Driehoeksgesprekken
Op minimaal drie momenten in het jaar vinden er ouder- kindgesprekken, de zogenoemde driehoekgesprekken plaats. Dit betekent dat zowel het kind als de ouder(s) bij de gesprekken aanwezig zijn, waarbij de leraar samen met het kind het gesprek voorbereid heeft. Omdat de leerlingen bij de driehoekgesprekken aanwezig zullen zijn, zullen de gesprekken tot uiterlijk 18.00 uur ingepland worden. Vanzelfsprekend blijft ook de mogelijkheid bestaan zonder kinderen erbij een gesprek met de leerkracht te plannen, dit kan onderling afgestemd worden buiten de driehoekgesprekken om.
- We starten het schooljaar van groep 3 t/m 8 met welkomstgesprekken. Het doel van dit gesprek is met elkaar kennis te maken en verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Tijdens dit gesprek wordt tevens afgestemd of u als ouders voldoende denkt te hebben aan de 3 momenten in het jaar waarop er driehoekgesprekken zijn of dat het nodig is dit aantal bij te stellen. De betreffende informatie m.b.t. het leerjaar van uw kind krijgt u dan ook schriftelijk mee.
- Begin november vinden er voortgangsgesprekken plaats waarbij met name het welbevinden van het kind centraal staat.
- In maart vinden de laatste voortgangsgesprekken plaats, maar zo nodig wordt een vervolgafspraak gepland. Voor de kinderen in groep 7 en 8 geldt dit niet. De kinderen in groep 8 hebben voor de carnavalsvakantie hun definitieve adviesgesprek t.b.v. de aanmelding op het Voortgezet Onderwijs. De kinderen in groep 7 krijgen in juni hun voorlopige schooladvies te horen tijdens een preadvies gesprek
Aan het einde van het schooljaar draagt de leerkracht zorg voor een ‘warme overdracht’ naar de leerkracht van de volgende jaargroep. Observaties, toetsresultaten, kindkenmerken en gemaakte afspraken zullen tussen de desbetreffende leerkrachten zowel mondeling als schriftelijk overgedragen worden.
Ook in groep 1-2 voeren we de gesprekken met de kinderen erbij, maar houden wel vast aan onze cyclus rondom KIJK!: intakegesprekken vooraf aan het instromen, welkomgesprek enkele weken nadat een kind op school is ingestroomd en daarna iedere 6 maanden een voortgangsgesprek a.d.h.v. KIJK!.
Tijdens de welkom- en voortgangsgesprekken in de groepen 1 en 2 maken we een tweedeling in het gesprek:
- Eerst een gesprekje met het kind over welbevinden en doelen a.d.h.v. reflectievragen. Hiervan wordt meteen een verslagje gemaakt voor in de portfolio’s.
- Vervolgens mag het kind in de klas gaan spelen om het gesprek met de ouders a.d.h.v. KIJK! verder te bespreken.
Rapportage
De ouders van de kinderen in de groepen 1 en 2 krijgen op twee momenten in het schooljaar tijdens het voortgangsgesprek een verslag uit het observatie- en registratiesysteem ‘KIJK!’. In deze groepen is dit moment afhankelijk van de leeftijd van de leerling.
In de groepen 3 t/m 8 ontvangen de ouders tweemaal per schooljaar een rapport, voorafgaand aan de voortgangsgesprekken halverwege het schooljaar en ter afsluiting van het schooljaar. Bij het laatste rapport van groep 7 wordt aanvullend het voorlopig schooladvies meegegeven voor het voortgezet onderwijs. In groep 8 wordt één rapport vervangen door een onderwijskundig rapport met het definitieve schooladvies. Dit ontvangen het kind en de ouders in februari/maart tijdens het adviesgesprek. Aan het einde van het schooljaar volgt een afsluitend rapport.
Portfolio
De kinderen hebben een eigen portfolio, waarmee zij hun ontwikkeling kunnen laten zien. Het portfolio is een systeem, opgezet om kinderen te kunnen volgen. De kinderen worden actief betrokken bij het evalueren van hun eigen werk. Ze hebben een eigen inbreng en worden zich bewust van hun eigen leerervaringen en leervragen, welke ze zichtbaar maken door het verzamelen en bewaren van hun werk. In een portfolio kunnen de leerlingen zelf hun vorderingen bijhouden. Een portfolio is niet alleen een map, waarin mooie ‘bewijsstukken’ worden opgenomen, maar het is een goed instrument om leerlingen te sturen en te volgen in hun ontwikkeling. Het portfolio kan er dus wat inhoud en hoeveelheid betreft bij iedereen anders uitzien. Door het werken met een portfolio worden er geen gemiddelden of resultaten gemeten aan anderen. Het gaat om de persoonlijke groei van een kind. De leerkracht heeft een sturende rol in het groeiproces door het voeren van reflectiegesprekken. Door het reflecteren worden de leerlingen bewust van hun eigen kunnen. Dit heeft als gevolg dat de leerlingen zelfbewuster worden en met zelfvertrouwen nieuwe leerdoelen durven te stellen. Het portfolio gaat drie keer per jaar mee naar huis. Dit schooljaar wordt een nieuwe vorm gekozen voor het portfolio om beter aan te sluiten bij boven beschreven rol van het portfolio.
SchouderCom
De digitale communicatie met ouders verloopt via SchouderCom. In dit systeem (dat via een app op een mobiele telefoon en op een computer werkt) kunnen zowel individuele berichten als groepsberichten verstuurd worden. Ook kan er door leraren een afgeschermd of openbaar blog geplaatst worden. Wanneer er een openbaar blog geplaatst wordt, staat het blog ook op de website van De Bolderik. Afwezigheidsmeldingen doorgeven, een enquête houden of inschrijven als hulpouder bij excursies e.d. zijn ook mogelijk via SchouderCom.
Elke maand wordt er een nieuwsbrief verstuurd met daarin zowel praktische als onderwijsinhoudelijke informatie.