Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
De scores van Sterrenwachter Loosdrecht en Sterrenwachter Hilversum zijn samen verwerkt door DUO.
Let op: Voor de beoordeling van schooljaren 2021/2022 en 2022/2023 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
In onze jaarplanning zijn vaste meet- en bespreekmomenten opgenomen voor de didactische ontwikkeling. Bij de toetsing maken we gebruik van methodetoetsen, niet-methodegebonden toetsen (IEP-toetsen) en observaties. Per leerling vullen we de belemmerende en stimulerende factoren in, zowel didactisch als sociaal-emotioneel.
Deze gegevens gebruiken wij om ons onderwijs aan te passen aan de onderwijsbehoeften van onze leerlingen. We werken cyclisch en opbrengstgericht: na de reguliere IEP-meting maken we de balans op, op groepsniveau en op individueel niveau. De resultaten worden geanalyseerd en per bouw besproken met de leerkrachten en intern begeleider. We gebruiken hiervoor gegevens uit Parnassys, ons leerlingvolgsysteem, dat ons een overzicht geeft van de ontwikkelingen op niveau van de school, leerjaar, groep en individuele leerling. Naar aanleiding van de analyse en de opbrengsten maken we een plan voor de volgende periode. Dit doen we op drie verschillende niveau’s:
- weer (herhaling van instructie en extra oefening)
- basis
- meer (extra uitdaging)
Een meer uitgebreide beschrijving staat in ons SchoolOndersteuningsProfiel op onze website: website https://www.sterrenwachterloosdrecht.nl
De informatie betreft Sterrenwachter Loosdrecht en Sterrenwachter Hilversum.
Op onze school besteden we veel tijd en energie aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Samenwerken, helpen en hulp ontvangen, feedback geven en ontvangen, voor jezelf opkomen en meebewegen, zijn vaste onderdelen van onze schooldagen. We bespreken met elkaar welke afspraken we willen om prettig te kunnen samenleven en samenwerken. We bespreken situaties die goed gaan en kijken hoe iets beter kan. We zien de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen als iets dat continue aandacht vraagt en niet iets dat zich beperkt tot een specifiek lesuur. Op onze school heerst een sterk pedagogisch klimaat.
De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.