Basisschool De Klimpaal

St Lidwinastraat 1 7075 AK Etten

  • Leesmotivatie is een belangrijk element om het leesonderwijs vorm te geven. Daarom heeft De Klimpaal een eigen bieb in de school.
  • Leerlingen krijgen de gelegenheid om samen te leren. Het is ook mogelijk om een rustig plekje in de school te zoeken om te kunnen overleggen
  • Het is belangrijk om ook buiten te ontspannen. Dit kunnen de kinderen op ons ruime schoolplein en het voetbalveldje naast de gymzaal.
  • Onze visie op het jonge kind is dat zij op een spelende wijze leren. Tevens wordt er gewerkt met kleine kringen.
  • Leerlingen in gr. 3 t/m 8 hebben een Chromebook tot hun beschikking. Er is een mooie balans tussen het (ver)werken op papier als  digitaal.

Het team

Toelichting van de school

Gegevens directie, stuurgroep en teamleden met expertises,

Basisschool De Klimpaal bestaat in 2023-2024 uit 13 groepsleerkrachten, een onderwijsassistent, een vakleerkracht muziek, een vakleerkracht Duits, een intern begeleider, een conciërge, een waarnemend directeur en een directeur. Samen geven zij vorm aan mooi en krachtig onderwijs. Om de deskundigheid en het onderwijs te versterken hebben ze binnen De Klimpaal een stuurgroep die bestaat uit de directie, intern begeleider en twee groepsleerkrachten. De stuurgroep heeft bijeenkomsten waarin zij onderwijskundige aspecten bespreken die belangrijk zijn binnen de organisatie en in relatie staat met de kwaliteitszorg op De Klimpaal. Het kan voorkomen dat aan de hand van het gespreksonderwerp een groepsleerkracht met een bepaalde expertise aansluit. Op De Klimpaal zijn contactpersonen op het gebied van rekenen, taal/lezen en begrijpend lezen. Zij sluiten aan bij het bovenschoolse leernetwerk. Er zijn op De Klimpaal leerkrachten met een coördinerende rol op het gebied van de Kanjertraining, Wetenschap & techniek en hoogbegaafdheid. Er is op het gebied van gedrag, matrixcoaching en beeldcoaching 1 specialist op De Klimpaal werkzaam. De organisatiestructuur is in een organogram weergegeven die op school te bekijken is.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Basisschool De Klimpaal is onderdeel van Essentius. 

Voor het opvangen van kortdurend verlof / afwezigheid van leerkrachten, zijn alle scholen van Essentius met 10% van de formatie opgeplust. Hierdoor ontstaat er een plusconstructie van medewerkers van de school zelf. De zogenoemde plusleerkrachten zullen in eerste instantie de kortdurende vervangingen (eerste 14 dagen) op de eigen school opvangen. Voor De Klimpaal betekent dit, dat er bijna iedere dag een leerkracht uit het eigen team beschikbaar is om de eerste vervanging op te vangen. Indien er geen medewerkers afwezig zijn die vervangen dienen te worden, worden deze plusleerkrachten ingezet voor het intensiveren van het onderwijs en de werkdrukverlaging van de leerkrachten. In de praktijk houdt dit in het splitsen van groepen of groepjes leerlingen, het vervangen van leerkrachten die aanwezig zijn tbv kindgesprekken en verschillende vormen van overleg met ouders en/of externen, het afnemen van toetsen, het vervangen van leerkrachten in het kader van werkdrukverlaging. Het voordeel van deze constructie is, dat we altijd een vervanger beschikbaar hebben (bij afwezigheid van 1 leerkracht), dat de vervanger een bekend gezicht is voor de leerlingen en dat de vervanger de school en werkwijze goed kent. De continuïteit van het onderwijsproces wordt hierdoor zo optimaal mogelijk voortgezet.

Mocht de vervangingsvraag van langere duur zijn (meer dan 2 weken) zal er met de eigen vervangingspool van Essentius naar een langdurige oplossing gezocht worden. Dit zal in de meeste gevallen een invaller zijn van buiten de eigen school. Momenteel kampt Nederland met een lerarentekort. Het kan mogelijk zijn dat er geen vervanger te vinden is voor langdurige afwezigheid. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Veel zaken rondom onderwijs en organisatie zijn te vinden op de website van De Klimpaal, ter aanvulling op deze indicator.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Veel activiteiten omvatten taal en rekenen geïntegreerd. Bovenstaande uren zijn uren die in het lesrooster als zodanig worden weergegeven. Spelend leren is bij het jonge kind het uitgangspunt! Spel en sociale ontwikkeling nemen tevens een grote plaats in.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Alle tijden zijn bij benadering. Vakgebieden kunnen niet altijd los van elkaar gezien worden

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Basisschool De Klimpaal biedt ondersteuning op diverse gebieden. Er is met name op het gebied van autisme, gedrag en concentratie veel ervaring en deskundigheid. Daarnaast is er veel ervaring op het gebied van leerproblematieken.

Op De Klimpaal is een opgeleide expert op het gebied van hoogbegaafdheid aanwezig. Het team is in 2019-2020 tevens volledig opgeleid op het gebied van hoogbegaafdheid. 

De Klimpaal streeft naar passend onderwijs en staat hier positief tegenover.

Binnen Essentius kunnen we voor leerlingen van de groepen 1-2-3 gebruik maken van extra ondersteuning op het gebied van taalontwikkeling met inzet van de taalklas. Daarnaast is er een plusklas binnen de stichting waar leerlingen van groep 3 t/m 8 gebruik van kunnen maken indien zij hiervoor in aanmerking komen. In groep 8 kunnen VWO+ leerlingen, of leerlingen die kenmerken hebben van hoogbegaafdheid, deelnemen aan de zogenaamde talentenklas van het Isalacollege of Panora/Houtkampcollege.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

De ondersteuningsroute van Essentius is herzien en wordt dit schooljaar wederom actief ingezet als het gaat over extra ondersteuningsbehoeften. Er is momenteel geen specifiek gebied op ondersteuning waar we extra aandacht aan dienen te geven. Onze ambitie is om het niveau van ondersteuning dat we momenteel bieden, kunnen handhaven.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Vanaf het schooljaar 2015-2016 is er peuteropvang in het gebouw van de school gerealiseerd.

Dit wordt vormgegeven door Juut & Co. Informatie over de peuteropvang is op te vragen bij Juut & Co (0315-231775). 

Momenteel wordt onderzocht of Humankind BSO in het gebouw kan realiseren. Ambitie uitvoering: in de loop van schooljaar 2023-2024

Terug naar boven