Klachtenprocedure: Hoe gaan we om met klachten?
Waar gewerkt wordt, zijn wel eens misverstanden of worden fouten gemaakt. Dat is in onze school niet anders. Ouders zijn altijd welkom bij de groepsleerkracht om dergelijke zaken te bespreken. Samen kan er dan gezocht worden naar een goede oplossing. Elke klacht wordt serieus genomen. Het oplossen van een klacht en het treffen van maatregelen moeten tot een gewenst resultaat leiden, waardoor herhaling van de klacht wordt voorkomen en de kwaliteit van de school wordt verbeterd. Mocht u om welke reden dan ook niet tevreden zijn over de afhandeling van uw vragen of bezwaren, dan kunt u naar de directie van de school gaan. Zij heeft o.a. de taak dit soort zaken in overleg met ouders, groeps-leerkrachten en eventueel andere betrokkenen op te lossen. Indien de afhandeling van de klacht niet naar tevredenheid heeft plaatsgevonden of indien de afhandeling in de school, gelet op de aard van de klacht niet mogelijk is, wendt u zich tot het bevoegd gezag van WSKO, zijnde het College van Bestuur. Leidt ook dit overleg niet tot een bevredigende oplossing, dan kunt u een formele klacht indienen volgens de klachten-regeling, waarvan de volledige tekst is na te lezen op www.wsko.nl -> Over WSKO -> Klachtenregeling. Onderstaand treft u de te volgen procedure aan. Klachtenregeling: Als u een klacht heeft, dient u onderstaande fasen te doorlopen.
1. U treedt in overleg met het betreffende personeelslid en probeert te komen tot oplossing van het probleem.
2. Bij onvoldoende resultaat met het betreffende personeelslid volgt overleg met de directeur. De klacht wordt schriftelijk vastgelegd in een daarvoor bestemd formulier. Een kopie van dat formulier wordt aangeboden aan de indiener, de aangeklaagde en aan de directie van de school.
3. Komt U samen met de directeur niet tot een oplossing, dan volgt overleg met het College van Bestuur van WSKO, De Ruijtbaan 83, 2685 RS Poeldijk, 0174 280446.
4. Bij onvoldoende resultaat volgt indiening van de klacht bij de landelijke klachtencommissie Stichting GCBO (Stichting Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs), Postbus 82324, 2508 EH Den Haag.
WSKO hanteert de modelklachtenregeling die is opgesteld door Verus, Vereniging voor Katholiek en Christelijk Onderwijs.
Als het een klacht met betrekking tot machtsmisbruik, sexuele intimidatie e.a. betreft, neemt u contact op met de aandachtsfunctionarissen onze school. Dat zijn: Ans Roelofs en Krista van Gemert. Eventueel kan hij/zij u verwijzen naar de externe vertrouwenspersoon van WSKO. Mevrouw Jolanda Koop- mans treedt op als externe vertrouwenspersoon op. Telefoon 06 – 3009 2055. Voor de aangeklaagde bestaat de mogelijkheid zich te wenden tot een interne vertrouwenspersoon van de WSKO, de heer Ben Beekman, telefoon 0174–41 77 95 of 06–1642 9674. Intern vertrouwenspersoon Regenboog: Gemma van Lieshout Meldcode (kindermishandeling): De wet Verplichte meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling is sinds 2011 van kracht. Het doel van een verplichte meldcode is sneller en adequater ingrijpen bij vermoedens van huiselijk geweld en kinder-mishandeling, zodat het geweld stopt. Zie:www.meldcode.nl. Dit wordt bereikt door het consequent toepassen van een meldcode waardoor vroegsignalering van huiselijk geweld en kindermishandeling verbetert. In bovengenoemde wet wordt aan instellingen en zelfstandige beroepsbeoefenaren de plicht opgelegd om een meldcode te hanteren voor huiselijk geweld en kindermis-handeling, zodat organisaties en professionals weten welke stappen zij moeten zetten als zij geweld signaleren. Op De Regenboog hebben wij een protocol voor de meldcode met bijbehorend stappenplan, zodat we adequaat kunnen reageren. Als u hierin geïnteresseerd bent, kunt u dit natuurlijk op school komen lezen. Krista van Gemert en Ans Roelofs zijn op school de aandachtsfunctionarissen. Zij zijn voor u en de collega’s het aanspreekpunt als het gaat om kindermishandeling of een vermoeden daarvan.