Interconfessionele Basisschool De Caleidoscoop

Hammarskjoldstraat 236 2131 VN Hoofddorp

  • De kinderen krijgen op De Caleidoscoop volop de gelegenheid om te bewegen.
  • Op De Caleidoscoop besteedt men veel aandacht aan het ontwikkelen van creativiteit.
  • Op de Caleidoscoop leren de kinderen om samen te werken.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

In het laatste jaar van de basisschool maken alle leerlingen een doorstroomtoets. Dit is verplicht. Met de doorstroomtoets kunnen leerlingen laten zien wat ze op de basisschool hebben geleerd. De leerkracht geeft de leerling een advies voor het onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs.
Goede resultaten bieden perspectief op een mooie opleiding en, als het even kan, een prachtige carrière. Tegelijkertijd vinden we dat onze opdracht veel breder is: de ontwikkeling van talenten, het stimuleren van waarden als trouw en doorzettingsvermogen zijn voor ons minstens even belangrijk. Wij maken op onze school de doorstroomtoets van Leerling in Beeld. Is de score op de toets hoger dan het advies, dan moet de school het advies heroverwegen. Bij een lagere score hoeft dit niet. De eindtoets is geen examen, leerlingen kunnen niet slagen of zakken.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten worden schoolbreed geanalyseerd, besproken en verwerkt in Leeruniek. Zie voor de werkwijze ons zorgverbredingsdocument. Daar waar nodig en gewenst worden de resultaten als school in het geheel omgezet in een schoolbrede aanpak. 

Zie ook organisatie van ons onderwijs.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Eind groep 6 krijgen de leerlingen een orienterend advies. Eind groep 7 krijgen de leerlingen een voorlopig advies. In januari/februari in groep 8, ontvangen de  leerlingen het definitieve advies. Als een leerling overstapt naar een andere school, dan is onze school wettelijk verplicht om de nieuwe school gegevens over die leerling te verschaffen in een onderwijskundig rapport. Hierin staan alleen die gegevens die relevant zijn voor de nieuwe school om de leerling goed te kunnen begeleiden en te laten leren. De ouders hebben te allen tijde inzagerecht in het overstapdossier. Met behulp van een landelijke standaard, Overstapservice Onderwijs (OSO), kunnen scholen deze gegevens veilig, eenduidig en betrouwbaar digitaal uitwisselen.

Halverwege groep 8 maken alle leerlingen een doorstroomtoets. Dit is verplicht. Met de doorstroomtoets kunnen leerlingen laten zien wat ze op de basisschool hebben geleerd. De leerkracht geeft de leerling een advies voor het onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. Wij maken op onze school de doorstroomtoets van Cito. Is de score op de toets hoger dan het advies, dan moet de school het advies heroverwegen. Na de heroverweging kan het advies eventueel worden bijgesteld. Bij een lagere score hoeft dit niet. De doorstroomtoets is geen examen, leerlingen kunnen niet slagen of zakken. Resultaten eindtoets 2023:   Behaald percentage Lezen 1F 100% 2F 87% Taalverzorging 1F 100% 2F 77% Rekenen 1F 100% 1S 50%   Schooladviezen Eind groep 6 krijgen de leerlingen een oriënterend advies. Eind groep 7 krijgen de leerlingen een voorlopig advies. In december in groep 8, ontvangen de leerlingen het laatste voorlopig advies. Na de uitslag van de doorstroomtoets ontvangen de kinderen een definitief schooladvies. Als een leerling overstapt naar een andere school, dan is onze school wettelijk verplicht om de nieuwe school de gegevens over de leerling te verschaffen in een onderwijskundig rapport. Hierin staan alleen de gegevens die relevant zijn voor de nieuwe school om de leerling goed te kunnen begeleiden en te laten leren. De ouders hebben te allen tijde inzagerecht in het overstapdossier. Met behulp van een landelijke standaard, Overstapservice Onderwijs (OSO), kunnen scholen deze gegevens veilig, eenduidig en betrouwbaar digitaal uitwisselen.  Hoe scoren we op De Caleidoscoop? Gemiddeld wordt er op de cito-eindtoets boven het landelijk gemiddelde gescoord. In 2020 is door de Coronacrisis geen cito-eindtoets gemaakt. In 2021 was de gemiddelde score 540,5.  In 2022 scoorden we ook weer ruim boven het landelijk gemiddelde met 537,8. In 2023 scoorden we een gemiddeld van 538,7. Ook dit is boven het landelijk gemiddelde.    

In schooljaar 2022-2023 zijn er 52 leerlingen uitgestroomd: VWO: 16 leerlingen HAVO/VWO: 12 leerlingen HAVO: 6 MAVO/HAVO: 3 MAVO: 6 leerlingen Kaderberoeps: 2 leerlingen Basisberoeps: 0 leerlingen Praktijkonderwijs: 0 leerlingen
In het schooljaar 2021-2022 zijn er 48 leerlingen uitgestroomd :16 leerlingen VWO, 13 leerlingen HAVO, 13 leerlingen naar VMBO theoretisch en 6 leerlingen gingen naar Kaderberoepsonderwijs.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Ieder kind moet zich veilig voelen op De Caleidoscoop. Op onze school zijn de kinderen veelzijdig en verschillend. Wij vinden het belangrijk dat kinderen respect tonen voor elkaars verschillen en een ieders eigenheid. Daar zijn we met elkaar verantwoordelijk voor. Daar is helderheid en duidelijke regels en afspraken voor nodig. Vanuit de Kanjermethode wordt er structureel gewerkt aan sociale veiligheid op alle gebieden. Dat is een proces waar wij van kunnen zeggen dat het nooit klaar is. Ieder jaar beginnen we daar weer opnieuw mee, ook omdat kinderen baat hebben bij duidelijkheid vanuit herhaling: zo doen wij dat op De Caleidoscoop!

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Vertrouwen
  • Veelzijdig
  • Verantwoordelijk

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven