Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Afwezigheid leerling
De afwezigheid van een leerling wordt door de ouders of verzorgers tussen 08:00-08:15 uur via het communicatiesysteem Parro gemeld. Als een leerling zonder berichtgeving niet op school is, neemt de school voor 09.00 uur contact op met de ouders.
Ziekteverzuim
Wij verwachten dat u vóór schooltijd tussen 08:00-08:15 uur via het communicatiesysteem Parro aan ons doorgeeft als uw kind door ziekte, bezoek aan tandarts of dokter de school niet kan bezoeken. De leerkracht neemt contact op met de ouders indien een leerling langer dan vijf schooldagen ziek is. De ziekte wordt besproken en tevens wordt besproken hoe onderwijs wordt gecontinueerd. Bij veelvuldig ziekteverzuim wordt een aantekening gemaakt in ParnasSys.
Ziek (langdurig)
Als duidelijk is, dat een leerling van onze school langer dan twee weken in een ziekenhuis wordt opgenomen of ziek thuis is, neemt de groepsleerkracht en/of de intern begeleider van de school contact op met de ouders om de situatie door te spreken. De groepsleerkracht(en) en de intern begeleider nemen in overleg met de directie en de ouders van het zieke kind het besluit wel of geen externe hulp van de schoolbegeleidingsdienst in te schakelen. De school ontwikkelt in overleg met de ouders een planmatige aanpak (wel of niet met externe begeleiding). De school blijft verantwoordelijk voor de te ontwikkelen en uit te voeren aanpak. Tijdens het uitvoeren van de aanpak vindt regelmatig overleg met de ouders plaats.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Leerplicht en aanvragen extra vrije dagen
Uw kind mag naar de basisschool als het vier jaar wordt. Het wordt pas leerplichtig als het vijf jaar is geworden. Een vierjarige leerling mag thuis worden gehouden, als u dat wenst. Wij stellen het op prijs als u dit van tevoren overlegt met de groepsleerkracht. Zodra uw kind vijf jaar is, is het leerplichtig en dient u voor vrije dagen buiten de schoolvakanties om schriftelijk verlof aan te vragen bij de schoolleiding.
Onze school heeft de praktische afspraken ten aanzien van verzuim in een protocol 'Leerplicht en schoolverzuim' vastgelegd, zodat bij alle betrokkenen de regels, afspraken en taken duidelijk zijn. Dit maakt het ook mogelijk om snel en adequaat te reageren op verzuim en op aan verzuim gerelateerde gedragsproblematiek. Op www.wijwijzer.nu/ouders vindt u dit protocol waarin vermeld staat op welke gronden verlof kan worden aangevraagd. Ook is een formulier beschikbaar om extra verlof aan te vragen.
Regelgeving met betrekking tot verlofaanvragen voor toptalenten
Sport en cultuur nemen een belangrijke plaats in in onze maatschappij. Omdat wij talentontwikkeling willen bevorderen, wil onze school toptalenten de ruimte bieden hun activiteiten op hoog niveau te combineren met school. Hiervoor kan het nodig zijn dat een leerling een deel van de lestijd wordt vrijgesteld. Daar staat tegenover dat de school in overleg met ouders en/of leerling een inhaalprogramma opstelt dat de leerling moet verwezenlijken.
Wij willen als school een actief toptalentenbeleid voeren en gebruiken hiervoor de beleidsruimte die de wet ons biedt. Wij stellen echter ook voorwaarden bij dit beleid:
Aanvragen kunnen alleen worden gedaan voor uitzonderlijke talenten; kinderen die op het hoogste (inter)nationale niveau presteren en, ingeval van topsport, een status hebben gekregen via hun sportbond of NOC*NSF of als toptalent benoemd zijn en bekend zijn bij het Olympisch Netwerk.
Voor cultuurtalenten geldt dat een jongere op het hoogste niveau (concoursen bij muziek, filmopnames of toneelvoorstellingen bij acteren) moet presteren en dat het moet gaan om een niet commercieel optreden (denk aan commercials). Ouders/verzorgers doen aan het begin van het schooljaar een schriftelijke aanvraag voor vrijstelling bij de school. In de aanvraag worden de momenten en/of data van afwezigheid vermeld. In de aanvraag wordt de noodzaak van deelname aan trainingen en wedstrijden/concoursen aangetoond. Het dient te gaan om nationale of internationale kampioenschappen/concoursen of trainingen daarvoor. Bij de aanvraag worden, ingeval van topsport, kopieën van bewijsstukken van de toegekende status of aangemeld zijn bij het Olympisch Netwerk gevoegd.
Bij cultuurtalenten, bijvoorbeeld bij deelname aan een professionele productie, zal in voorkomende gevallen contact worden opgenomen met de Arbeidsinspectie om tot een gezamenlijk standpunt te komen. In alle gevallen geldt dat de school een plan van aanpak opstelt waarin wordt beschreven hoe de leerling de lesstof van de gemiste lessen gaat inhalen zonder achterstanden op te lopen. Uitgangspunt dient te zijn dat de leerling noch op cognitief, noch op sociaal-emotioneel terrein achter gaat lopen. De school behoudt zich het recht voor om een vrijstelling in te trekken wanneer de schoolprestaties achteruit gaan of wanneer blijkt dat de leerling op sociaal-emotioneel gebied problemen krijgt.