Contact met de ouders en verzorgers vinden wij van essentieel belang. Het voedt en stimuleert de samenwerking tussen school en gezin. Op KBS De Pionier worden hiervoor ouderinformatieavonden, voorlichtingsavonden, rapportbesprekingen en inloopmomenten georganiseerd.
Om ouders op de hoogte te houden van de ontwikkeling van hun kind en ons te verantwoorden over de individuele opbrengsten, worden elk schooljaar twee rapporten opgesteld en is er gelegenheid voor vier oudergesprekken. Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek. Met de groepsleerkracht(en) kan dan van gedachten worden gewisseld over het beeld van de ouders over hun kind en worden doorgepraat over de onderwijsbehoefte van de leerling en een eventueel plan van aanpak. Dit gesprek is medio september. In november staan er facultatieve gesprekken gepland over de voortgang van de leerlingen.
Het eerste rapport verschijnt in februari. Tijdens het rapportgesprek, dat medio februari plaatsvindt, komen de resultaten, die op het eerste rapport staan aan bod. Eind april zijn er gesprekken gepland, die op aanvraag van de ouders of de leerkracht plaatsvinden.
De periodes waarin de oudergesprekken worden gehouden staan in het jaarboekje en op de website. De school streeft ernaar om de planning van de gesprekken tijdig te communiceren. Bij verhindering van ouders is het opnieuw inplannen van het betrokken gesprekken beperkt mogelijk.
Het kennismakingsgesprek met de leerkracht(en) en het rapportgesprek zijn voor alle ouders bedoeld, terwijl een eventueel derde gesprek en het gesprek naar aanleiding van het tweede rapport plaats vindt op uitnodiging van de leerkracht of op verzoek van de ouders. Uiteraard is er, los van de rapportavonden, gelegenheid om een persoonlijk gesprek met de leerkracht, remedial teacher, intern begeleider en/of de directeur te hebben. Voor het maken van een afspraak zijn de teamleden telefonisch na de lessen of per e-mail bereikbaar.
Aan het begin van elk nieuw schooljaar wordt een algemene informatieavond gehouden waarop u zowel algemene als meer specifieke informatie krijgt over de inhoud van het betreffende leerjaar. In de loop van het schooljaar zijn er dan nog een aantal inloopmomenten, waaronder een inloopavond. Het tijdstip van de inloopmomenten wordt gecommuniceerd via Parro. U kunt dan samen met uw kind het werk, dat de voorgaande periode is gemaakt, bekijken.
Echtscheiding
Het kind staat bij ons op school centraal. Daarom stellen wij het op prijs als oudergesprekken met beide ouders gelijktijdig gevoerd kunnen worden. Als ouders niet gezamenlijk op gesprek komen, gaan wij er in principe vanuit dat informatie tussen ouders gedeeld wordt. Soms is dat vanwege een scheiding moeilijk. De school handelt dan altijd conform wet- en regelgeving en volgens ons protocol “Omgaan met gescheiden ouders”. De opstelling van de school is principieel neutraal. Het protocol ligt ter inzage op school.
Schooladvies Voortgezet Onderwijs
Aan het eind van het schooljaar in groep 7 krijgen ouders van de groepsleerkracht de indicatie-VO te horen. Met deze indicatie kunnen ouders en leerlingen gericht scholen in de regio gaan bezoeken tijdens de open dagen. Begin groep 8 krijgen ouders uitgebreide informatie over de procedure van verwijzing naar het voortgezet onderwijs. Het schooladvies geeft aan welk type onderwijs volgens ons voor het betreffende kind het meest geschikt is. Wij kijken daarbij naar resultaten, talent, inzet, doorzettingsvermogen en belangstelling. Op basis van de expertise en ervaring van de leerkrachten, observaties, rapporten en het leerlingvolgsysteem van de voorgaande jaren wordt een inschatting gemaakt van het instroomniveau Voortgezet Onderwijs van de leerlingen. Dit gebeurt in commissie (alle betrokken bovenbouwleerkrachten en de intern begeleider denken mee) en onder verantwoordelijkheid van de directie.
De Pionier heeft ervoor gekozen om naast de eigen gegevens ook een onafhankelijk instrument, de NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijs), in te zetten ter ondersteuning van het opstellen van het advies. Met dit instrument worden de cognitieve capaciteiten van het kind in kaart gebracht.
In groep 8 (februari) wordt door de school het definitieve VO-advies geformuleerd. Dit advies krijgen ouders voor het adviesgesprek thuisgestuurd. Tijdens het adviesgesprek wordt het formulier afgerond, waarna de groepsleerkracht de leerlingen gaat aanmelden op het voortgezet onderwijs. In april volgt de centrale eindtoets. Naar aanleiding van de uitslag hiervan kan het advies nog naar boven worden bijgesteld. Naar beneden bijstellen van het advies is niet toegestaan.
Scholen voor voortgezet onderwijs berichten ouders en leerlingen in mei over de definitieve aanname.