De Parkschool

Onderste Sittarderweg 4 6141 AZ Limbricht

  • Zelfstandig werken met ontwikkelingsmaterialen
  • Snoezelen om het juiste niveau van alertheid te bereiken
  • Handballen tijdens de gymles
  • Zwemles in de Hateboer

In het kort

Toelichting van de school

Dit SchoolVenster biedt u inzicht in de resultaten van SO de Parkschool. De gegevens zijn afkomstig van DUO, de Inspectie en de Parkschool zelf. Waar nodig wordt bij de cijfers en feiten een toelichting gegeven. Zo biedt dit SchoolVenster u betrouwbare en genuanceerde informatie over de schoolprestaties.

De resultaten van VSO de Parkschool zijn te vinden op de VO-pagina van de Parkschool (https://scholenopdekaart.nl/middelbare-scholen/limbricht/8520/de-parkschool/).

De Parkschool, ressorterend onder de Stichting Kindante, biedt een vorm van speciaal onderwijs aan een specifieke groep leerlingen, namelijk kinderen die zeer moeilijk leren. De school is voor hen de enig mogelijke vorm van onderwijs en dus meestal eindonderwijs. We streven er naar een stimulerend en uitlokkend klimaat te bieden. Een sfeer van geborgenheid en veiligheid is de basis van het leren. De school gaat uit van de mogelijkheden en beperkingen van alle individuele kinderen. Respect voor elk kind staat voorop.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Brede vorming
  • Leren leren, leren leven
  • Uitgaan van mogelijkheden
  • Adaptief onderwijs
  • Opbrengstgericht & datagestuurd

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

De Parkschool biedt een vorm van speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende leerlingen (IQ tot 70) in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. De Parkschool kent een SO-afdeling, voor leerlingen van 4 tot 12/13 jaar, en een VSO-afdeling voor leerlingen van 12 tot 18 jaar. SO/VSO de Parkschool is voor de meeste leerlingen eindonderwijs.

De Parkschool is een regioschool met ongeveer 230 leerlingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
103
Landelijk gemiddelde
95

Bron

Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd

Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar verblijfsjaar en naar leeftijd. Het verblijfsjaar is het totaal aantal jaren dat de leerling op het speciaal onderwijs zit. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Op de website van Kindante staat de onderwijstijd in het basisonderwijs beschreven (https://kindante.nl/documenten/onderwijstijd/). Deze informatie is ook op het SO van toepassing. Voor de leerlingen van het VSO van de Parkschool is de onderwijstijd 1.000 uren per leerjaar. Dit geldt zowel voor het uitstroomprofiel dagbesteding als voor het uitstroomprofiel arbeid.

- In principe blijven alle leerlingen van de Parkschool over op school. Bij goed weer kunnen de leerlingen buiten op de speelplaats verblijven. Bij slecht weer vindt het overblijven binnen plaats. Personeel van de Parkschool houdt via een rooster bij toerbeurt toezicht gedurende het overblijven.
- De leerlingen van SO1, (de aanvangsgroep) hebben in principe iedere woensdag vrij. Echter is er altijd een uitzondering mogelijk en gaat dit altijd in overleg met de ouders. 
- Bij aanhoudende extreme temperaturen kunnen de schooltijden tijdelijk aangepast worden.

Schoolfruit.
De Parkschool ontvangt in schooljaar 2024-2025 een subsidie vanuit het jeugdeducatiefonds. Met deze subsidie zorgen wij dat iedere klas wekelijks een krat groenten en fruit ter beschikking heeft. Iedere dag genieten de leerlingen van een gezonde snack.


Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

In sommige gevallen verloopt het onderwijsproces niet zonder slag of stoot en is er sprake van grensoverschrijdend gedrag. Om in dergelijke situaties planmatig, verstandig en consequent te kunnen handelen, is een houvast belangrijk (curatieve aanpak). Op alle vormen van ongewenst gedrag volgt hoe dan ook een consequentie. Aangezien er tussen de leerlingen van de Parkschool grote verschillen bestaan, is de sanctie op maat. Het protocol grensoverschrijdend gedrag biedt hier handreikingen voor.

Het veiligheidsplan beschrijft het beleid van de Parkschool op het gebied van agressie, geweld, seksuele intimidatie en pesten.

De team-trainingen voor het omgaan met agressie blijven een speerpunt in onze schoolontwikkeling.

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

Passend Onderwijs bij de Parkschool

De Parkschool, onderdeel van het samenwerkingsverband Westelijke Mijnstreek, zet zich samen met schoolbesturen en andere scholen in voor passend onderwijs voor alle leerlingen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Kindante, zowel in het Nederlands (https://kindante.nl/documenten/passend-onderwijs-zuid-limburg/) als in het Engels (https://kindante.nl/documenten/inclusive-primary-education-in-south-limburg/).

Samenwerking met Ketenpartners

De Parkschool werkt nauw samen met diverse ketenpartners om de zorg en ondersteuning voor haar leerlingen te optimaliseren. Deze samenwerking kan gericht zijn op een warme overdracht van leerlingen (bijvoorbeeld met KDC en MKD), op directe zorg voor de leerlingen (in samenwerking met Daelzicht, Stichting MEE, GGD, Centrum voor Jeugd en Gezin, de gemeente), of op de uitwisseling van kennis en ervaringen (met partners zoals MaatKRACHT, Kwadrant, en via IB-overleg).

Intensieve Samenwerking met Daelzicht

Sinds 2019 werkt de Parkschool intensief samen met zorgpartner Daelzicht binnen de doelgroeparrangementen onderwijs-jeugdhulp (DGA). Dankzij gemeentelijke subsidies in Zuid-Limburg kunnen zorgverleners nu in de school zelf ondersteuning bieden aan leerlingen, wat voorheen via individuele beschikkingen onder de jeugdwet verliep. Deze aanpak zorgt voor een preventievere benadering en biedt ook voordelen voor andere leerlingen in de klas. Sinds de invoering van DGA is er meer rust in de klas door de aanwezigheid van vaste zorgbegeleiders die nauw samenwerken met leerkrachten en assistenten. Voor leerlingen met een WLZ-indicatie worden afspraken gemaakt met ouders en Daelzicht over de inzet van het WLZ-budget voor zorgondersteuning op school.

Samenwerking met KDC 't Steyntje

Sinds het voorjaar van 2018 komen er kinderen van KDC 't Steyntje naar de Parkschool om de overgang naar school te vergemakkelijken. Deze samenwerking biedt 't Steyntje onderwijskundige ondersteuning en de Parkschool zorgkundige inbreng.

Samenwerking binnen Cluster MaatKRACHT

Stichting Kindante omvat momenteel vier scholen voor speciaal basisonderwijs (SBO), speciaal onderwijs (SO), en voortgezet speciaal onderwijs (VSO):SBO Het Mozaïek / SBO de Blinker (gefuseerd per september 2024)SBO de HorstSO/VSO XaveriusSO/VSO de ParkschoolDeze scholen werken gezamenlijk binnen het cluster MaatKRACHT om de kwaliteit van onderwijs en zorg verder te verbeteren.

Terug naar boven