Door de klachtenregeling, die door de overheid verplicht is gesteld, krijgen ouders en leerlingen wettige mogelijkheden hun klachten aan de orde te stellen. Onze school wil stimuleren, dat ouders en leerlingen een passend gebruik maken van deze wetgeving, omdat klachten door team en directie beschouwd worden als een hulpmiddel, een handreiking om een veilig schoolklimaat te behouden. Veiligheid op school in de praktijk van alle dag is voor kinderen, ouders en personeel van groot belang. Klachten kunnen gaan over bijvoorbeeld onderwijskundige zaken, pedagogisch klimaat, leerkrachten, discriminerend gedrag, geweld, pesten of vermoedens van seksuele intimidatie. Veruit de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in de school zullen in onderling overleg tussen ouders, leerlingen, personeel en directie op de juiste wijze afgehandeld kunnen worden. Indien dat echter niet mogelijk is, gezien de aard van de klacht of indien de afhandeling niet naar tevredenheid heeft plaatsgevonden, kan men een beroep doen op de klachtenregeling. In het stappenplan is een en ander schematisch weergegeven.
Voor het Reglement Klachtencommissie voor het Katholiek Onderwijs zie: http://www.geschillencommissiesbijzonderonderwijs.nl/sites/www.geschillencommissiesbijzonderonderwijs.nl/files/reglement_klachtencommissies_gcbo.pdf
Een exemplaar van dit reglement ligt ter inzage bij de schoolleiding en een exemplaar bij de contactperso(o)n(en) van de school. Voor de klachtenregeling van MosaLira zie: www.mosalira.nl
Stappenplan Klachtenregeling, Schema klachten- procedure en adres klachtencommissie.
Het stappenplan is de route die bij voorkeur wordt gevolgd bij de behandeling van een klacht op- dat deze zo zorgvuldig en efficiënt mogelijk wordt opgelost. Degene tot wie een klager zich met zijn klacht wendt, informeert de klager over dit stappenplan.
Stap 1.
De klager gaat met zijn klacht zo mogelijk in gesprek met degene tegen wie de klacht gericht is (de aangeklaagde), eventueel met ondersteuning vanuit de directie (oplossing tussen direct betrokkenen).
Stap 2.
Lukt stap 1 niet, of niet naar genoegen, dan kunnen klagers met hun klacht naar de schoolcontactpersoon binnen de school stappen. De schoolcontactpersoon zal het verhaal aanhoren en met u bekijken welke stappen u wilt en kan maken.
Vervolgstappen kunnen zijn:
a. om met tips, opnieuw de klacht met de aangeklaagde en / of directie van de school te bespreken en tot concrete afspraken te komen,
b. aanvragen van bemiddeling, of
c. het indienen van een officiële klacht. Het kan ook dat u geen vervolgstappen wilt zetten, in dat geval wordt de klacht wel anoniem geregistreerd. De schoolcontactpersoon informeert u over de mogelijkheid van advies, begeleiding en bijstand in het klachttraject door een van de vertrouwenspersonen.
Indien gewenst kan de schoolcontactpersoon u in contact brengen met de externe vertrouwenspersoon.
Stap 3.
De klager kan overgaan tot actie a, b, of c, eventueel met ondersteuning door een van de vertrouwenspersonen. Bij optie a & b, proberen we er samen uit te komen. Bij optie c, wordt er een officieel klachttraject gestart. Indien bespreken niet – of niet naar genoegen – tot een oplossing leidt, heeft het onze voorkeur om bemiddeling aan te vragen. Met bemiddeling wordt er recht gedaan aan beide partijen. Er wordt geluisterd naar argumenten en gevoelens, kortom: het complete verhaal komt op tafel. Samen wordt naar de beste oplossing gezocht en zo ontstaat er een win-winsituatie waar beide partijen tevreden mee kunnen zijn. Wanneer, nadat de bemiddeling is ingezet, geen bevredigende oplossing voor beide partijen wordt bereikt, staat het indienen van een officiële klacht alsnog open.
Stap 4.
Indien een officiële klacht wordt ingediend bij het bevoegd gezag of bij de landelijke klachtencommissie, wordt de klacht onderzocht door een klachtencommissie (landelijk of intern) en adviseert het bevoegd gezag hierover. De klachtencommissie geeft advies over:
a. de (on)gegrondheid van de klacht
b. het nemen van maatregelen
c. overige door het bevoegd gezag te nemen besluiten
Stap 5.
Binnen 4 weken na ontvangst van het advies van de klachtencommissie zal het bevoegd gezag het besluit hierop kenbaar maken aan:
a. de klager
b. aangeklaagde
c. klachtencommissie
d. directie school
Externe vertrouwenspersoon Voor het inschakelen van de externe vertrouwenspersoon kan contact worden opgenomen met:
MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding Bestuursondersteuner MosaLira tel. 043-35 40 133 [email protected]
Adres College van Bestuur MosaLira:
College van Bestuur MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding
Voorzitter College van Bestuur
Withuisveld 22 6226 NV Maastricht,
Tel. 043- 35 40 133
www.mosalira.nl [email protected]
Adres landelijke klachtencommissie:
Klachtencommissie voor het Katholiek Onderwijs
Ambtelijk secretaris dhr. Mr. H.N Nentjens
Postbus 82324 2508 EH DEN HAAG
Tel. 070-3 86 16 97
www.geschillencommissiesbijzonderonderwijs.nl [email protected]