De Startbaan speciaal onderwijs

Clematislaan 2 2803 AG Gouda

  • De Startbaan is een school voor speciaal onderwijs.
Hier leer je wie je bent en wat bij jou past.
  • Ik maak contact, help de ander en kom samen verder.
  • Schoolfoto van De Startbaan speciaal onderwijs
  • Ik ben uniek en heb talent! Dat mag ik hier ontdekken.
  • Schoolfoto van De Startbaan speciaal onderwijs

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Om te zorgen dat leerlingen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen, besteden we op onze school veel aandacht aan een goed pedagogisch klimaat. Hierbij staan veiligheid, warmte, betrokkenheid en structuur centraal.

De leerlingen moeten zich op school prettig voelen en in een veilige omgeving uitgedaagd worden om te leren. Het sociale welbevinden monitoren we via het volgsysteem Zien!. Via dit instrument kunnen we de ontwikkeling van het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen in kaart brengen.

Binnen de lessen is veel aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat de leerlingen leren op een goede manier met elkaar én elkaars spullen om te gaan. Hiervoor zijn duidelijke regels en afspraken. Het ontwikkelen van deze vaardigheden is belangrijk voor de toekomst van de leerlingen. Hierbij is veel aandacht voor het individuele kind; we ondersteunen de leerlingen (waar nodig) bijvoorbeeld bij het oplossen van een conflict op een juiste manier.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Welbevinden
  • Betrokkenheid/eigenaarschap
  • Eigenheid

De oud-leerlingen in het voortgezet onderwijs

Toelichting van de school

Leerlingen van het speciaal onderwijs stromen na afloop van hun schoolloopbaan uit naar regulier voortgezet onderwijs of naar voortgezet speciaal onderwijs (vso). Ook kunnen leerlingen tussentijds opstromen naar het sbo. De uitstroom van de leerling is gekoppeld aan het uitstroomperspectief (lees: niveau).

In het schooljaar 2022-2023 hebben 12 leerlingen hun so schoolloopbaan beëindigd: 

  • uitstroom vso arbeidsgericht - 4 leerlingen
  • uitstroom vso dagbestedingsgericht - 8 leerlingen      

Waar zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet (speciaal) onderwijs?

Leerlingen in het speciaal onderwijs stromen meestal door naar het voortgezet speciaal onderwijs. Daar kunnen ze blijven tot en met het schooljaar waarin ze 20 jaar worden. Wanneer een leerling in het speciaal onderwijs 12 jaar wordt, maken de school en de ouders samen die afweging. De vraag is dan of de leerling inderdaad doorstroomt naar het voortgezet speciaal onderwijs of naar een gewone middelbare school. Soms zijn leerlingen na het speciaal onderwijs niet meer te vinden in het bekostigde onderwijs in Nederland. Bijvoorbeeld omdat ze zijn verhuisd naar het buitenland, les krijgen op een particuliere school of geen onderwijs meer volgen. Deze leerlingen vallen in de categorie 'overig'.
In het derde jaar
Weergave Plaats in het voortgezet onderwijs in het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De kwaliteitszorg van De Startbaan speciaal onderwijs strekt zich uit over alle beleidsterreinen. De basis is het primaire proces: namelijk het onderwijs. De aandacht voor het pedagogisch en didactisch handelen van het personeel en voor het leren van de leerlingen, is de basis van de kwaliteitszorg.

Kwaliteitszorg doen we samen! Het is nodig dat het personeel hun eigen handelen evalueren en op grond daarvan veranderingen aanbrengen. Externe toetsing is echter ook van wezenlijk belang bij de kwaliteitszorg. Hierbij valt te denken aan: deskundigen, collega’s van andere scholen, leerlingen, ouders, ketenpartners en de onderwijsinspectie.

Het speciaal onderwijs streeft de kwaliteitszorg de volgende doelen na:

  1. Continu verbeteren onderwijskwaliteit en realiseren onderwijsinnovatie
  2. Pedagogisch-didactische kwaliteit op niveau
  3. Goed geschoold, actueel bekwaam en gemotiveerd personeel
  4. Identiteit en imago vergroten (samenwerking met partners)

De inspectie toont zich tevreden over de kwaliteit op De Startbaan speciaal onderwijs. 

Terug naar boven