4.5.1 Privacy
Onze school gaat zorgvuldig om met leerlinggegevens en gegevens die ouders aan school verstrekken. De school zorgt ervoor dat de gegevens goed beveiligd zijn. U kunt de gegevens die de school van u of uw kinderen bijhoudt inzien en zo nodig vragen deze te corrigeren. Soms staat algemene informatie over kinderen of foto’s van de kinderen in de nieuwsbrieven (via Parro) of op de website of sociale media. Ook worden er af en toe werkjes van kinderen geplaatst m.n. via parro. Op het inschrijvingsformulier heeft u aan kunnen geven of dit akkoord is. Mocht u alsnog bezwaar hebben tegen het verspreiden van deze informatie, foto's en/of werkjes verzoeken we u dat aan te geven bij de directeur of groepsleerkracht. Bij bezwaren wordt de informatie verwijderd. Strikt persoonlijke informatie wordt niet gedeeld. Omdat we ons houden aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) worden ook geen privégegevens van leerlingen, ouders en medewerkers van de school, het bestuur, medezeggenschapsraad, ouderraad of vrijwilligers aan derden beschikbaar gesteld. Deze zijn altijd via de school te benaderen. Meer informatie over het beleid inzake de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is te vinden op de www.elevantio.nl
4.5.2 Agressie, geweld en seksuele intimidatieWij vinden het onze taak om zorg te dragen voor een veilige school. Een school waar kinderen en leerkrachten zich thuis en prettig voelen. Een school waar ouders hun kinderen met een goed gevoel naar toe laten gaan. Een school waar iedereen weet en voelt; ”Daar is het veilig! Daar kan ik zijn zoals ik ben en daar word ik met respect behandeld. Het maakt niet uit welke functie ik in die school inneem, of ik nu kind ben, ouder, leerkracht, directeur, onderwijsassistent, stagiaire, conciërge, of welke functie dan ook.
We maken continu werk van een sociaal veilig schoolklimaat.
- We monitoren de veiligheid: Voelt iedereen zich gezien en gehoord? Voelen leerlingen zich veilig? Door de wet veiligheid op school zijn wij verplicht de veiligheidsbeleving te monitoren. Door dit te monitoren en ontwikkelpunten aan te pakken, verkleinen we de kans op agressief gedrag.
- We voeren gesprekken: Een sociaal veilige school vraagt een continu gesprek. Op Elevantio scholen wordt er ruimte geschept om met elkaar in gesprek te kunnen gaan over verschillen in opvattingen over acceptabel of onacceptabel gedrag, hoe om te gaan met agressie, om onzekerheid te uiten of vragen stellen.
- We zorgen voor een aanspreekpunt waar en bij wie leerlingen, ouders en medewerkers onvrede kunnen uiten of een klacht kunnen neerleggen. De vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt bij ongewenst gedrag, dus ook bij agressie en seksuele intimidatie.
4.5.3 Gedragscode
Ook onderwijspersoneel wordt helaas wel eens geconfronteerd met intimiderende ouders. Scholen moeten direct duidelijk maken dat zij van dergelijk gedrag niet gediend zijn. Niet voor niets is er de overheidscampagne ‘Veilige Publieke Taak’. Deze campagne vraagt aandacht voor correcte omgang met personeel in openbare functies, dus ook in het onderwijs. In het kader van een correcte omgang is de volgende gedragsnorm voor ouders met kinderen op scholen van onze onderwijsgroep, of de intentie hebben hun kind(eren) aan te melden op één van de scholen, ontwikkeld. De afspraken zijn:
- Agressie en geweld, zowel fysiek als verbaal, tegen medewerkers, directie, stagiaires, leerlingen of bestuur van de school wordt nooit getolereerd
- Werknemers in de school moeten de ruimte krijgen om hun werk goed te doen
- Hun aanwijzingen moeten worden opgevolgd
- De orde mag op geen enkele wijze worden verstoord
- Houdt u aan de schoolregels die ook voor de kinderen gelden
- Benader uw kind, andere kinderen, de leerkracht en andere ouders positief
- Zorg dat uw kind op tijd op school is
- Bewaar de rust in het schoolgebouw
- Maak een afspraak met de leerkracht als u iets wilt bespreken
- Uit mogelijke ontevredenheid naar de leerkracht of de directie zonder schelden, dreigen of schreeuwen.
De school doet via haar bestuur te allen tijde aangifte bij de politie tegen (fysiek of verbaal) agressieve ouders, waarbij de vertrouwensinspecteur en bureau leerplichtzaken Zeeuws-Vlaanderen gelijktijdig worden geïnformeerd. Daarnaast geldt de toepassing van de regeling voor time-out, schorsing en verwijdering (zie de klachtenprocedure).
4.5.4 Informatieverstrekking ouders
Als school willen het beste onderwijs bieden aan elk kind. Daarbij is partnerschap met ouders van groot belang. De school heeft ook de wettelijke verplichting om de ouders (ouders, voogden of verzorgers: artikel 1 Wet op het primair onderwijs) te informeren over de vorderingen van de leerlingen. Die informatie betreft alle relevante zaken met betrekking tot de leerling zoals rapporten, nieuwsbrieven, voortgangsrapportages, de schoolgids en ouderavonden. Indien de gezinssituatie uit beide ouders bestaat (huwelijk of geregistreerd partnerschap) zal de communicatie tussen school en ouders eenduidig zijn. Dit kan anders zijn bijvoorbeeld wanneer ouders gescheiden zijn. Binnen het schoolbestuur zijn afspraken gemaakt over de informatieverstrekking aan ouders deze is zijn te vinden in het protocol op de website van de school.
4.5.5 Handle with care
Onze school neemt deel aan het project ‘Handle with Care’, waarin we samenwerken met de politie. Het doel van dit project is om een leerling die mogelijk te maken heeft gehad met huiselijk geweld en/of kindermishandeling, en waarbij de politie is ingeschakeld, de volgende dag op school een veilige omgeving te bieden. Kijk voor meer informatie op onze website.