Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Is uw kind ziek, dan kunt u dit op meerdere manieren doorgeven:
- per telefoon, bij voorkeur voor 8.30 uur i.v.m. storen van de les
- via Isy, absenten --> ziekmeldingen
- het is ook mogelijk dat u een briefje meegeeft aan een broertje of zusje
Is er om die tijd niet gebeld, dan zal de leerkracht contact opnemen met de ouders. De voornaamste reden voor deze handelwijze is het voorkomen van onduidelijkheid over waar uw kind op dat moment is. Ook in geval van andere dringende redenen voor afwezigheid (bijv. bezoek huisarts of specialist) verwachten wij vooraf uw tijdige melding via een van bovenstaande manieren.
Uw kind wordt ziek op school
Wanneer een leerling ziek wordt op school, nemen we telefonisch contact op met de ouders met het verzoek het kind op te halen. Gaat dit om een of andere reden niet, dan zoeken we samen naar een oplossing. Krijgen we geen contact met de ouders, dan blijft het kind op school. Wij vragen u om ons een alternatief contact (opa/ oma, buurvrouw, familie e.d.) te verschaffen als u structureel op dagen voor ons niet of slecht bereikbaar bent! Als uw kind een ongeluk(je) mocht krijgen, behandelen we dat zelf als het niet ernstig is. Van de opgeleide bedrijfshulpverleners is er in de regel tenminste één in school aanwezig. Is het ernstiger, dan doen we wat noodzakelijk is. In zeer ernstige gevallen gaan we met uw kind naar de dokter of het ziekenhuis. Uiteraard nemen we contact met u op. Wij verzoeken u daarom om ons een alternatief contact te verschaffen die met uw kind naar een dokter kan gaan.
Ziek en toch onderwijs / Leren tijdens ziekte
Ook bij afwezigheid door ziekte kan het onderwijs in sommige situaties worden voortgezet. Wanneer een leerling ziek is, dient dit door de ouders/verzorgers bij de school worden gemeld. Het is daarbij belangrijk om aan te geven hoe lang de ziekte waarschijnlijk gaat duren. Het is de verantwoordelijkheid van ouders en school samen om te zorgen dat de leerling ook tijdens de ziekte het onderwijsproces zoveel als mogelijk blijft volgen. Het continueren van het onderwijs, aangepast aan de problematiek, is belangrijk om leerachterstanden zoveel mogelijk te voorkomen en sociale contacten in stand te houden. Wanneer u meer wilt weten over onderwijs aan zieke leerlingen, dan kunt u informatie vragen aan de leerkracht c.q. mentor van uw zoon/dochter. Ook kunt u informatie vinden op de website van Ziezon, www.ziezon.nl, het landelijk netwerk Ziek Zijn en Onderwijs.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De Leerplichtwet kent geen snipperdagen, maar in bepaalde bijzondere omstandigheden kan wel extra verlof aangevraagd worden.
Vakantieverlof op grond van de Leerplichtwet moet u minimaal 8 weken van tevoren aanvragen bij de directeur. U kunt hierbij gebruik maken van formulieren die op school verkrijgbaar zijn. Vakantieverlof kan worden verleend onder de volgende voorwaarden:
- wegens specifieke aard van het beroep van één der ouders is verlof niet mogelijk binnen de officiële schoolvakanties tijdens het schooljaar (werkgeversverklaring verplicht, formulier opvragen bij de school); dit verlof mag maximaal éénmaal per schooljaar worden aangevraagd
- het verlof bedraagt niet meer dan tien schooldagen
- het betreft niet de eerste twee lesweken van het schooljaar. Toestemming wordt door de directie enkel verleend na ruggespraak met de leerplichtambtenaar.
Extra verlof in geval van andere gewichtige omstandigheden moet u bij de directeur aanvragen. Dit moet uiterlijk binnen twee dagen na het ontstaan van de verhindering. Ook hierbij kunt u gebruik maken van een op school te verkrijgen formulier. In de hierna te noemen gevallen kan, zolang het totaal aan een jongere te verlenen verlof het aantal van 10 verlofdagen in een schooljaar niet te boven gaat, verlof worden gegeven voor de hierna genoemde periode:
- voor het bijwonen van het huwelijk van bloed-of aanverwanten t/m de 3e graad van het kind
- bij het 12½-, 25-, 40-, 50-, en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders
- bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad van het kind
- bij overlijden van bloed- of aanverwanten t/m de 4e graad van het kind
- verhuizing van het gezin
- het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten lesuren kan gebeuren
- sommige religieuze feesten.
Zie de website van INNOVO (www.innovo.nl) voor de uitgebreide richtlijnen die zijn opgesteld conform de wettelijke kaders (wijziging Leerplichtwet per 1 januari 2012).