Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelding/bereikbaarheid
Als uw kind ziek is of om welke reden dan ook niet op school kan komen, kunt u dit melden via ons ouderportaal Social Schools. Wij gaan er namelijk vanuit dat ieder kind bij aanvang van de lessen aanwezig is. Als een leerling na ruim een half uur zonder afzegging nog niet aanwezig is, wordt er contact met thuis opgenomen. Daarvoor en in noodgevallen is het van belang dat we u kunnen bereiken. Als het kind onder schooltijd ziek wordt, bellen we de ouders of ze hun kind willen ophalen. We laten de kinderen niet zelfstandig naar huis gaan.
Zorgt u ervoor dat wijzigingen per direct bij ons bekend zijn. U kunt uw gegevens zelf wijzigen in het ouderportaal. Verder verzoeken we u een verklaring in te vullen m.b.t. de handelwijze op het moment dat uw kind ziek wordt. Ook kunt u hierop invullen of uw kind allergisch is en of er andere zaken zijn waarmee we rekening moeten houden. Dit formulier ontvangt u eenmalig. Bij wijzigingen verzoeken we u opnieuw een formulier in te vullen.
MAZL (Meer Aandacht voor Ziekgemelde leerlingen)
Om frequent ziekteverzuim te voorkomen wordt binnen Aa en Hunze gewerkt met de MAZL-methodiek. Met MAZL wordt proactief gereageerd op ziekteverzuim signalen. De scholen, JGZ-organisaties en gemeenten werken autonoom samen om snel de problematiek te herkennen en een passende oplossing te bieden. Er is altijd aandacht vanuit school voor de leerling die wordt ziek gemeld. Door gebruik te maken van de MAZL-criteria, vier ziekmeldingen binnen twaalf weken of een zevende schooldag aaneengesloten, wordt zorgwekkend ziekteverzuim vroegtijdig gesignaleerd. Wanneer dit het geval is, gaat de school in gesprek met de leerling en ouders. Het doel is om samen met hen te kijken naar hoe de school kan ondersteunen. Indien nodig vraagt de school bij de jeugdarts een MAZL-consult aan. De jeugdarts bespreekt en onderzoekt de gezondheidsklachten van de leerling en redenen van ziekteverzuim. Samen met de leerling en ouders wordt de gewenste begeleiding of zorg bepaald. Ook adviseert de jeugdarts over deelname en gewenste aanpassingen aan het lesprogramma en onderwijsactiviteiten. De jeugdarts maakt hiertoe samen met leerling en ouders een ‘plan van aanpak’.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verzuim en verlofregeling
In de gemeente Aa en Hunze is een leerplichtambtenaar die erop toeziet dat de kinderen die in de gemeente wonen een school bezoeken. De leerplichtambtenaar kan een rol spelen bij problemen die leiden tot schoolverzuim.
Verzuim
Een kind is leerplichtig vanaf de eerste schooldag van de maand die volgt op die waarin het vijf jaar is geworden. Indien de verlofregels worden overtreden of indien de ouders weigeren hun medewerking te verlenen voor het oplossen van problemen met schoolverzuim is dat een zaak van de Officier van Justitie. Kleuters kunnen in bijzondere omstandigheden, na overleg met de betrokken leerkracht, per week 5 uur thuis blijven. De directeur dient daarvan op de hoogte te zijn.
Verlof
Verlof buiten de vastgestelde vakantiedagen dat wordt opgenomen zonder dat er toestemming voor is verleend door de schoolleiding of de leerplichtambtenaar, wordt gezien als ongeoorloofd schoolverzuim. De schoolleiding is verplicht dit te melden aan de leerplichtambtenaar, die proces-verbaal opmaakt. Alleen wanneer vanwege de specifieke aard van het beroep van een van de ouders niet mogelijk is om tijdens de schoolvakanties op vakantie te gaan, kan de directeur eenmaal per schooljaar vrij geven voor een extra vakantie van ten hoogste tien dagen. U dient wel een geldige werkgeversverklaring te overleggen en het verzoek minimaal acht weken van te voren in te dienen. In gewichtige omstandigheden kan de directeur vrij geven. Voorbeelden van gewichtige omstandigheden zijn: huwelijk, ernstige ziekte of overlijden van een familielid, verhuizing, viering van jubilea van bloed- of aanverwanten. Nadere informatie vindt u in de brochure van de gemeente Aa en Hunze. Deze is als het goed is in uw bezit. Ook een verlofaanvraag kunt u indienen via Social Schools.
Een bezoek aan huisarts, ziekenhuis of tandarts kunt u ook melden via Social Schools. We vragen u wel dergelijke bezoeken zo veel mogelijk na schooltijd te plannen. Wanneer de afspraak toch onder schooltijd valt verzoeken we uw kind van school te halen. Wij sturen geen kinderen alleen naar huis.