Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelden kan telefonisch vanaf 8.00 uur of persoonlijk mededelen aan de leerkracht van uw kind. Ons telefoonnummer is 053-431 43 01.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof wegens gewichtige omstandigheden:
Voor een verlofaanvraag kunnen ouders bij de directie of leerkracht een verlofformulier ophalen. Na invulling wordt de aanvraag door de school beoordeeld. De directeur kan over het toekennen van extra verlof overleg plegen met de leerplichtambtenaar.
De school houdt zich aan de wettelijke regeling die ook op het verlofformulier staat afgedrukt: (Richtlijnen gemeente Enschede, conform de leerplichtwet).
Gewichtige omstandigheden (maximaal 10 per schooljaar):
- als er aan een wettelijke verplichting moet worden voldaan
- bij verhuizing (maximaal 1 dag)
- bij huwelijk van familieleden (1 of 2 dagen, afhankelijk van de situatie)
- bij ernstige ziekte van familie (duur in overleg met de directeur)
- bij overlijden van familie (duur afhankelijk van de situatie, 1-4 dagen)
- bij jubilea van ouder(s) of grootouder(s), 1 dag
- bij andere gewichtige omstandigheden (in overleg met de directeur)
Vakantieverlof:
Verlof kan verleend worden als er niet binnen de schoolvakanties op vakantie gegaan kan worden én hiervan een werkgeversverklaring aan de directeur wordt gegeven. Dit verlof mag: één keer per schooljaar, niet langer duren dan 10 schooldagen, niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar, niet als het een (tweede) vakantie in de wintermaanden betreft, niet als het gaat om een langdurig verblijf van allochtone leerlingen in het land van herkomst.
De directeur is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van ongeoorloofd schoolverzuim. Tegens ouders de hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan procesverbaal worden opgemaakt.