Kalender
Alle data die van u van belang zijn, worden vermeld in onze kalender. Deze kalender is via Parro aan alle ouders gestuurd als digitaal bestand en met elk kind op papier meegegeven, aan het begin van schooljaar.
Regels in en om de school
Daar waar veel mensen zijn, is het stellen van regels een noodzaak. Eigenlijk hebben we hierbij één belangrijk uitgangspunt waarop alle regels terug te voeren zijn. Het gaat hierbij om respect hebben. Alle voorkomende gevallen waarvoor geen aparte regel is, zullen wij vanuit deze basis terugvertalen naar onszelf, de kinderen en ouders. Met elkaar zijn wij verantwoordelijk voor de naleving van de gestelde regels:
· Op het plein mag niet worden gefietst
· In de school wordt rustig gelopen, dus je mag niet rennen en gillen
· Afval hoort in de prullenbak
· Er mag niet gerookt worden op het schoolplein of voor de ingang bij het hek.
· We houden rekening met elkaar.
Toezicht op het plein
Als kinderen in de ochtendpauze en tussen de middag buiten spelen is er toezicht op het plein door de eigen leerkracht en/of volgens een rooster.
Verkeerssituatie
ODBS Het Talent ligt in het buurtschap Mookhoek in een rustig en verkeersveilige woonwijk. De weg naar deze wijk is een drukke dijk, waar de maximumsnelheid 50 km is en waar wegversmallingen en flitspalen de snelheid beperken. De dijk is afgezet met rijstroken voor fietsers. Veel kinderen wonen niet om de hoek en worden (zeker bij slecht weer) regelmatig met de auto naar school gebracht. Dat is ook volkomen logisch. Wij krijgen klachten van ouders, omwonenden en de politie over het parkeren en het rijden bij school. Er zijn ook kinderen die lopend of op de fiets naar school komen. Zij kunnen onverwacht oversteken of slingeren met hun fiets. Er ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties bij en om school. Als u uw kind met de auto naar school brengt, willen wij u dringend verzoeken op het volgende te letten: Parkeer NIET direct voor de in- en uitgangen van de school Houd veel rekening met de kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals ouders en kinderen op de fiets en voetgangers. Rijd voorzichtig op de dijk (50 km) en in de wijk (30 km).
Ontruimingsplan
In geval van brand of een andere noodsituatie beschikt de school over een ontruimingsplan. In elk klaslokaal is een uittreksel van dit plan aanwezig. Er staat in aangegeven wat er bij een eventuele ontruiming moet gebeuren. De kinderen zijn op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van een ontruimingsalarm en de te volgen procedure. Het is de bedoeling dat er elk jaar een ontruimingsoefening wordt gehouden. In geval van ontruiming van de school zullen de kinderen groepsgewijs onder leiding van de leerkracht naar een vooraf aangeduide plaats worden gebracht. Er zijn 4 BHV-ers op school aanwezig om bij eventuele ontruiming te kunnen begeleiden.
Gebouw en plein
In 2010 is het gebouw grondig gerenoveerd en is met zijn frisse kleuren en digitale schoolborden een moderne school. De school heeft 4 grote lokalen, waarvan één zeer ruim lokaal is ingericht voor groep 1-2 (kleutergroep). De overige drie lokalen worden gebruikt door twee groepen en komen uit op de hal, die is ingericht voor zelfstandig werk en wordt gebruikt voor activiteiten voor de hele school. Het grote schoolplein gelegen aan de achterkant van de school, is omringd met struiken en grote bomen. Op het schoolplein staan verschillen speeltoestellen voor zowel jongere als oudere kinderen.
Nieuwbouw
In de nabije toekomst (medio 2025) zal er een nieuw gebouw gerealiseerd worden. Voor een kleine kern als Mookhoek is het bijzonder dat het gebouw een multifunctionele functie zal krijgen door samenwerking tussen drie partijen, te weten: ODBS Het Talent, Het Verenigingsgebouw en de Kinderopvang van De Hoeksche School. In het gebouw zal onderwijs en opvang verzorgd gaan worden. Bovendien kan er door de kinderen gegymd worden. Ook kunnen de inwoners van Mookhoek in de avonduren het verenigingsleven vormgeven en genieten van ontmoetingen. Op dit moment zit de nieuwbouw nog in de tekenfase en kijken we uit naar de realisatie ervan.
Beleid Mobieltjes op school
Op school is het gebruik van de GSM niet toegestaan. Kinderen die verder van school wonen en op de fiets naar school komen, mogen in overleg met de groepsleerkracht wel een GSM mee naar school nemen, maar schakelen deze op school uit en geven de GSM in bewaring bij de leerkracht.
Internetprotocol
Kinderen maken gebruik van internet ter verrijking van het onderwijs: Om informatie te zoeken, contacten te leggen met kinderen van andere scholen en deskundigen te kunnen raadplegen. De software die in ontwikkeling is, verwijst meer en meer naar internetsites voor aanvullend, actueel of alternatief materiaal. Internetactiviteiten worden hiermee steeds meer onderdeel van methodes en leergangen. De software bij methodes kan door kinderen ook via internet benaderd worden. Op elke school van Stichting De Hoeksche School zijn samen met de kinderen en de leerkrachten gedragsafspraken gemaakt voor het gebruik van internet op school en vastgelegd in een internetprotocol. Dit protocol is na te lezen in het document Hoeksche School Veiligheidsbeleid.
Gebruik ICT
Onze school biedt de kinderen passende leerstof aan. Dankzij het gebruik van digitale leermiddelen zijn onze mogelijkheden om in de leerstof te differentiëren sterk toegenomen. Onze school gebruikt vangroep 3 tot en met 8 chromebooks. De chromebooks kunnen worden ingezet in de groepen 1 t/m 8 bij lezen, rekenen. Engels, verkeer, wereldoriëntatie, spelling.
Paarse vrijdag
Jezelf zijn is een feestje en een feestje moet je vieren! We doen als school op 10 december op onze eigen manier mee aan Paarse vrijdag. We vinden het niet van belang om mee te doen aan de landelijke uiting van Paarse Vrijdag omdat deze invulling niet past bij onze doelgroep en daarom kleuren wij niet paars. Vragen van kinderen daarover gaan we niet uit de weg. Wel vinden we het van belang vanuit het openbare karakter van de school dat alle kinderen leren, weten en begrijpen dat je mag zijn wie je bent en dat we diversiteit in welke zin dan ook, omarmen. We besteden in elke klas aandacht aan dit thema van diversiteit door een les te verzorgen die passend is bij het niveau van de kinderen en passend is bij de belevingswereld.
Parro
Parro is een app die op de telefoon of op de computer kan worden gebruikt. Ouders kunnen via Parro berichten lezen van school en foto’s bekijken. Ook de wekelijkse INFO wordt via Parro verstuurd.
Besmettelijke aandoeningen
Bij ziekte willen we ook graag weten welke ziekte uw kind heeft, zodat wij op de hoogte blijven van de heersende kinderziektes. Zeker rodehond moet doorgegeven worden, zodat we dat via een briefje op de deur kenbaar kunnen maken.
Luizen
Als een kind luizen of neten heeft, kan het daar niks aan doen. Wel is het van belang om tot actie over te gaan. Als we op school merken dat een kind luizen/neten heeft, bellen wij de ouder(s) zodat het kind kan worden opgehaald van school. Nadat het kind behandeld is met shampoo en/of met de speciale kam, kan het de volgende dag weer naar school komen, mits het kind vrij is van deze beestjes. Op school heeft elk kind een luizenzak om de jas in te doen. Deze zak gaat jaarlijks mee naar huis om te worden gewassen.
Corona
Voor het geval covid-besmettingen weer toenemen, wordt een protocol gehanteerd van De Hoeksche School. In overleg met het bestuur en de GGD wordt opgeschaald als dat noodzakelijk is.
Momenteel gelden de hygiëne maatregelen nog steeds op school. Als een kind corona heeft blijft het 5 dagen thuis en mag het weer naar school als het na 5 dagen klachtenvrij is. Als een kind corona heeft, verzorgen wij geen thuis onderwijs. Kinderen kunnen wel inloggen op systemen die op school worden gebruikt door de kinderen en waarde inligcode van is meegegeven, maar ouders kunnen niet verwachten dat we onderwijs verzorgen en op dit werk feedback geven.
Schoolmaatschappelijk werk
Het schoolmaatschappelijk werk is er voor u en al uw vragen met betrekking tot het opgroeien van uw kind(eren). U kunt hierbij denken aan gedrag van uw kind, moeilijkheden in de thuissituatie, als uw kind onzeker is, als er sprake is van echtscheiding of als u bepaalde twijfels en/of vragen heeft over de opvoeding.
Logopediste
Een logopediste komt aan het begin van het schooljaar de kinderen van groep 2 screenen. Indien nodig bespreekt ze haar bevindingen met de ouders en de leerkracht.
Schoolarts
In groep 2 en groep 7 worden de kinderen via de school opgeroepen voor een periodiek onderzoek door de schoolarts verbonden aan de GGD Zuid-Hollandse eilanden. Naar aanleiding van deze onderzoeken vindt er een kort overleg plaats tussen de groepsleerkrachten en de schoolarts.
Godsdienstonderwijs/humanistisch vormingsonderwijs
Op donderdagmiddag is er een speciale vakdocent in de school aanwezig die de kinderen godsdienstles geeft. Elk jaar inventariseert de school in maart/april welke behoefte ouders hebben met betrekking tot godsdienstonderwijs voor hun kind(eren). Aan de hand van de vraag, huren we het aanbod in bij www.vormingsonderwijs.nl
Eten en drinken op school
Wat is het fijn als je kind goed in zijn vel zit, op school goed kan opletten en veel energie heeft. Daarom hanteren we op school het GEZONDE beleid. Dit betekent dat de kinderen tijdens het tien-uurtje en tijdens de lunch gezonde voeding en drinken nuttigen. Wij verwachten dan ook dat de ouders er voor zorg dragen dat de brooddozen en bekers zijn gevuld met voedsel dat volgens www.hetvoedingscentrum.nl gezond is voor kinderen van de leeftijd 4-12 jaar.
Traktaties
Kinderen die jarig zijn mogen op school trakteren. De kinderen trakteren voor de pauze omstreeks 10.00 uur. Op school is een koelkast aanwezig, maar traktaties die koel moeten worden bewaard kunt u ook omstreeks tien uur op school brengen. Ook de leerkrachten vieren gezamenlijk hun verjaardag met hun klas en de hele school. Het is dan de gehele dag feest in de klas en de kinderen mogen voor hun juf of meester (zelfgemaakte) cadeautjes meebrengen. De leerkrachten vieren hun verjaardag tijdens Kabaaldag op de laatste donderdag van het schooljaar. De traktaties behoren niet tot ons GEZONDE beleid.
Nationaal Schoolontbijt
Het Talent doet ook dit jaar op dinsdag 2 november weer mee aan het Nationaal Schoolontbijt, dat wordt aangeboden door plaatselijke bakkers en Albert Heijn. We doen hier aan mee om ons GEZONDE beleid kracht bij te zetten en de kinderen te leren wat gezond eten en drinken is.
Kindpanel
Het aanleren van een democratische houding is essentieel in onze samenleving. De kinderen leren op schoolvaardigheden zoals rekenen en taal en ze leren hoe zij zich moeten gedragen. Wij willen dat kinderen nadenken en dat zij zich op respectvolle manier uiten als ze het er (niet) mee eens zijn. Denk na en kom op voor je mening, zeggen we in de klas. Zeg hoe jij erover denkt en respecteer een andere mening. Zo leren we kinderen om te gaan met diversiteit op basis van onze waarden. De school is de samenleving maar dan in het klein waar kinderen met vallen en opstaan oefenen in een democratische houding. En dat doen ze ook in hun klassenvergadering. Uit de midden- en bovenbouwgroepen zijn er 6 afgevaardigde gekozen door de klas. De raad komt samen met de directeur, 4 keer per jaar bij elkaar. Ze bespreken zaken die ze zelf inbrengen. Uit het kindpanel wordt jaarlijks 1 kind gekozen die deelneemt aan de Kinderraad van de stichting De Hoeksche School. Deze kinderraad komt bijeen op het bestuurskantoor en houdt zich praktisch bezig met waarden als rechtvaardigheid (omgaan met de ander en het andere) en weldadigheid (doe de ander en het andere goed).
Huiswerk
In de lagere groepen wordt incidenteel huiswerk gegeven. De kinderen uit de groepen 6,7 en 8 krijgen af en toe huiswerk op. Het gaat dan om het voorbereiden van een spreekbeurt, een voorleespresentatie of een werkstuk.
Werkstukken en spreekbeurten
Op onze school houden de kinderen van groep 5 een boekbespreking. Vanaf groep 6 houdt iedere leerling ook een spreekbeurt. Een spreekbeurt houdt in dat een kind de klas vertelt over een bepaald onderwerp. In de groepen 7 en 8 maken de kinderen ieder jaar een werkstuk. Het werkstuk wordt op school gemaakt en evt. ook thuis. Aan het begin van het schooljaar ontvangen de kinderen een blad waarop wordt uitgelegd wat van hen wordt verwacht als zij een werkstuk maken, of een spreekbeurt of een boekbespreking houden. In groep 6,7 en 8 heeft een spreekbeurt een ander onderwerp dan waarover zij een werkstuk maken (maakten).
Lezen
Onze school doet mee met de landelijke voorleeswedstrijd. Alle kinderen lezen voor de groep een stuk voor uit een zelfgekozen boek. De winnaar zal onze school vertegenwoordigen bij de voorleeswedstrijd regio Hoekse Waard. Ook doen we jaarlijks mee aan de Kinderboekenweek.
Bibliotheekboeken
Als onderdeel van het leesonderwijs lezen de kinderen boeken, die ze lenen uit de schoolbibliotheek. Wij hopen zo het leesplezier te stimuleren. De boeken staan in de hal van onze school en onze bibliotheekouders helpen de kinderen bij het uitzoeken van de boeken en zorgen ook voor de administratie en het onderhoud van de boeken. De kinderen gaan 1x per week in groepjes naar de hal om boeken uit te zoeken, die ze willen lezen. Iedere week mag elk kind twee boeken meenemen en ieder boek moet na twee weken weer worden ingeleverd. Is een boek na twee weken nog niet uit, dan moet het toch mee naar school worden genomen! De bibliotheekouder kan dan de leenperiode verlengen met een of twee weken. Wilt u er goed op letten, dat bibliotheekboeken op tijd mee naar school worden genomen?! Dit scheelt de bibliotheekouder een hoop werk. Het vervoeren van de boeken moet plaatsvinden in een stevige tas, maar nooit in de tas waarin etenswaar wordt vervoerd. Dit om vies worden en beschadiging van de boeken te voorkomen. En wilt u er thuis ook op letten, dat met een boek zorgvuldig wordt omgegaan en dat het niet kwijtraakt? Als een boek kwijtraakt moet dit worden vergoed! U als ouder kunt ook een bijdrage leveren in het stimuleren van het leesplezier. Praat regelmatig met uw kind over het boek en vraag hoe het gevonden wordt of lees eens een spannend stuk voor!
Kinderboekenweek
Wij besteden tijdens de Kinderboekenweek aandacht aan het thema van de Kinderboekenweek en promoten het lezen en voorlezen.
Voorleesontbijt
Het begin van de nationale voorleesdagen op woensdag 25 januari. Terwijl de kinderen ontbijten, wordt er voorgelezen.
Viering Blink en Sil
Als we een aantal weken aan een project hebben gewerkt, presenteren we aan de ouders wat we hebben geleerd door dansjes, versjes, gedichtjes of toneelspel. We presenteren aan de ouders op een kunstzinnige manier waar ons thema over ging. Tijdens de viering zijn alle ouders welkom.
Excursies
Elke periode organiseren we voor iedere groep een aantal passend bij de thema's van Blink en Sil Op School. Hierbij valt te denken aan een bezoek aan de bibliotheek, een boerderij, een theater, een museum of natuurpaden georganiseerd door het Hoeksche Waards Landschap (HWL). Per schooljaar wordt bekeken wat dit gaat omvatten en wanneer dit zal plaatsvinden. Via de Info wordt u geïnformeerd over de exacte data.
Schoolreis en schoolkamp
De groepen 1 t/m 5 gaan elk jaar één dag met schoolreis. De bestemming van de reis is Duinoord in Helvoirt en is gepland op 15 september. De groepen 6-7-8 gaan weer op schoolkamp. De kosten voor schoolreis zowel als het schoolkamp zijn vrijwillig en worden geïnd door middel van Schoolkassa op het rekeningnummer NL13RABO 036.18.11.179 ten name van Ouderraad Het Talent te Mookhoek. Meer informatie over het schoolkamp en de schoolreis kunt u inwinnen via de INFO en via de leerkracht of kunt u tegemoetzien in de weken voor schoolreis en het schoolkamp.
Scholenmarkt
Elk jaar organiseert o.b.s. De Schelf te ’s-Gravendeel een scholenmarkt voor kinderen van de groepen 7 en 8. Hier presenteren zich de scholen van voortgezet onderwijs, uit de Hoeksche Waard en Dordrecht, zich. De kinderen en ouders zijn op dinsdagavond 18 oktober 2022 van harte welkom.
Musical
De musical is al jarenlang een traditie. Aan het einde van het schooljaar van groep 8 wordt de musical op een middag en avond opgevoerd. Deze musical wordt gespeeld door kinderen van de bovenbouw.
Afscheid groep 8
De groep 8 neemt afscheid van klasgenoten en de school op de laatste week van het schooljaar. Terugkijken op het afgelopen jaar, een beetje weemoedig, spannend en natuurlijk heel leuk! Hoe we dit afscheid gaan vormgeven, gaan we nog bedenken en hoort u van ons.
Sinterklaasfeest
De kinderen vieren samen met de Sint en zijn Pieten de verjaardag van de Sint op vrijdag 2 december 2022. De dag na Sint mogen alle kinderen één cadeautje laten zien op school.
Kerstviering
Donderdags 22 december voor de kerstvakantie vindt de kerstviering plaats. Koningsspelen In het kader van Koningsdag doet de school mee aan de Koningsspelen op vrijdag 21 april. Op die dag houden we een sport- en spelochtend.
Vaderdag en moederdag
Bij ons op school kunt u rekenen op een mooi presentje gemaakt door de kinderen.
Fotograaf
Eenmaal per jaar komt er een schoolfotograaf op school die een foto van uw kind neemt en van de groep waarin uw kind zit.
Gym
Wij gymmen in het verenigingsgebouw van Mookhoek, de Apollohal in Strijen of op het sportveld bij de Viskil. Tijdens de gymlessen moeten de kinderen goede gymschoenen dragen. Als de gymschoenen ook buiten worden gebruikt moeten deze goed worden schoongemaakt, voordat ze weer in de zaal worden gedragen, als we binnen gymmen! Daar in het verenigingsgebouw een linoleumvloer ligt, die regelmatig in de was wordt gezet, is het van het grootste belang dat de kinderen gymschoenen dragen met zolen met een goed en stroef profiel en bijvoorbeeld geen balletschoentjes. De jongens dragen verder een kort sportbroekje met evt. een T-shirt en de meisjes een gympakje of ook een kort sportbroekje met een T-shirt. Ook als we op het sportveld gymmen is deze kleding verplicht. En het spreekt vanzelf, dat de kinderen hun gymkleding niet in het lokaal dragen tijdens de lessen. Op maandagmorgen en vrijdagmorgen gymmen alle groepen. Iedere week gymt groep 3 t/m 8 op maandagmorgen in de Apollohal in Strijen. Iedere week wordt de gymkleding door de kinderen weer mee naar huis genomen, zodat deze kan worden gewassen!
Aanschaf
Voor de kinderen van groep 1-8 is het van belang dat ouders gymkleding aanschaffen. Het gaat hierbij om een tenue en schoenen. Verder zijn er geen bijzondere zaken dir ouders structureel moeten aanschaffen. Zaken zoals schrijfgerei en papier krijgen ze allemaal van school.