Basisschool Heidepoort

Margrietstraat 2 4566 AN Heikant

Schoolfoto van Basisschool Heidepoort

Het team

Toelichting van de school

Kijk op onze website voor de samenstelling en taakverdeling van het team op Kindcentrum Heidepoort.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij ziekte van een medewerker wordt er binnen ons eigen team naar een oplossing gezocht. Indien er voor een langere periode naar een invalkracht gezocht moet worden, wordt gekeken of er externe invalkrachten beschikbaar zijn.

Er worden in principe geen kinderen naar huis gestuurd bij ziekte van één van de medewerkers.

Indien er meerdere medewerkers ziek zijn en er geen invalkrachten beschikbaar zijn, kunnen kinderen eventueel naar huis gestuurd worden. We zullen dit echter pas in het uiterste geval doen en u als ouders/verzorgers hierover benaderen. We sturen een kind nooit zonder medeweten van ouders naar huis.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

We werken in jaargroepen en zijn georganiseerd in units. Unit onderbouw wordt gevormd door groep 1-2-3. In unit bovenbouw zitten groep 4-5-6-7-8.

Volgens onze verwachtingen starten we in het schooljaar '23-'24 met 21 leerlingen in cluster onderbouw. Deze onderbouwgroep heeft drie vaste leerkrachten. De groepsverantwoordelijkheid wordt gezamenlijk gedragen. Juf Anneriet werkt op maandag en dinsdag, juf Judith werkt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag en juf Ingeborg werkt op woensdag, domderdag en vrijdag in de unit onderbouw.   

In cluster bovenbouw starten we in het schooljaar '23-'24 met 37 leerlingen. Meester Philip en juffrouw Eva werken de gehele week in deze unit. Juffrouw Annique werkt op dinsdag, woensdag en donderdag. Zij hebben de gezamenlijke groepsverantwoordelijkheid.   

Op woensdag is meester Mark op school en geeft gymles en ondersteunt in unit onderbouw. Op maandag- en dinsdagmiddag ondersteunt juffrouw Talitha in beide units.

Klasindeling

  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

De onderwijstijd binnen Elevantio is vastgesteld om te voldoen aan de wettelijke eis van 7520 uur in een cohort van 8 jaar (min. 940 per jaar) De onderwijstijd zoals vastgelegd door onderwijsgroep Elevantio is voor onze school leidend. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een plek in de samenleving. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die daar het best op hun plek zijn.

Scholen hebben zorgplicht. Dat geldt dus ook voor onze school. Dat betekent dat wij ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek te bieden. Het gaat daarbij om leerlingen die bij ons worden aangemeld en leerlingen die al op school zitten. Wij zoeken in overleg met de ouders een passende plek. Op onze eigen school of, als de school niet de juiste begeleiding kan bieden, op een andere reguliere of speciale school. In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) hebben wij vastgelegd welke ondersteuning wij kunnen bieden. Wij werken daarbij vanuit het bovenschools beleidskader voor leerlingbegeleiding.

In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) hebben we vastgelegd welke ondersteuning wij kunnen bieden. Wij werken daarbij vanuit vanuit het bovenschools beleidskader voor leerlingbegeleiding. Elk  kind ontwikkelt zich op  eigen tempo en heeft eigen mogelijkheden. Als school willen wij daar goed mee omgaan en willen we ieder kind tot zijn recht laten komen. Ieder kind bij ons op school verdient ondersteuning. Met ondersteuning wordt bedoeld het maatwerk dat wij bieden aan onze leerlingen naast het klassikale programma. In ons schoolondersteuningsplan beschrijven we concreet welke ondersteuning wij kunnen bieden aan onze leerlingen en wat de grenzen van onze zorg zijn. De leidende vraag is steeds wat heeft deze leerling nodig om beter te kunnen leren en zich te kunnen ontwikkelen. We handelen doelgericht. We praten over wat een kind nodig heeft. Maar nog belangrijker: we praten ook mét het kind wat het nodig heeft.

Op Heidepoort blijft een kind alleen zitten (doubleren) wanneer de school overtuigd is dat een leerling het daarna beter zal gaan doen. We geven de voorkeur aan een aangepast lesprogramma, zodat een leerling gewoon kan doorstromen naar de volgende groep. Soms zijn er omstandigheden waarbij een doublure een goede oplossing kan zijn. Het gebeurt alleen als het aanbieden van dezelfde leerstof voor een tweede jaar zinvol is. Voor kinderen met een niet op te heffen leerstoornis biedt een doublure meestal geen oplossing. Voor deze groep kinderen is het aanbieden van aangepaste leerstof een betere oplossing. Vanzelfsprekend betrekken we ouders intensief bij dit proces. De uiteindelijke beslissing ligt bij de school.

Kinderen stromen op 4-jarige leeftijd in in groep 1 van het basisonderwijs. Deze instroom vindt gedurende het hele schooljaar plaats. Groepen 1 en 2 van het basisonderwijs zijn de zogenaamde kleutergroepen. Volgens de onderwijsinspectie is er sprake van kleuterverlenging als een kind geboren voor 1 januari niet overgaat van groep 2 naar groep 3. Uitgangspunt is dat een kind nog onvoldoende vaardigheden heeft ontwikkeld om te kunnen deelnemen aan het aanvankelijk lees- en schrijfprogramma en het rekenprogramma van groep 3. Op Heidepoort vindt kleuterverlenging plaats wanneer de school overtuigd is dat een leerling het daarna beter zal gaan doen.  Dat de kleuterverlenging in belangrijke mate zal bijdragen aan de ontwikkeling van de benodigde vaardigheden.  

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

We proberen voor alle kinderen uit Heikant en omgeving passend onderwijs aan te bieden. Dit mag echter niet het algemeen belang van de groep en/of de veiligheid in de groep schaden. Thuisnabij-onderwijs is belangrijk. Dat betekent wel dat we meer expertise op moeten gaan bouwen om tegemoet te kunnen komen aan alle behoeftes. Via nascholing proberen we meer kennis van reken-, spelling-, lees- en gedragsproblematiek te verkrijgen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

In het kader van VVE (Voor – en Vroegschoolse Educatie) wordt er in onze peutergroepen (startgroepen) nauw samengewerkt met de basisschool. Door deze startgroepen worden de ontwikkelkansen van kinderen vergroot en bieden we een naadloze aansluiting voor uw peuter op onze basisschool. Spelenderwijs krijgen de kinderen extra begeleiding op het gebied van bijvoorbeeld taalontwikkeling, extra kansen om zich te ontwikkelen, en meer individuele aandacht. De samenwerking bestaat concreet uit o.a. het hanteren van hetzelfde kindvolgsysteem (Kijk! 0-7 jaar), overdracht gegevens van peuter- naar kleutergroep, gezamenlijke voorbereiding van en deelname aan projecten en afstemmen van doorgaande leerlijnen (o.a. woordenschat). We hanteren een bijzonder aanbod voor peuters in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Uw peuter mag 5 ochtenden per week naar de peuterspeelzaal komen, terwijl u maar voor 2 ochtenden betaalt. Vijf halen, twee betalen dus! Dit aanbod geldt voor peuters uit postcodegebied Heikant (4566), uitgebreid met een klein randgebied. Exacte afspraken over het postcodebeleid in de regio Heikant zijn te verkrijgen bij de directie.

Sinds 1 april 2022 is er een pilot-project op het kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang binnen ons Kindcentrum. Er wordt een aanbod gedaan voor 16 uur gratis opvang voor kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar en voor 7 uur gratis opvang voor schoolgaande kinderen. Kinderen die in het postcodegebied van Heikant (4566) wonen, komen in aanmerking voor dit gratis aanbod. 

Wat houdt de pilot precies in:

- startdatum van de pilot in Heikant was 01-04-2022, duur van de pilot is tot eind 2023, dus bijna 2 jaar;

- het gaat om 16 uur gratis opvang voor 0-4 jaar gedurende 40 schoolweken per jaar: 4x een ochtend voor de peuters en 3x een dagdeel voor de baby's;

- kinderen van de basisschool kunnen gedurende de 40 schoolweken gebruik maken van 2 naschoolse dagdelen per week;

- we gaan de pilot kwantitatief en kwalitatief monitoren, we vragen betrokken ouders dan ook om mee te werken aan verschillende onderzoeken die in de loop van de pilot zullen plaatsvinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via gratisopvang@kinderopvangzvl.nl

Terug naar boven