Speerpunten
In het schooljaar 2023-2024 geven we invulling aan de volgende speerpunten:
Kwaliteit: referentieniveaus en leerlijnen
Het komende jaar willen we nog beter zicht krijgen op de beheersing van de leerdoelen ten aanzien van de door de overheid vastgestelde referentieniveaus taal en rekenen. Op deze manier willen we de goede onderwijskwaliteit van De Peppelaer bewaken. Op het gebied van rekenen hebben we alle losse leerdoelen goed in beeld, het komende jaar gaan we dit ook uitbreiden naar de taaldomeinen taalverzorging, lezen, spreken, luisteren en schrijven. Hierdoor krijgen we een breed beeld van de leerlingen, breder dan het beeld dat gemeten wordt door toetsen van het leerlingvolgsysteem zoals Cito.
Onze ambitie voor alle kinderen is dat er op De Peppelaer steeds meer leerdoelgericht gewerkt gaat worden. Dit betekent in de praktijk dat er veel minder klassikale instructies gegeven worden, maar dat leerlingen in subgroepen instructie krijgen over die onderwerpen die ze nog lastig vinden of niet beheersen. Op deze manier kan nog beter worden gedifferentieerd en we maken het mogelijk dat elk kind per vakgebied zijn eigen leergroei kan doormaken. Om dit goed te monitoren wordt gewerkt met een digitaal portfolio, waarmee elk kind (samen met de leerkracht) zijn eigen leerdoelen in kaart brengt.
Kwaliteit: sociale veiligheid
Uit leerling-, medewerker- en oudertevredenheidsonderzoek komt naar voren dat de sociale veiligheid goed is op De Peppelaer. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de vijf gouden regels van de methode Vreedzaam. Deze zijn zichtbaar in de hele school en vormen de basis van ons sociaal-pedagogisch handelen. Een belangrijke bijkomende factor in de positieve sociale veiligheidsbeleving is het feit dat de pleinwacht tijdens de overblijf door eigen leerkrachten, ondersteuners en schoolleiding wordt verzorgd. Zij kennen alle kinderen en de lijnen zijn kort, zowel met de kinderen als met hun leerkrachten. Daarnaast kent de school twee contactpersonen (vertrouwenspersonen) die kinderen en ouders kunnen ondersteunen. Tot op heden brachten we de sociale veiligheid in kaart middels SCOL, dit jaar stappen we over op het instrument van Vensters PO. Daarnaast gebruiken we in groep 1 t/m 8 de methode Vreedzaam voor sociale competentie en democratisch burgerschap.
De Maakplaats
Afgelopen schooljaar hebben we op De Peppelaer de Maakplaats in gebruik genomen. Dit is een plek waar kinderen samen ideeën tot leven kunnen brengen en aan uitdagingen kunnen werken met verschillende materialen. En dit alles op hun eigen niveau. Het werken in de Maakplaats wordt gekoppeld aan de thema’s van ons onderzoekend & ontwerpend onderwijs en past goed bij de onderzoekende werkwijze die hierbij hoort. De Maakplaats is ontwikkeld voor de groepen 5 t/m 8. Binnen de groepen 1 t/m 4 zal het maakonderwijs in de eigen klas plaatsvinden in de vorm van ateliers. Dit zal in het schooljaar 2023-2024 worden ontwikkeld.
De Maakplaats is bij uitstek geschikt voor techniekonderwijs en in het proces staan denken, doen, delen en reflecteren centraal.
Denken: kennis doe je op door een probleem te begrijpen en te ontdekken.
Doen: vaardigheden als samenwerken, creatief en kritisch denken ontwikkel je door een oplossing te ontwerpen en te maken.
Delen: de basis voor wetenschappelijk denken en werken wordt gelegd door te willen weten en begrijpen wat je hebt gedaan en je bevindingen te delen.
Reflecteren: door te reflecteren op het eigen handelen, kan een proces of product nog verder worden verfijnd.
LIST-lezen
Een ander speerpunt van De Peppelaer is het verder implementeren van het LIST-lezen. LIST staat voor Lees Interventie-project voor Scholen met een Totaalaanpak. Maar de afkorting wordt door LIST-scholen ook wel vertaald naar Lezen IS Top, omdat binnen deze methodiek leesmotivatie de grootste sleutel is tot het vloeiend en vlot kunnen lezen van teksten. Het vergroten van het leesplezier staat bij deze aanpak centraal en concreet betekent dit dat er in elke klas dagelijks een half uur stil wordt gelezen en dat er een aantal keren per week prikkelende minilessen worden gegeven die aansluiten bij het lezen.
Aanbod begaafdheid
Op De Peppelaer hebben we passend en dekkend aanbod voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben dan het verrijkings- en verdiepingsaanbod binnen de groep. Kinderen van de groepen 3 t/m 8 gaan voor dit aanbod naar de Vraagplaats, waar ze onder begeleiding van een geschoolde specialist begaafdheid projectmatig aan het werk gaan. Voor leerlingen die niet naar de Vraagplaats gaan, maar die wel extra uitdaging nodig hebben naast het standaard verrijkings- en verdiepingsaanbod, wordt dit schooljaar een aanbod beschikbaar waarmee zij projectmatig in de eigen klas aan de slag kunnen. Deze projecten sluiten aan bij de diverse thema's van onderzoekend en ontwerpend leren.
Burgerschapsonderwijs
Op meerdere domeinen komt het burgerschapsonderwijs op De Peppelaer aan bod. Zo gebruiken we in de groepen 1 t/m 8 de methode Vreedzaam waarin persoonsvorming wordt behandeld in relatie tot het functioneren in een groep. Daarnaast leren kinderen middels deze methode kritisch denken en ervaren ze dat ze een stem hebben op school en in de klas. Deze stem komt ook tot uiting in de leerlingenraad, waarin vertegenwoordigers uit de klassen 5 t/m 8 alle leerlingen vertegenwoordigen bij de schoolleiding. In diverse thema’s van het onderzoekend en ontwerpend leren komen eveneens thema’s aan bod waarin maatschappelijke verantwoordelijkheid en het belang van de democratische rechtsstaat centraal staan. Denk aan thema’s als staatsinrichting en milieu. Het CJG geeft daarnaast in de groepen 6 elk jaar gastlessen waarin het thema kinderrechten centraal staat.
Structuur van de school
We zijn een lerende en levende organisatie en ons schoolbeleid is voortdurend in ontwikkeling. De beleidsontwikkeling en kwaliteitszorg van onze school is te vinden in de jaarplannen en in het meerjarige schoolplan. De visie van de school vormt bij beleidsvorming vanzelfsprekend de solide basis. De schoolleiding draagt de eindverantwoordelijkheid voor de inhoud van het schoolbeleid en hierbinnen zijn de taken verdeeld. De directeur is samen met de coördinator passend onderwijs verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en borgen van beleid en innovatie. De adjunct-directeur is hierin ondersteunend en faciliterend. De schoolleiding onderhoudt nauw contact met de vertegenwoordigers van de verschillende bouwen in de school (groep 1-2, groep 3-4, groep 5 t/m 8) en vormen samen het stuurteam. De bouwvertegenwoordigers zijn de coördinatoren van hun eigen zelfsturende bouwteam. Op deze manier waarborgen wij een breed gedragen schoolbeleid.
Training en scholing
De medewerkers kunnen hun scholingsbudget inzetten ten behoeve van hun professionele ontwikkeling. Leerkrachten van bij Spaarnesant aangesloten scholen kunnen daarnaast gebruikmaken van het scholingsaanbod van de Spaarnesant Academie. Dit wordt bekostigd uit de verschillende scholingsbudgetten van de scholen. Dit aanbod wordt voortdurend afgestemd op wensen en behoeften vanuit de aangesloten scholen, met op de achtergrond de visie van het schoolbestuur. Daarnaast kunnen zij gebruikmaken van een Lerarenbeurs die vanuit de overheid ter beschikking wordt gesteld. Scholing en training voor leerkrachten wordt ingezet in overleg met de schoolleiding en is meestal en bij voorkeur gerelateerd aan het persoonlijk ontwikkelplan.
Los van bovenstaande zet de schoolleiding scholing of training voor het hele team in, wanneer dat relevant is in het kader van de schoolontwikkeling. Ook dit gebeurt in samenspraak tussen de schoolleiding en bouwvertegenwoordigers. Het schoolbeleid met betrekking tot scholing en ontwikkeling vindt zijn weerslag in de hierboven beschreven ontwikkelingsplannen van de individuele medewerkers.
Ontwikkelteams en werkgroepen
Om breed gedragen beleid in school te realiseren, zijn er inhoudelijke ontwikkelteams die bestaan uit leerkrachten uit alle bouwen van de school. Een ontwikkelteam blijft in stand zolang de ontwikkeling van de school hierom vraagt. Naast de ontwikkelteams zijn er werkgroepen voor ieder jaar terugkerende thema's/activiteiten of voor beleidspunten die al stevig verankerd zijn in de school en die slechts geborgd hoeven te worden.
De ontwikkelteams voor schooljaar 2023-2024 zijn:
- Leerlijnen & referentieniveaus
- De Maakplaats
- LIST-lezen
- Hoog- en meerbegaafdheid
De werkgroepen voor schooljaar 2023-2024 zijn:
- Cultuur
- NT2
- ICT
- Anders organiseren
- Sinterklaas en kerst
- Koningsspelen
- Gedrag
- Gezonde School/bewegend leren
Doel, werkwijze en opbrengsten van de ontwikkelteams en werkgroepen worden beschreven in de jaarplannen van De Peppelaer. In januari en juni evalueren we de jaarplannen en stellen deze indien nodig bij.
De aanpak in de groepen
Op De Peppelaer wordt gewerkt met het activerende directe instructiemodel (ADI). Wij noemen dat de Kunst van het Lesgeven. Alle leerkrachten zijn hierin getraind. We werken aan hand van de verschillende fases die kenmerkend zijn voor een goede les met een zo groot mogelijke betrokkenheid van leerlingen. Nieuwe leerkrachten krijgen hiervoor een verkorte training. Dit om de continuïteit te waarborgen.De lesvoorbereiding is een cruciaal onderdeel van iedere les. Een gedegen voorbereiding – liefst samen met andere collega’s – biedt de leerkracht de gelegenheid zich tijdens de les volledig op de leerlingen te richten. De leerkracht bepaalt het doel van de les tijdens deze voorbereiding en houdt hierbij rekening met verschillen tussen leerlingen. Het lesdoel moet haalbaar zijn voor ALLE leerlingen. We werken met coöperatieve werkvormen, gebruiken wisbordjes zodat alle leerlingen actief meedoen en evalueren na elke les waar een nieuw leerdoel wordt aangeboden.