IKC Vindingrijk

Burg. Wesselinkstraat 8 3145 SB Maassluis

Schoolfoto van IKC Vindingrijk

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Een kind is meer dan rekenen en taal, ook zijn sociaal-emotionele ontwikkeling, leeraanpak en creatief vermogen maken hem tot wie hij is. Een compleet kind is hoofd, hart én handen. Wij willen deze de vorderingen en ontwikkelingen van de kinderen hiervan zo goed mogelijk volgen en daarom maken wij gebruik van het IEP leerlingvolgsysteem en observaties. Alle verkregen gegevens worden voor alle kinderen van onze school vastgelegd en bewaard in het digitale leerlingdossier in ParnasSys.

Tevens maken we gebruik van een sociaal-emotioneel observatiesysteem ‘Op School’, ontwikkeld door Harry Janssens.

In de kleutergroep(en) wordt gewerkt met doelen om de ontwikkeling van de kinderen te volgen en in beeld te brengen. Hiervoor maken we gebruik van het programma MijnKleutergroep. Het doelenoverzicht van MijnKleutergroep geeft per doel weer op welk niveau de kinderen zitten. De leerkracht ziet in één oogopslag de zone van de naaste ontwikkeling en waar er tijdens de begeleiding, de activiteiten of instructiemomenten rekening gehouden moet worden.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Vanaf schooljaar 2023/2024 komt de eindtoets te vervallen en starten alle basisscholen in Nederland met de afname van de doorstroomtoets PO in groep 8. Voorafgaand aan de afname van deze toets in februari, ontvangen de leerlingen in januari al hun voorlopig schooladvies. Na de afname van de doorstroomtoets wordt dit schooladvies definitief en kunnen de leerlingen zich in een centrale aanmeldweek in maart aanmelden bij een middelbare school. Dit vergroot de kansengelijkheid en zorgt voor een betere doorstroming richting het voortgezet onderwijs. Aan de start van het schooljaar wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd in groep 8, waarbij ouders en verzorgers meer informatie krijgen over de procedure omtrent het schooladvies. 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wij kijken naar wat kinderen wél kunnen en proberen dat uit te bouwen. Met elkaar werken wij aan een positieve sociaal-emotionele omgeving voor elkaar. We leren waardering voor elkaar uit te spreken, benaderen elkaar positief en we leren kinderen hoe ze conflicten kunnen oplossen. Deze manier van werken helpt leerkrachten beter in te spelen op de behoeften en ontwikkeling van een leerling. Het helpt de kinderen zich competenter te voelen en meer grip te krijgen op zichzelf. Hun zelfvertrouwen groeit. Het stimuleert de samenwerking tussen kinderen en verbetert de sfeer in de groep. 

 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Iedereen is gelijk
  • Oplossingsgericht
  • Veiligheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven