Ieder kind, iedere leerling, heeft recht op een goede samenwerking tussen school en ouders. Ouderbetrokkenheid is een samenwerking tussen ouders en school waarin wij vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid werken aan de ontwikkeling van uw kind. Ouderbetrokkenheid is onderdeel van Handelings Gericht Werken (HGW). Het is belangrijk dat er een goed contact is tussen leerkrachten en ouders. Middels ouderbetrokkenheid kunnen we dit contact verbeteren en vergroten. De school en de ouders delen en zoeken samen naar nieuwe informatie met een voor beide partijen helder doel: de ontwikkeling van het kind, de leerling. Dit is ook het uitgangspunt van HGW. Middels onze visie; ouderbetrokkenheid 3.0 willen we dit in de komende jaren verder vormgeven op de Bonnerschool.
Ouderbetrokkenheid 3.0
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat leerlingen beter worden wanneer hun ouders en leraren steeds het beste voor hen zoeken. De leerlingen zitten beter in hun vel. Daarnaast heeft het een positief effect op het voorkomen van schooluitval en pesten. Wanneer je als school aan het begin van het jaar investeert in een goede afstemming op de behoeften van een leerling, dan kan dit je de rest van het jaar tijd en energie besparen. Het ultieme resultaat: de leerling ontwikkelt zich beter, de ouder voelt zich betrokken en de leraar komt meer in zijn kracht. Cruciaal voor het maken van de stap naar Ouderbetrokkenheid 3.0 is inzicht. Inzicht in waar onderwijs om draait, inzicht in hoe je leerlingen op de beste manier laat ontwikkelen en inzicht in wat daar voor nodig is. Welke onderscheidende verantwoordelijkheden hebben de school, de ouders en de leerling? En waar zit de overlap? Hoe geef je als school vorm aan gedeelde verantwoordelijkheid? Waar versterken ouders en school elkaar als het gaat om het zoeken naar de meest kansrijke wegen om te leren? Op deze kruispunten ontstaan de beste gezamenlijke ideeën en nieuwe waardevolle informatie waardoor leerlingen zich beter kunnen ontwikkelen en het onderwijs nieuwe impulsen krijgt. Ouderbetrokkenheid 3.0 gaat ervan uit dat de samenwerking tussen school en ouders consequent wordt vormgegeven met als gevolg dat school en ouders in alles gelijkwaardig zijn. De school en ouders zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de schoolontwikkeling van het kind. Hoe geven we dat vorm:
- een startgesprek aan het begin van het schooljaar met ouders en leerkracht. Doel: contact, vertrouwen en verbondenheid creëren tussen school en ouders vanaf het begin; Vanaf groep 7 sluiten de leerlingen aan bij dit gesprek.
- een "open huis" aan de start van het schooljaar: in iedere groep leren ouders elkaar direct in augustus (opnieuw) kennen waardoor de betrokkenheid op elkaar al vanaf het begin van het jaar ontstaat. Doel: in het belang van leerlingen is het nodig dat ouders en leerkrachten elkaar kennen.
In het komende schooljaar worden plannen ontwikkeld om de leerlingen bij bovenstaande te betrekken: oudergesprekken met de leerling er bij en van een "Informatieavond" naar een "Nieuwjaarsborrel in september", een informele manier om elkaar te ontmoeten in het begin van het jaar.