Kindcentrum De Pleiaden

Pleiadenplantsoen 63 1973 BS IJmuiden

  • Schoolfoto van Kindcentrum De Pleiaden
  • Schoolfoto van Kindcentrum De Pleiaden
  • Schoolfoto van Kindcentrum De Pleiaden
  • Schoolfoto van Kindcentrum De Pleiaden
  • Schoolfoto van Kindcentrum De Pleiaden

Het team

Toelichting van de school

Binnen Kindcentrum De Pleiaden is een warm team werkzaam dat geniet van het vak en dit met plezier uitoefent. Binnen ons team vinden wij samenwerking, een fijne sfeer en respect hebben voor elkaar belangrijk. Dit dragen wij ook uit naar de kinderen. Wij zorgen ervoor dat kinderen met plezier naar Kindcentrum De Pleiaden komen en dat zij zich zo optimaal mogelijk ontwikkelen. Het team werkt graag samen, leert van- en met elkaar en is continu in ontwikkeling.

ICT-coördinator

Binnen Kindcentrum De Pleiaden is een ICT-coördinator aanwezig die de ontwikkelingen rondom digitale geletterdheid in de gaten houdt en het team hierin meeneemt. De ICT-coördinator ontwikkelt samen met het team beleid rondom digitale geletterdheid.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Ons bestuur beschikt over een vervangingspool. Door de krapte op de onderwijsmarkt komt het voor dat de duo leerkracht of een andere parttime leerkracht de afwezige leerkracht vervangt. Kindcentrum De Pleiaden heeft daarnaast een vervangingsprotocol opgesteld, waarin vermeld wordt hoe wij handelen wanneer er geen leerkracht beschikbaar is. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Wij vinden het belangrijk dat kinderen samen in één groep zitten met één of twee vaste leerkrachten. Vanuit deze veilige basis zullen wij differentiëren. Wij streven naar een onderwijsvorm waarbij de basisvakken zoals rekenen, spelling, lezen en schrijven in de ochtend goed gestructureerd in verschillende niveaus worden aangeboden in een leerstofjaarklassengroep met de vaste leerkracht(en).

In de middag richten wij ons meer op het thematisch werken, waarbij zaakvakken (aardrijkskunde, biologie en geschiedenis), techniek en creatieve vakken geïntegreerd worden in een thema en zo worden aangeboden. 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Alle leerlingen binnen Kindcentrum De Pleiaden krijgen 2x in de week gymles van een vakleerkracht bewegingsonderwijs. De kleuters gymmen in de speelzaal van de school, de leerlingen uit groep 3 t/m 8 gymmen in sporthal Zeewijk.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Samenwerking Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond
De school is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond. Binnen dit samenwerkingsverband zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van Passend Onderwijs op de verschillende scholen. Deze afspraken zijn vastgelegd en terug te vinden in het ondersteuningsplan van de school en in de notitie basisondersteuning, beide van het SWV PO IJmond.

In het schoolondersteuningsprofiel omschrijft de school hoe de leerlingen met een extra ondersteuningsvraag begeleid worden zodat de school, waar mogelijk, thuisnabij onderwijs kan realiseren voor de kinderen uit de schoolomgeving. De school kiest ervoor om een goede en brede basisondersteuning te bieden aan alle leerlingen. 

Het schoolondersteuningsprofiel van De Pleiaden kunt u inzien op de website. Daarin staat beschreven welke middelen en mogelijkheden wij bieden voor extra ondersteuning van leerlingen. Deze extra ondersteuning kan gegeven worden door de eigen leerkrachten of met extra expertise en middelen vanuit het samenwerkingsverband. Onze samenwerkingspartner op het gebied van passend onderwijs is SWV Passendonderwijs IJmond. Meer informatie kunt u vinden op www.passendonderwijsijmond.nl.

Het Samenwerkingsverband huldigt de visie van thuisnabij onderwijs voor zoveel mogelijk leerlingen, ook als er extra ondersteuning nodig is. Dat betekent dat er gedacht wordt vanuit mogelijkheden van kinderen en niet vanuit beperkingen. Bij het realiseren van dit  Passend Onderwijs wordt niet alleen gekeken naar de mogelijkheden van het kind, maar ook naar de mogelijkheden van de school zelf, zodat zo goed mogelijk kan worden aangesloten bij de ondersteuningsbehoeften van elk kind.

Soms heeft een kind meer ondersteuning nodig dan de school vanuit de eigen middelen kan bieden. In dat geval zoekt de school, samen met de ouders, naar een passende oplossing. Deze oplossing kan bestaan uit extra ondersteuning op de eigen school met behulp van middelen of expertise vanuit het Samenwerkingsverband. In een enkel geval zal samen met de ouders worden gezocht naar een plaats op een andere school met een beter passend aanbod. Hierin worden school en ouders ondersteund door het Samenwerkingsverband en het schoolbestuur.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Op Kindcentrum De Pleiaden vinden wij het belangrijk dat leerlingen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. De specialisten binnen de school zorgen ervoor dat er goed onderwijs wordt gegeven. Daarnaast zijn er op Kindcentrum De Pleiaden meerdere onderwijsassistenten werkzaam, die individuele leerlingen en groepjes leerlingen begeleiden en ondersteunen. Daarnaast ondersteunen de onderwijsassistenten de leerkrachten en zorgen wij er samen voor dat alle leerlingen op het eigen niveau worden uitgedaagd.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

De Pleiaden is een Kindcentrum. Peuteropvang, voor- en naschoolse opvang en de (openbare) basisschool zitten onder één dak. Er is een aanbod voor leerlingen met een VVE indicatie. Deze leerlingen krijgen een extra taalaanbod.

Een veilige basis is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen voelen zich thuis op Kindcentrum De Pleiaden. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten onderhouden korte lijnen, stemmen programma’s op elkaar af en bouwen een hechte band op met een kind. 

Kleuteronderwijs
Wij werken met heterogene kleutergroepen binnen Kindcentrum De Pleiaden. Dat wil zeggen dat de kleuters van alle leeftijden (4, 5 en 6 jaar) bij elkaar zitten. Dit heeft een pedagogische reden. Op deze wijze ontstaan er namelijk groepen waarin kinderen elkaar goed kunnen helpen en elkaar stimuleren in hun ontwikkeling.

Bijkomend voordeel is dat de instroom van nieuwe kleuters over alle kleutergroepen verdeeld kan worden. Er ontstaan zo in opbouw en samenstelling gelijkwaardige kleutergroepen. De meeste activiteiten in de kleutergroepen worden in de hoeken zoals de bouwhoek, huishoek, lees- en schrijfhoek aangeboden. Er is ook een wisselhoek waarin verschillende thema's aan de orde komen.

Bij de thema's wordt bekeken of er zinvolle excursie mogelijkheden zijn. Het lijkt of er in de eerste jaren van de basisschool volop wordt gespeeld. Het is echter niet alleen spelen. Het spel past binnen het kader van de ontwikkeling van het jonge kind.

Terug naar boven