraard iets eerder naar binnen.
Verjaardagen
De verjaardag van de kinderen is een bijzondere dag. De jarige viert het in zijn/haar groep. Hij/zij mag trakteren. Voor kinderen die een bepaald dieet volgen (kleurstof- en/of smaakstof vrij, zonder koemelk etc.) vragen wij de ouders een pot met geschikte traktaties aan het begin van het jaar af te geven aan de groepsleerkracht. Op die manier kunnen deze kinderen ook volop van het feest genieten. Wilt u alstublieft geen ‘buitensporige traktaties’ (grote) meegeven? VOORAL GEZONDE traktaties juichen we toe!
Verzekering en aansprakelijkheid ouders
De belangrijkste verzekering waar ouders mee te maken krijgen als zij hun kind naar school sturen is de aansprakelijkheidsverzekering.Ook onze school heeft een dergelijke verzekering. Veel ouders denken, dat deze verzekering ook vernielingen, letsel of beschadiging vergoedt, maar dat is niet het geval!Wanneer duidelijke nalatigheid of schuld van de leerkrachten, meewerkende ouders of schoolbestuur aantoonbaar is, gaat de verzekering pas over tot het accepteren van de schadeclaim. In andere gevallen zou de W.A.- verzekering aangesproken moeten worden van de ouders van het kind, dat de veroorzaker is van de 'schade'. Het schoolbestuur kan alleen dan aansprakelijk gesteld worden indien de 'schade' duidelijk veroorzaakt is door iemand die bij het onderwijs betrokken is.
Schoolongevallenverzekering
Het schoolbestuur heeft ook voor alle bij de school actief betrokken personen, te weten de leerkrachten, de kinderen en meewerkende ouders een schoolongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering geldt gedurende het verblijf in het de schoolgebouw of op de daarbij behorende terreinen tijdens de officiële schooluren. Daarnaast geldt de dekking ook tijdens verblijf op sportvelden, in gymnastieklokalen, tijdens schoolreizen, kampen en excursies in schoolverband en onder toezicht.U wordt verzocht bij schade als gevolg van een ongeval waarvoor deze verzekering geldt, zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de schoolleiding.
Vrijstelling van activiteiten
Onze leerlingen volgen in principe alle activiteiten, die volgens schoolplan en schoolgids worden aangeboden. Ouders kunnen echter een verzoek tot vrijstelling van deelname aan bepaalde activiteiten indienen bij de schoolleiding. De directeur zal het Bestuur van de stichting Jong Leren raadplegen. Een antwoord op de volgende vragen zijn voor positief advies essentieel: Zijn er medische indicaties op grond waarvan vrijstelling wordt gevraagd? Is de leerling gebaat bij vrijstelling? Bij een positieve beslissing tot vrijstelling zullen vervangende of compenserende activiteiten worden aangeboden. De inspectie wordt op de hoogte gebracht.
Vakantierooster en ‘losse vrije dagen’
Het vakantierooster (inclusief de aparte vrije dagen voor de kinderen) wordt jaarlijks op de website gepubliceerd en ook opgenomen in één van de nieuwsbrieven voor de zomervakantie en aan het begin van het schooljaar. We verwachten van de ouders dat ze bij het plannen van hun vakantie(s) rekening houden met dit rooster.
Verloren en gevonden voorwerpen
Het komt nogal eens voor dat kinderen allerlei spullen op school kwijtraken. Enkele raadgevingen om dit te voorkomen:
- Laat oorbellen, sieraden, kettingen, horloges, ringen en dergelijke liever thuis; het dragen of meebrengen is voor eigen risico.
- Speelgoed (liever) niet meebrengen naar school, alleen bij verjaardagen van kinderen uit groep 1 en 2, na Sinterklaas of op een geplande speelgoedochtend (u krijgt hierover dan bericht). Ook dan is het meenemen voor/op eigen risico.
- Zet de naam van uw kind in jassen, laarzen, sportkleding en op bekers en broodtrommels. Dat is helpend bij het terugvinden, wanneer er onverhoopt iets is kwijtgeraakt.
- Controleer geregeld of uw kind iets kwijt is.
Gevonden voorwerpen worden bewaard bij de kleuters. Neem daar een kijkje als uw kind iets kwijt is.
Aan het eind van een schooljaar schenken we de nog mooie spullen aan een goed doel en gooien we kapotte voorwerpen en kleding weg.
Zieke leerkracht
We doen ons uiterste best om een vervanger te zoeken als een leerkracht ziek is. We doen een beroep op de invalpool waarbij Jong Leren is aangesloten of er wordt aan parttime werkende leerkrachten gevraagd of zij een extra dag kunnen werken. Wanneer er geen inval oplossing is, wordt de klas opgedeeld over andere groepen. De kinderen hebben dan leerstof waarmee ze zelfstandig aan de slag kunnen. In eerste instantie kiest de schoolleiding de beste oplossing in geval van absentie van een leerkracht. Jong Leren heeft gemeend om voor de gehele stichting een aantal uitgangspunten met elkaar te moeten vaststellen. Binnen deze uitgangspunten hebben de directies de vrijheid om naar eigen inzicht te handelen. Deze uitgangspunten zijn:
- De schoolleiding geeft in principe geen les op de dagen dat zij directietaken moet uitvoeren.
- Leerkrachten met speciale taken, zoals intern begeleider en remedial teacher, geven in principe geen les op dagen dat zij vrij geroosterd zijn voor deze taken.
Natuurlijk kan het voor beide categorieën wel eens voorkomen dat zij vervangen, maar bovengenoemde functies en taken zijn zo belangrijk, dat wij van mening zijn deze als 'beschermde' functies en taken aan te moeten merken. Enerzijds om te voorkomen dat deze mensen overbelast worden en anderzijds omdat juist deze taken een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de school.
- Wanneer alle mogelijke oplossingen niet kunnen worden toegepast, waardoor het onderwijs aan een groep niet kan worden verzorgd, zullen de leerlingen worden vrijgesteld van les.
- Wanneer de schoolleiding tot deze maatregel moet besluiten, dan worden de ouders minimaal een dag van tevoren daarvan schriftelijk op de hoogte gesteld. Daarbij wordt er naar gestreefd de leerlingen niet langer dan één dag vrijaf te geven. In het voorkomende geval dat een leerkracht meer dagen afwezig is en niet vervangen kan worden, zullen achtereenvolgens verschillende groepen gedurende één dag vrijaf hebben, waardoor de last verdeeld wordt.
Gezamenlijk doen we ons uiterste best om te zorgen voor de continuïteit op school. Mocht dit onverhoopt een keer niet lukken, dan mogen we hopelijk op uw begrip rekenen.