IKEC Hoorn

Wilhelminalaan 1a 1623 MA Hoorn

Schoolfoto van IKEC Hoorn

Het team

Toelichting van de school

Bewegingsonderwijs / gymles 

Er wordt op het IKEC Hoorn twee keer per week bewegingsonderwijs verzorgd door een vakleerkracht. Een les duurt 45 minuten. Kinderen worden in de gymles verwacht met gymkleding (en gymschoenen voor domein 3 en 4).

Extra sportactiviteiten

Elk schooljaar krijgen we de schoolsportagenda vanuit de gemeente Hoorn. Per schooljaar wordt er bekeken aan welke sportactiviteiten we kunnen deelnemen. Daarnaast hebben we een jaarlijkse sportdag en de Koningsspelen (spelletjesdag). We proberen naast de reguliere gymlessen ook verschillende sportclinics aan te bieden, om zo de kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten en verenigingen. Verder bieden wij ook wekelijks extra gymles aan na schooltijd. De kinderen kunnen zich hiervoor vrijwillig inschrijven. Deze lessen worden gegeven door vakleerkrachten. De kosten hiervoor zijn €2,- per les.  

Motorische Remedial Teaching (MRT)

MRT kan gedefinieerd worden als het verlenen van extra onderwijshulp in het kader van de bewegingsopvoeding. Zij richt zich op de ontwikkeling van het bewegingsgedrag van het kind. Voor veel cognitieve vakken, met name voor lezen en rekenen, bestaat extra hulp in de vorm van extra ondersteuning. Als kinderen in de klassensituatie niet mee kunnen komen, bestaat de mogelijkheid tot extra ondersteuning. Dit geldt ook voor het bewegingsonderwijs. De algemene doelstelling van MRT kan omschreven worden als het behouden of verkrijgen van plezier in spelen en bewegen, waardoor ook minder vaardige bewegers een langdurige bewegingsmotivatie kunnen ontwikkelen. Het succesvol deelnemen aan bewegingssituaties die het kind dagelijks tegenkomt staat hierbij centraal. Daarnaast is het bij MRT erg van belang dat de ouders van het kind betrokken worden bij het proces.

https://www.mrtinbeweging.net/mrt

   

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Verlof van de leerkrachten en assistenten

Enkele leerkrachten volgen cursussen onder schooltijd of zij hebben een dag buitengewoon verlof. In dergelijke gevallen neemt een invalkracht, indien mogelijk, de groep over. Als leerkrachten ziek worden, doen wij alle moeite om voor de groep een vervangende leerkracht te zoeken, soms wordt er intern geschoven. Er zijn grote tekorten aan leerkrachten, het is niet altijd mogelijk om een vervangende leerkracht te vinden. In dat geval zullen kinderen verdeeld worden over andere groepen en in het minst gunstige geval moeten kinderen thuis blijven.


Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

De lesdag start om 08.45 uur en de lessen eindigen om 14.15 uur. De kinderen hebben per dag een half uur pauze. De dag wordt zo opgebouwd dat leermomenten en rustmomenten elkaar afwisselen.   

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Vijf Locaties in Hoorn

De lesdag start om 08.45 uur en de lessen eindigen om 14.15 uur. De kinderen hebben per dag een half uur pauze. De dag wordt zo opgebouwd dat leermomenten en rustmomenten elkaar afwisselen.   

Locatie Wijdenes

Ma, di, do en vrij 9.00 uur – 14.30 uur

Woe 9.00 uur – 12.00 uur

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Toelichting op onderwijsconcept

Het Integraal Kind en Expertise Centrum Hoorn (IKEC) zijn scholen voor Speciaal Basisonderwijs en vormen samen met Speciaal Onderwijs, jeugdhulp en kinderopvang met ingang van schooljaar 2020-2021 het IKEC Hoorn. Jeugdhulp, opvang en onderwijs wordt op het IKEC Hoorn in samenhang geboden op zes locaties. Alle kinderen verdienen een passende plek in het onderwijs. Voor de kinderen die op het IKEC Hoorn zitten, kiezen we voor het samenwerken van SO cluster 3 en 4 en SBO met opvang en jeugdhulp. Deze samenwerking is integraal en komt tegemoet aan de ondersteunings- en onderwijsbehoeften van de naar het IKEC Hoorn verwezen kinderen.

Kinderen op het IKEC Hoorn beschouwen we als kinderen met mogelijkheden en bijzondere eigenschappen die om speciale aanpassingen vragen. Op onze school zitten kinderen met speciale onderwijs- en ondersteuningsbehoeften op zowel didactisch als sociaal emotioneel gebied naast ontwikkeling belemmerende thuissituaties. Dit vraagt kennis van verschillende deskundigen. Met die mogelijkheden gaan we op maat aan de slag en vragen we ons steeds af: wat betekent dit voor ons handelen en aanbod. We zijn gestart met het IKEC Hoorn waar zorg, onderwijs en opvang in samenhang wordt verzorgd volgens de visie van het Integraal Kind en Expertise Centrum.  

Onze visie op passend onderwijs

Alle kinderen verdienen een passende plek in het onderwijs. Zij hebben recht op onderwijs dat hen uitdaagt en rekening houdt met hun ondersteunings- en onderwijsbehoeften. We richten ons dan ook op de ontwikkeling van elk kind binnen zijn/haar mogelijkheden. Elk kind hoort erbij. We denken, praten en doen inclusief voor de doelgroep bij ons op het IKEC Hoorn. Voor deze doelgroep kijken we altijd of terugkeer naar het regulier onderwijs mogelijk is. In onze visie zal er altijd een groep kinderen zijn die de veilige, voorspelbare en uiterst gestructureerde omgeving van het IKEC Hoorn nodig hebben. Op het IKEC Hoorn willen we zorg-onderwijsarrangementen zodanig vormgeven dat de kinderen niet de regio uit hoeven.

Motto van het IKEC Hoorn: "Samen voor de ontwikkeling van het kind, met één sterke pedagogische basis".

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Door de regiegroep ondersteuningsstructuur zijn de volgende doelen voor 2023-2024 geformuleerd:

- De diverse arrangementen (zoals  SBO/SO, KOG, OZA-groep, OZA-arrangementen) verder beschrijven en uitwerken.
- Kwaliteitskaart opstellen m.b.t. uitstroomprofiel.
- Het format van het IPP dit schooljaar invoeren bij de nieuwe kinderen. 
- Scholing medewerkers in het doelgroepenmodel voortzetten.
- Ouders meenemen in het IPP en het doelgroepenmodel.
- Borgen en evalueren van bestaande kwaliteitskaarten.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Voorschoolse en naschoolse opvang

IKEC Hoorn biedt voor- en naschoolse opvang voor kinderen van 2 tot 13 jaar. De pedagogisch medewerkers zorgen voor een gevarieerd en uitdagend aanbod aan activiteiten. Voorop staat dat kinderen in hun vrije tijd samen kunnen spelen en ontspannen. Kinderen die op locatie Scheerder zitten maken gebruik van de opvang op deze locatie. De kinderen die op locatie Eikstraat, Abbingstraat, Wilhelminalaan en Tweeboomlaan zitten, maken gebruik van de opvang op locatie Wilhelminalaan.

In de schoolvakanties biedt IKEC Hoorn vakantieopvang.

De vakantieopvang vindt plaats op de locatie waar het kind altijd naar toe gaat.

Op het IKEC Hoorn worden jaarlijks een viertal studiedagen georganiseerd.

Dit betekent dat de opvang op die dag ook gesloten is.

De opvang is geopend van 07.00 tot 18.00.

De inschrijving, plaatsing en betaling van de opvang verlopen via Stichting Kinderopvang West-Friesland. U schrijft uw kind in en ontvangt een plaatsingsovereenkomst.


Terug naar boven