Heeft u het gevoel dat iets niet helemaal goed loopt, zit u iets dwars of heeft u een klacht, dan kunt u dit altijd aan de school melden. Als het betrekking heeft op een voorval in de klas, dan richt u zich in eerste instantie tot de groepsleerkracht. In de meeste gevallen leidt dit gesprek tot de gewenste oplossing. Zo niet, dan kunt u zich tot de schoolleiding richten. In deze andere gevallen kunt u zich ook richten tot de interne vertrouwenspersoon, bij ons contactpersoon genoemd. Ons bestuur, de Stichting Spaarnesant, heeft een eigen klachtenregeling www.spaarnesant.nl/organisatie/gedragscode
Interne contactpersoon
De contactpersoon fungeert als aanspreekpunt binnen de school bij klachten. Hij of zij luistert en beoordeelt de klacht en kan samen met u naar een passende oplossing zoeken. Al naar gelang de aard en ernst van de klacht zal de contactpersoon u doorverwijzen naar de schoolleiding, het bestuur van Spaarnesant of de externe vertrouwenspersoon. Er zijn twee contactpersonen op school. Dit zijn Miranda van Munster (leerkracht groep 3) en Brinno Pijnakers (leerkracht groep 5).
Externe vertrouwenspersoon
De externe vertrouwenspersonen van Spaarnesant zijn het aanspreekpunt voor klachten over:
* seksuele intimidatie
* agressie en geweld
* pesten
* discriminatie/racisme.
Deze functie is ondergebracht bij het team jeugdartsen van de GGD Kennemerland: Mevrouw Suzanne Luijt en/of mevrouw Tiny Bakker, Zijlweg 200, 2015 CK Haarlem, Tel.nr. 023-789 1600 (ma t/m vr 8.30-17.00 uur).
Klachtenregeling
Indien een klacht niet op schoolniveau kan worden opgelost, kunnen ouders/verzorgers een beroep doen op het bestuur. Hiervoor heeft Spaarnesant een klachtenregeling vastgesteld, die u kunt vinden onder 'gedragscodes' op de Spaarnesantsite. In de klachtenregeling is ook de rol geregeld van de Landelijke Klachtencommissie, die als externe partij kan worden benaderd als een klacht ook niet op het bestuursniveau voor u tot een bevredigende oplossing is afgehandeld.Deze commissie behandelt de klacht en adviseert het bestuur over de gegrondheid van de klacht en de te nemen maatregelen. Meer informatie over de klachtencommissie kunt u vinden op www.onderwijsgeschillen.nl. Meer informatie over de andere gedragscodes in het kader van integriteit, misstanden (klokkenluidersregeling) van Spaarnesant vindt u op www.spaarnesant.nl. Mocht ook de tussenkomst van het bestuur niet tot een bevredigende oplossing leiden, dan resteert de formele weg naar de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs. Spaarnesant is hierbij aangesloten. Meer informatie over de klachtencommissie, de procedure en het klachtenreglement kunt u vinden op de website www.onderwijsgeschillen.nl.
Inspectie
De inspectie van het onderwijs heeft een meldpunt over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld. Het telefoonnummer van de vertrouwensinspecteur is 0900-1113111.
Schoolbesturen zijn verplicht direct contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur als het vermoeden bestaat dat een personeelslid zich schuldig heeft gemaakt aan een zedenmisdrijf met een minderjarige leerling. Als uit het overleg met de vertrouwensinspecteur blijkt dat er een redelijk vermoeden bestaat van een strafbaar feit, is het schoolbestuur verplicht daarvan aangifte te doen bij politie/justitie. Indien een personeelslid op de hoogte is van zo’n misdrijf dan is hij of zij verplicht het schoolbestuur daarover direct te informeren.
Melding misstanden
Indien u een misstand constateert of een vermoeden hebt van een misstand dan kunt u dit het liefst schriftelijk en gemotiveerd melden bij de schooldirectie van de desbetreffende locatie. Heeft de misstand betrekking op de schooldirectie dan meldt u dit bij het bestuur van Spaarnesant. Wanneer zwaarwegende belangen de toepassing van de interne procedure in de weg staan of in onderstaande uitzonderingsgevallen, kan er een melding worden gedaan bij de externe vertrouwenspersoon integriteit. Er is sprake van een uitzonderingsgrond in onder meer de volgende gevallen:bij acuut gevaar, waarbij een zwaarwegend en spoedeisend maatschappelijk belang onmiddellijke externe melding noodzakelijk maakt; in een situatie waarin melder in redelijkheid kan vrezen voor tegenmaatregelen als gevolg van een interne melding; bij een duidelijke dreiging van verduistering of vernietiging van bewijsmateriaal; bij een eerdere interne melding van in wezen dezelfde misstand of onregelmatigheid, die deze niet heeft weggenomen; bij een wettelijke plicht of bevoegdheid tot direct extern melden. Dit kan het geval zijn bij situaties die de volksgezondheid of de directe veiligheid van Spaarnesant leerlingen, medewerkers, de organisatie Spaarnesant of haar directe omgeving in gevaar brengen.
Externe vertrouwenspersoon integriteit
Wanneer zwaarwegende belangen de toepassing van de interne procedure in de weg staan of in de in de regeling genoemde uitzonderingsgevallen, kan er een melding worden gedaan bij de externe vertrouwenspersoon integriteit.De gedragscode geldt voor iedereen die te maken heeft met Spaarnesant. In deze code staan ons integriteitsbeleid en algemene gedragslijnen geformuleerd. De code biedt een kader bij het interpreteren, beoordelen en afwegen van wel of niet aanvaardbaar gedrag.
Vertrouwenspersoon Integriteit: Bernadette Hes-Boots. Telefoonnummer: +31 (0)6 255 384 58 E-mail: bernadettehes@gmail.com
Schorsing en verwijdering van leerlingen
Leerlingen kunnen worden geschorst of verwijdert van school als er sprake is van ontoelaatbaar gedrag door de leerling en/of diens ouder(s)/verzorger(s). Hiervan is sprake als de veiligheid van leerlingen of personeel in het geding is. Een ander voorbeeld is dat de school een leerling niet de zorg kan bieden die hij/zij nodig heeft. Hiervoor is als onderdeel van het veiligheidsplan een protocol door Spaarnesant vastgesteld.