Klachtenregeling onderwijsEr is een klachtencommissie voor alle scholen van het schoolbestuur, die de klacht onderzoekt en het bevoegd gezag hierover adviseert. Klachten kunnen betrekking hebben op gedragingen en beslissingen dan wel het nalaten van gedragingen en beslissingen van de aangeklaagde. Zowel een ouder/voogd/verzorger van een minderjarige (ex)leerling, (een lid van) het personeel, (een lid van) de directie, (een lid van) het bevoegd gezag of een vrijwilliger die werkzaamheden verricht voor de school, alsmede een persoon die anderszins deel uitmaakt van de schoolgemeenschap, kunnen klager, maar ook aangeklaagde zijn.
Een klacht wordt schriftelijk ingediend bij de klachtencommissie, is ondertekend en bevat tenminste: naam/adres van de klager, de dagtekening en een omschrijving van de klacht.
Op elke school ligt een model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs ter inzage. Om te voorkomen dat de externe vertrouwenspersoon en/of klachtencommissie seksuele intimidatie, pesten, machtsmisbruik, discriminatie en geweld teveel als klaagbank wordt gebruikt, wordt een tweedeling in klachten aangebracht. Veel van de klachten buiten seksuele intimidatie, pesten en machtsmisbruik, discriminatie en geweld kunnen beter via de betrokkenen worden afgehandeld. De volgende tweedeling en het te volgen traject wordt hieronder weergeven:
Klachten m.b.t. machtsmisbruik, seksuele intimidatie, pesten, discriminatie en geweld
Het GGD-abonnement externe vertrouwenspersoon Speciaal voor scholen!
Het hebben van een externe vertrouwenspersoon (EVP) is voor scholen wettelijk verplicht. Snel, tactvol en weloverwogen reageren is essentieel om ernstige problemen te voorkomen na een melding van een ingrijpende gebeurtenis of (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op uw school. Met een EVP-abonnement van de GGD bent u verzekerd van deskundig advies en professionele ondersteuning als het nodig is. Waarom de GGD?
1. Speciaal opgeleide professionals U kunt rekenen op een team van speciaal opgeleide professionals. Deze professionals kunnen ondersteuning vragen van deskundige psychologen en gedragswetenschappers.
2. Deskundige en onafhankelijke partner Bij een melding van een ingrijpende gebeurtenis of grensoverschrijdend gedrag kunnen ouders veel vragen hebben. Wat doet de situatie met hun kind, hoe kunnen ouders hiermee om gaan en wat mogen zij van de school verwachten? Dan hebben ouders behoefte aan deskundige ondersteuning. Met dit abonnement kunt u ouders een onafhankelijke en deskundige gesprekspartner bieden die altijd op zeer korte termijn inzetbaar is. Denk daarbij aan advies aan school of ouders of het begeleiden van ouders in klachtentraject.
3. Centrale coördinatie De GGD is verantwoordelijk voor de coördinatie van de psychosociale hulpverlening bij ingrijpende gebeurtenissen (PSHi). Een melding kan onverwacht zo escaleren dat er grote onrust ontstaat en/of persaandacht is. Dan schakelen we, in overleg met uw school, het PSHi-team in. Op die manier zit u meteen met de juiste partijen aan tafel zoals slachtofferhulp, GGZ, politie, maatschappelijk werk en zo nodig andere betrokken instellingen.
4. Eén nummer voor advies en inzet Voor zorg- en gedragsvragen over uw leerlingen, maar ook bij ingrijpende gebeurtenissen en klachten of meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen uw school, kunt u tijdens kantoortijden terecht op een centraal nummer: 088 368 67 59. Datzelfde nummer geldt ook voor ouders en verzorgers. Voor spoedeisende zaken die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag kunt u buiten kantoortijden contact opnemen via het telefoonnummer: 088 368 68 13.
GGD Hart voor Brabant www.ggdhvb.n
De klachtenregeling van Samenwijs opvang kunt u vinden op de website: www.stichtingsamenwijs.nl